Health

«Αυθόρμητη» δημιουργία 155 νέων γονιδίων οδηγεί σε ανθρώπινες ασθένειες: Τι έδειξε έρευνα με Έλληνα επικεφαλής

Παρ' όλο που οι σύγχρονοι άνθρωποι διαχωρίστηκαν εξελικτικά από τους στενότερους συγγενείς μας, τους χιμπατζήδες, πριν σχεδόν επτά εκατομμύρια χρόνια, συνεχίζουν να εξελίσσονται.

Περίπου 155 νέα έχουν εντοπιστεί, τα οποία ξεπήδησαν αυθόρμητα (de novo) από μικροσκοπικά τμήματα στο ανθρώπινο DNA και μερικά από αυτά τα «μικρογονίδια» φαίνεται πως σχετίζονται με ανθρώπινες ασθένειες, σύμφωνα με μία νέα μελέτη με επικεφαλής έναν Έλληνα ερευνητή.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Νικόλαο Βακιρλή του Ερευνητικού Κέντρου Βιοϊατρικών Επιστημών «Αλέξανδρος Φλέμινγκ» στη Βάρη, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Βιολογίας «Cell Reports», δημιούργησαν ένα «οικογενειακό δένδρο» που συγκρίνει τους ανθρώπους με άλλα 99 είδη σπονδυλωτών ζώων, όπως οι γορίλες, οι χιμπατζήδες, τα άλογα, οι αλιγάτορες κ.ά. Χρησιμοποιώντας υπολογιστικές τεχνικές, οι ερευνητές γύρισαν προς τα πίσω το εξελικτικό «ρολόι».

Παρακολουθώντας, έτσι, τη διαχρονική ανάδυση νέων γονιδίων, βρήκαν 155 γονίδια που εμφανίστηκαν από το «πουθενά» (de novo) και όχι από το προϋπάρχον γονιδίωμα (με τη συνήθη διαδικασία των μεταλλάξεων).

Τα de novo γονίδια ξεπηδούν αυθόρμητα από τμήματα του DNA που δεν κωδικοποιούν πρωτεΐνες, αλλά στη συνέχεια τα ίδια κωδικοποιούν μικροπρωτεΐνες. Μερικά από αυτά τα 155 τελείως νέα γονίδια στο ανθρώπινο γονιδίωμα είναι αρχαία και χρονολογούνται από την περίοδο καταγωγής όλων των θηλαστικών, ενώ άλλα εμφανίστηκαν πολύ πιο πρόσφατα, σύμφωνα με τη μελέτη.

Από αυτά τα 155 νέα γονίδια, τουλάχιστον τα 44 φαίνεται να σχετίζονται με την κυτταρική ανάπτυξη και την υγεία του οργανισμού.

Η μελέτη των ερευνητών αναφορικά με τον ρόλο τους σε ασθένειες οδήγησε στο συμπέρασμα ότι, μεταξύ άλλων, τρία από αυτά σχετίζονται με παθήσεις όπως η μυϊκή δυστροφία, η μελαχρωστική αμφιβληστροπάθεια των ματιών και το σύνδρομο Alazami. Ένα άλλο νέο γονίδιο σχετίζεται με τον ιστό της ανθρώπινης καρδιάς.

«Θα είναι πολύ ενδιαφέρον σε μελλοντικές μελέτες να κατανοήσουμε τι μπορούν να κάνουν αυτά τα μικρογονίδια και κατά πόσο μπορεί να εμπλέκονται άμεσα σε κάποια ασθένεια», δήλωσε ο κ. Βακιρλής. Όπως ανέφερε στο Live Science, «βρήκαμε ότι δύο από αυτά αφορούν αποκλειστικά τους ανθρώπους», δηλαδή δεν έχουν εμφανιστεί στο γονιδίωμα άλλων ζώων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sofia Pagoni

Recent Posts

Καρκίνος: Ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε στη Βρετανία

Ένας πατέρας τεσσάρων παιδιών είναι ο πρώτος ασθενής που εμβολιάστηκε στη Βρετανία με εξατομικευμένο εμβόλιο…

5 λεπτά ago

Καφεΐνη: Ποια είναι η σωστή ώρα για τον πρώτο καφέ της ημέρας σύμφωνα με τους ειδικούς

Τα υπέρ και τα κατά κάθε επιλογής Είναι μία άποψη που υποστηρίζουν αρκετοί influencers: Μην…

1 ώρα ago

Καρκίνος στομάχου: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος αντιμετώπισης για την πρόληψη επιπλοκών

Ο γαστρικός καρκίνος, γνωστός και ως καρκίνος του στομάχου, είναι μια ιδιαίτερα συχνή και επιθετική…

2 ώρες ago

Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εγκεφαλικού τις νύχτες με μεγάλη ζέστη

Μια νέα μελέτη ανακάλυψε ότι ο κίνδυνος εγκεφαλικού ήταν 7% υψηλότερος τις ζεστές νύχτες, ειδικά…

3 ώρες ago

Σίδηρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Τι πρέπει να ξέρετε

Η σιδηροπενία (έλλειψη σιδήρου) είναι πιο συχνή διατροφική ανεπάρκεια στην εγκυμοσύνη. Συχνά οδηγεί σε σιδηροπενική…

4 ώρες ago

Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να δώσει έως και 10 χρόνια ζωής – Τι δείχνει νέα έρευνα

Η 31η Μαΐου κάθε έτους έχει οριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως η…

5 ώρες ago