Διατροφή για αυτοάνοσα: Οι τροφές που μειώνουν την φλεγμονή

Πώς μπορείτε να αποκτήσετε τον έλεγχο της υγείας σας, μέσα από την διατροφή σας.

Είναι γνωστό πως η διατροφή -και κυρίως η ανεπάρκεια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά- συνδέονται με την συχνότητα και την ένταση εξάρσεων σε άτομα με νοσήματα.

Τα συμπεριλαμβάνουν μια ευρεία γκάμα από διαταραχές κατά τις οποίες το εσφαλμένα επιτίθεται σε υγιή κύτταρα, ιστούς και όργανα, με αποτέλεσμα την φλεγμονή και μια ποικιλία επιπλοκών υγείας. Ουσιαστικά, στους ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, το ανοσοποιητικό σύστημα δυσλειτουργεί, με αποτέλεσμα να χάνει την ικανότητα να διακρίνει τους εισβολείς από τα υγιή κύτταρα.

Υπάρχουν πολλοί τύποι αυτοάνοσων νοσημάτων, οι οποίοι επηρεάζουν διαφορετικά όργανα και συστήματα στο σώμα. Μερικά από τα πιο κοινά είναι:

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η κάθε νόσος μπορεί να εμφανιστεί πολύ διαφορετικά από άτομο σε άτομο, με αποτέλεσμα δύο ασθενείς με το ίδιο αυτοάνοσο να έχουν πολλές φορές διαφορετικά με διαφορετική ένταση. Επιπλέον, το ίδιο άτομο σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να περνά περιόδους ύφεσης, όπου τα συμπτώματα ελαττώνονται ή ακόμα και εξαφανίζονται και περιόδους έξαρσης, κατά τις οποίες τα συμπτώματα γίνονται πιο έντονα.

για αυτοάνοσα νοσήματα

Σύμφωνα με την ιατρική σελίδα «Medicover Hospitals», η διατροφή μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την συμπεριφορά του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς και να ρυθμίσει τις φλεγμονώδεις αντιδράσεις.

Οι επιστήμονες προτείνουν την κατανάλωση τροφών υψηλής διατροφικής αξίας, πλούσιων σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και μέταλλα που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλουν στην μείωση της φλεγμονής. Μια εξαιρετική επιλογή που θεωρείται πως μειώνει την φλεγμονή είναι η Μεσογειακή Διατροφή.

Παράλληλα, συστήνεται η αποφυγή τροφών που αυξάνουν την φλεγμονή και ενεργοποιούν τις ανοσολογικές αποκρίσεις, σε συνεννόηση με τον γιατρό σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμα και που θεωρούνται ως υγιεινές μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές αντιδράσεις (ιδίως σε άτομα με κάποιο νόσημα που συνδέεται με το γαστρεντερικό τους σύστημα). Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο ισχύει για εσάς, τότε καλό θα ήταν να αποκλείσετε από την διατροφή σας όλες τις τροφές που πιστεύετε ότι σας προκαλούν αντιδράσεις και να προσπαθήσετε να επανεντάξετε σιγά – σιγά μόνο ένα τρόφιμο. Εφόσον το ανέχεστε καλά, μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα. Με αυτό τον τρόπο θα διαπιστώσετε ποιες τροφές πρέπει να αποκλείσετε μόνιμα από την διατροφή σας.

Αντιφλεγμονώδεις τροφές – θρεπτικά συστατικά:

Τροφές που πυροδοτούν την φλεγμονή:

ΠΗΓΗ: www.healthstat.gr

Exit mobile version