Αυτισμός στην βρεφική ηλικία: Τα πιο συχνά συμπτώματα!!!

Αυτισμός στην βρεφική ηλικία: Τα πιο συχνά συμπτώματα

Αυτισμός στην βρεφική ηλικία: Τα πιο συχνά συμπτώματα.

Ο Aυτισμός ανήκει στην ομάδα των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών (ΔΑΔ), καθώς το φάσμα των συμπτωμάτων είναι μεγάλο, ενώ τα αίτια του δεν είναι ακόμα γνωστά.

Ο όρος αυτισμός προέρχεται από την ελληνική λέξη εαυτός και υποδηλώνει την απομόνωση του ατόμου στον εαυτό του.

Τι κάνει ο αυτισμός σε μωρά 8-12 μηνών;

Δημιουργεί σημαντικές δυσκολίες στην επικοινωνία,στην αμοιβαία κοινωνική αλληλεπίδραση ,τη σκέψη και  τη φαντασία. Τις περισσότερες φορές δεν δίνει σημασία στους ανθρώπους γύρω του. Η μειωμένη κοινωνική και συναισθηματική ανάπτυξη στην πρώτη βρεφική ηλικία έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να σχετίζεται σε υψηλό βαθμό με τον αυτισμό.

Μολονότι η διάγνωσή του αυτισμού γίνεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, 24 μηνών και άνω, από τις μελέτες φαίνεται ότι ορισμένα αυτιστικά συμπτώματα πρωτοεμφανίζονται ακόμα και σε ηλικία έξι μηνών. Αυτό καταδεικνύει τη σημασία του προληπτικού έλεγχου που χρειάζεται να γίνεται περιοδικά (κάθε 3- 6 μήνες) και καθώς το μωρό μας μεγαλώνει.

O κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, επισημαίνει κάποια χαρακτηριστικά που παρατηρούνται στη βρεφική ηλικία και συνδέονται με τον αυτισμό, συγκεκριμένα:

  • Έλλειψη βλεμματικής επαφής και απλανές ανέκφραστο ,«βλέμμα που διαπερνά τοίχο»
  • Διαταραχές στην κινητική ανάπτυξη
  • Έλλειψη χειρονομιών δειξίματος
  • Διαταραχές στον ύπνο και την θρέψη
  • Λίγες ή και καθόλου φωνητικές εκπομπές
  • Το βρέφος να είναι υπερβολικά ήρεμο ή σε υπερβολική διέγερση
  • Απουσία ενδιαφέροντος για τα άτομα
  • Δείχνει αδιαφορία απέναντι σε ήχους (σαν να είναι κωφό)
  • Αδυναμία εναρμόνισης στην αγκαλιά της μητέρας

(Delion Piere,2000)

Παρότι τα ανησυχητικά σημάδια δεν αποτελούν από μόνα τους διαγνωστικό κριτήριο για τον αυτισμό μάλλον υποδηλώνουν την ανάγκη για παρακολούθηση και περαιτέρω νεύρο-αναπτυξιακή διερεύνηση. Αν θεωρείτε ότι ορισμένα από αυτά παρουσιάζονται και στο παιδί σας, τότε καλό είναι να απευθυνθείτε σε κάποιο αναπτυξιακό κέντρο για μια ολοκληρωμένη αναπτυξιακή εκτίμηση. Έχει άλλωστε αποδειχτεί ότι όσο πιο έγκαιρα εντοπίσουμε και αντιμετωπίσουμε τα συμπτώματα του Αυτισμού, τόσο πιο αποτελεσματική είναι η παρέμβαση.

Στέλιος Μαντούδης
Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής

ΠΗΓΗ: www.mothersblog.gr

Related Articles

Back to top button