Δυσουρία (επώδυνη ούρηση): Αίτια, συμπτώματα και θεραπεία

Δυσουρία σημαίνει η δυσκολία στην έξοδο των ούρων από την ουροδόχο κύστη. Μπορεί να εμφανίζεται στην αρχή της ούρησης, με τη μορφή της καθυστερημένης έναρξης ή στη διάρκεια της ούρησης, με τη μορφή των συχνών διακοπών της εξόδου των ούρων ( διακοπτόμενη ή διακεκομένη ούρηση).

Η δυσουρία δεν είναι διάγνωση. Είναι σημάδι ή σύμπτωμα ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας.

Δυσουρία σημαίνει ότι αισθάνεστε πόνο ή αίσθημα καύσου όταν ουρείτε. Δεν έχει να κάνει με το πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα, αν και η συχνοουρία συχνά συμβαίνει μαζί με τη δυσουρία.

Δυσουρία: Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Άνδρες και γυναίκες οποιασδήποτε ηλικίας μπορεί να εμφανίσουν επώδυνη ούρηση. Είναι πάντως πιο συχνό στις γυναίκες. Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος (ουρολοιμώξεις) συνδέονται συνήθως με δυσουρία.

Άλλα άτομα με υψηλότερο κίνδυνο δυσουρίας:

Δυσουρία: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της επώδυνης ούρησης μπορεί να διαφέρουν μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και τα δύο φύλα συνήθως την περιγράφουν ως κάψιμο, τσούξιμο ή φαγούρα. Το κάψιμο είναι το πιο συχνά αναφερόμενο σύμπτωμα.

Πόνος μπορεί να εμφανιστεί στην αρχή ή μετά την ούρηση:

Τα συμπτώματα στις γυναίκες μπορεί να είναι εσωτερικά ή εξωτερικά:

Δυσουρία: Αίτια

Υπάρχουν πολλές αιτίες δυσουρίας. Μάλιστα, οι γιατροί δεν μπορούν πάντα να προσδιορίσουν την ακριβή αιτία.

Αιτίες δυσουρίες στις γυναίκες

Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί από:

Αιτίες δυσουρίας στους άντρες

Τόσο σε άντρες, όσο και σε γυναίκες, η επώδυνη ούρηση μπορεί να είναι αποτέλεσμα σεξουαλικά μεταδιδόμενων λοιμώξεων (ΣΜΝ) ή παρενεργειών από φάρμακα.

Δυσουρία: Θεραπεία

Η θεραπεία για τη δυσουρία εξαρτάται από την αιτία του πόνου ή αίσθησης καύσου. Το πρώτο βήμα στην θεραπεία σας είναι να προσδιορίσετε εάν η επώδυνη ούρηση προκαλείται από λοίμωξη, φλεγμονή, διατροφικούς παράγοντες ή πρόβλημα με την ουροδόχο κύστη ή τον προστάτη σας.

Υπάρχουν πολλά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να μειώσετε την ενόχληση της επώδυνης ούρησης, όπως η κατανάλωση περισσότερου νερού ή η λήψης μη συνταγογραφούμενων βοηθημάτων.

Μπορεί να γίνει κάτι για την πρόληψη της δυσουρίας;

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Exit mobile version