Διαταραχές θυρεοειδούς: Πώς επηρεάζουν την καρδιά

bigstock-127323254

 

Αυτός ο μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που ονομάζεται θυρεοειδής έχει τόσο μεγάλη σημασία για την υγεία μας… Ελέγχει πολυάριθμες σωματικές λειτουργίες, αφού οι ορμόνες που απελευθερώνει επηρεάζουν τον μεταβολισμό, τον καρδιακό παλμό και όχι μόνο. Για τον λόγο αυτό, όταν υπάρχει κάποια δυσλειτουργία στον θυρεοειδή, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, προκαλούνται αλυσιδωτές αντιδράσεις που επηρεάζουν πολλαπλά όργανα και συστήματα του οργανισμού.

Μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Circulation υπογραμμίζει τον αντίκτυπο των διαταραχών του θυρεοειδούς στην καρδιακή λειτουργία.

Από παλαιότερες μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι οι διαταραχές του θυρεοειδούς συνδέονται με μελλοντικά προβλήματα στην καρδιακή λειτουργία, όπως η αρρυθμία και η καρδιαγγειακή νόσος. Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι η ανισορροπία των θυρεοειδικών ορμονών αυξάνει τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου από καρδιαγγειακά αίτια.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι τα άτομα με αυξημένα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών (θυροξίνης συγκεκριμένα), ακόμη και εντός των ορίων που θεωρούνται φυσιολογικά, διατρέχουν τετραπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου σε σύγκριση με άτομα που έχουν χαμηλότερα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών» σχολιάζει η Δρ Layal Chaker από το Πανεπιστήμιο Εράσμους της Ολλανδίας.

Μέχρι τώρα, οι παράγοντες κινδύνου για τον αιφνίδιο καρδιακό θάνατο αφορούσαν αμιγώς την καρδιαγγειακή υγεία (υψηλή χοληστερόλη, υπέρταση κ.λπ.), ωστόσο τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι και τα επίπεδα των θυρεοειδικών ορμονών πρέπει ενδεχομένως να εντάσσονται στη λίστα αυτή, συγκεκριμένα όταν αγγίζουν το ανώτατο όριο του φυσιολογικού, αναφέρει η ερευνήτρια.

Η νέα μελέτη βασίστηκε σε στοιχεία που αφορούσαν 10.318 ενήλικες ηλικίας 45 ετών και άνω και τα υψηλά επίπεδα θυροξίνης συσχετίστηκαν με αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου ασχέτως άλλων παραγόντων κινδύνου.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button