Διαβήτης: Τι να προσέξετε για να αποφύγετε τα δυσάρεστα απρόοπτα στις διακοπές

Τι ν προσέχουν οι πάσχοντες από διαβήτη που κάνε όσον αφορά στη διατροφή, το αλκοόλ, την έκθεση στον ήλιο, το κολύμπι, στην παραλία και το ταξίδι. Τι να μην ξεχάσουν όσον αφορά τα φάρμακά τους και τα αναλώσιμα.

Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι πλέον η πιο χαρούμενη προοπτική για όλους μας, μετά από (ακόμα έναν) δύσκολο χειμώνα πανδημίας. Ειδικά, όμως, οι πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, πρέπει να μεριμνούν ώστε να αποφύγουν τα δυσάρεστα απρόοπτα που καραδοκούν.

Οι πάσχοντες από διαβήτη «αντιμετωπίζουν ως ανάγκη ζωής τις καλοκαιρινές διακοπές, ειδικά αυτή τη χρονιά που συσσώρευσε τόσες αγωνίες, άγχη και περιορισμούς», λέει ο δρ Ανδρέας Μελιδώνης, συντονιστής διευθυντής του Διαβητολογικού Κέντρου στο Metropolitan Hospital και πρόεδρος του Ελληνικού Κολλεγίου Μεταβολικών Νοσημάτων (ΕΚΟΜΕΝ).

Ωστόσο «πρέπει να δώσετε προσοχή σε μερικά πράγματα και καταστάσεις για να διασφαλίσετε υγιεινές διακοπές χωρίς απορρύθμιση του διαβήτη και χωρίς κινδύνους επιπλοκών», προσθέτει. Και εξηγεί τι πρέπει να προσέξετε.

Η διατροφή

Το αλκοόλ

Η διασκέδαση στις διακοπές συχνά συνδυάζεται με κατανάλωση αλκοόλ. Η μικρή κατανάλωση είναι επιτρεπτή, αλλά η μεγάλη κατανάλωση είναι αφετηρία:

Μπορείτε να πίνετε ποτά που αντιστοιχούν σε 20 – 25 γρ. οινόπνευμα ημερησίως σε 2 δόσεις κατανεμημένα, εξηγεί ο κ. Μελιδώνης. Ιδιαίτερα προσεκτικοί με την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών πρέπει να είναι όσοι λαμβάνουν ινσουλίνη.

Αν η κατανάλωση αλκοόλ συνοδεύεται από έντονη άσκηση όπως είναι ο χορός, μην ξεχάσετε να καταναλώσετε ένα ενδιάμεσο μικρό γεύμα υδατανθράκων (τοστ, χυμό, φρούτο ή κράκερς) για να αποφύγετε την υπογλυκαιμία.

Μην οδηγείτε όταν έχετε πιεί αλκοόλ, διότι – διακοπές ή μη – αυτό είναι πολύ επικίνδυνο

Το κολύμπι

Η έκθεση στον ήλιο

Ίσως είναι καλύτερα να προγραμματίζετε το κολύμπι σας μέχρι τις 11 το πρωί και μετά τις 4 το απόγευμα, επισημαίνει ο κ. Μελιδώνης.

Στην παραλία

Τα ταξίδια

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πρέπει να είστε όχι μόνο στον τόπο όπου θα κάνετε τις διακοπές σας, αλλά και στη διαδρομή προς αυτόν. Ο κ. Μελιδώνης συνιστά τα εξής:

Τα φάρμακα και τα αναλώσιμα

Όταν φθάσετε στον προορισμό σας, μην ξεχάσετε να φυλάξετε σε δροσερό μέρος τις σύριγγες και την ινσουλίνη που δεν θα χρησιμοποιήσετε άμεσα. Βάλτε επίσης στο ψυγείο την ένεση γλυκογόνου.

Η ινσουλίνη διατηρείται σε θερμοκρασία δωματίου για χρονική περίοδο 6 εβδομάδων χωρίς να υποστεί αλλοιώσεις. Οι ταινίες σακχάρου διατηρούνται σε θερμοκρασία 18οC έως 30οC.

Οργανωθείτε σωστά

Ο κορωνοϊός

Μην αμελήσετε, τέλος, να τηρείτε τα βασικά προληπτικά μέτρα για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό (και) στις διακοπές σας. Τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα για εσάς, ακόμη και αν έχετε εμβολιασθεί εναντίον του, τονίζει ο κ. Μελιδώνης. Επομένως φροντίστε να τηρείτε τα μέτρα:

«Για να απολαύσουμε τις διακοπές μας εφαρμόζουμε τα προληπτικά μέτρα και προλαμβάνουμε τις ανεπιθύμητες συνέπειες που θα μας στερήσουν την χαρά των διακοπών», καταλήγει ο ειδικός.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Exit mobile version