Δίαιτα ελεύθερη γλουτένης

 

Δίαιτα ελεύθερη ς

Η αυτή προορίζεται για την αντιμετώπιση ασθενών με κοιλιοκάκη (εντεροπάθεια από γλουτένη-sprue).Η κοιλιοκάκη είναι ένα σύνδρομο δυσαπορρόφησης, το οποίο προκαλείται από την ευαισθησία ορισμένων ατόμων στη γλουτένη, μια ουσία που αποτελεί συστατικό των δημητριακών και περιέχεται σε όλα τα λευκά άλευρα, εκτός από το καλαμπόκι και το ρύζι. Επομένως κύριος στόχος της δίατας είναι η αποφυγή όλων των λευκών αλεύρων.

Η διαιτητική αντιμετώπιση επιβάλλει τον αυστηρό αποκλεισμό της γλουτένης. Στην ελεύθερη γλουτένης δίαιτα απαγορεύονται η χρήση τροφών που περιέχουν σιτάρι, σίκαλη και κριθάρι Επειδή η επίδραση της βρώμης είναι αμφιλεγόμενη, γι αυτό αποφεύγεται και η βρώμη σε αυτόν τον διαιτητικό σχεδιασμό. Το ρύζι, ο αραβόσιτος, η σόγια, η πατάτα, καθώς και άλευρα από αυτά, μπορούν να αντικαταστήσουν τα παραπάνω. Η υποχώρηση των συμπτωμάτων( διάρροια, απώλεια βάρους, κοιλιακά άλγη, αναιμία,κ.λπ.) φαίνεται ότι εξαρτώνται από την ακριβή εφαρμογή του διαιτολογίου. Παρακάτω δίνεται ένας πίνακας με τροφές που επιτρέπονται και απαγορεύονται σε ασθενείς με κοιλιοκάκη.

ΕΠΙΤΡΕΠΟΝΤΑΙ

ΑΠΑΓΟΡΕΥΟΝΤΑΙ

 

 

health.in.gr

 

Exit mobile version