Επιληψία – Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

epilipsia-ti-ine-ke-pos-bori-na-antimetopisti

Επιληψία – Τι είναι και πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η είναι μία χρόνια διαταραχή, που έχει ως κύριο επαναλαμβανόμενες, απρόκλητες κρίσεις. Πολλοί άνθρωποι με επιληψία έχουν περισσότερους από έναν τύπους σπασμών και μπορεί επιπλέον να έχουν κι άλλα συμπτώματα νευρολογικών διαταραχών.

Μερικές φορές το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, το κλινικό ιστορικό, το οικογενειακό ιστορικό και τα αποτελέσματα της κλινικής εξέτασης είναι παρόμοια σε ανθρώπους με επιληψία. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατάστασή τους μπορεί να οριστεί ως συγκεκριμένο επιληπτικό συνδρομο.

Η επιληψία πηγάζει από τον εγκέφαλο. Παρόλο που τα συμπτώματα μιας επιληπτικής κρίσης μπορεί να επηρεάσουν οποιοδήποτε μέρος του σώματος, τα ηλεκτρικά γεγονότα που παράγουν τα συμπτώματα συμβαίνουν στον εγκέφαλο. Η ακριβής θέση του φαινομένου, το πώς εξαπλώνεται και το πόσο μεγάλο ποσοστό του εγκεφάλου επηρεάζεται, καθώς και το πόσο καιρό διαρκεί, όλα αυτά παίζουν μεγάλο ρόλο στον καθορισμό του χαρακτήρα μιας επιληπτικής κρίσης και των επιπτώσεών της στο άτομο.

Για την της επιληψίας και τον περιορισμό των κρίσεων χορηγούνται συνήθως συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, αν αυτά τα φάρμακα είναι μη αποτελεσματικά, εφαρμόζεται χειρουργική επέμβαση.

Ο πραγματικός στόχος για την αντιμετώπισης της επιληψίας, ουσιαστικά είναι να σταματήσουν οι κρίσεις ή ο ασθενής να είναι σε θέση να τις ελέγξει όσο το δυνατόν καλύτερα.

Είναι πολύ σημαντικό ωστόσο, όταν ένα πρόσωπο της κοντινής οικογένειας μας πάσχει από επιληψία να γνωρίζουμε πώς να τον βοηθήσουμε και τι μπορούμε να κάνουμε όταν παθαίνει κρίσεις.

Αυτό είναι ανάλογο με την σοβαρότητα της κατάστασης και τη συχνότητα και ισχύ των κρίσεων του ασθενούς. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιληψία και την αντιμετώπιση της, καθώς και τη διαχείρηση ατόμων με επιληψία, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ειδικό νευροχειρουργό Χαράλαμπο Σεφέρη 

Related Articles

Back to top button