Αϋπνία τέλος: Δεν μπορώ να κοιμηθώ, ξυπνάω με πονοκέφαλο, έχω εφιάλτες, το μυαλό μου τρέχει και άλλα προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση!!!

 Αϋπνία τέλος: Δεν μπορώ να κοιμηθώ, ξυπνάω με πονοκέφαλο, έχω εφιάλτες, το μυαλό μου τρέχει και άλλα προβλήματα ύπνου βρίσκουν λύση.

Ο ποιοτικός ύπνος είναι πολύτιμος για την υγεία, την εμφάνιση και τη διάθεσή μας. Αντμετώπισε τα προβλήματα ύπνου και… όνειρα γλυκά!

Συνεργάστηκαν οι δρ Θεόδωρος Γρίβας, ορθοπαιδικός χειρουργός, δρ Γεώργιος Κουντής, ορθοπαιδικός χειρουργός Μ.D., Msc, PhD., Ανaστασία Μοσχοβάκη, ιατρός, ειδική παθολόγος και Βάλια Μουσάτου, δερματολόγος- αφροδισιολόγος, διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Αθηνών

Η εμφανίζεται διαφορετικά στον καθένα μας, Δες ποιο από τα πλέον συχνά προβλήματα ύπνου είναι αυτό που κρατάει εσένα ξύπνια και με ποιο τρόπο θα το αντιμετωπίσεις.

Πρόβλημα: «Δεν μπορώ να κοιμηθώ μέχρι να ξημερώσει και μετά δεν σηκώνομαι το πρωί»

Γιατί συμβαίνει; Είναι ένα μοτίβο που ονομάζεται σύνδρομο καθυστερημένης φάσης ύπνου και υποδεικνύει χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης, του χημικού του εγκεφάλου που προκαλεί ηρεμία και προωθεί τον ύπνο. Επιδεινώνεται το χειμώνα, όταν το φως του ήλιου είναι λιγότερο.

Τι να κάνεις:

Πρόβλημα: «Μου παίρνει 2 ώρες για να αποκοιμηθώ. Αν και το σώμα μου είναι κουρασμένο, το μυαλό μου τρέχει»

Γιατί συμβαίνει; Το σώμα μας πρέπει να χαλαρώνει στο τέλος της ημέρας. Ωστόσο, αν την ώρα του ύπνου νιώθεις ότι είσαι έτοιμη να κάνεις οτιδήποτε άλλο, αυτό δείχνει ότι τα επίπεδα του στρες σου είναι σχετικά υψηλά στη διάρκεια της ημέρας.

Τι να κάνεις:

Πρόβλημα: «Ξυπνάω από εφιάλτες μες στη νύχτα και δεν μπορώ να σταματήσω να ανησυχώ»

Γιατί συμβαίνει; Το χαμηλό σάκχαρο του αίματος το βράδυ μπορεί να κάνει τον οργανισμό να νομίζει ότι πέφτει σε κώμα, οπότε σου δίνει μια δόση αδρεναλίνης για να αυξήσει τα επίπεδά του. Αυτό υποκινεί την αντίδραση «φυγή ή μάχη» – και δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να χαλαρώσεις.

Τι να κάνεις:

Πρόβλημα: «Μερικές φορές ξυπνάω μες στη νύχτα με πονοκέφαλο ή μες στον ιδρώτα»

Γιατί συμβαίνει; Το συκώτι αποτοξινώνει τη νύχτα ό,τι φάγαμε την ημέρα, συνήθως μεταξύ 1 και 3 π.μ. Αν οι τοξίνες είναι αρκετές, μπορεί να τις αποβάλλει με τη μορφή ιδρώτα ή να μας προκαλέσουν πονοκέφαλο.

Τι να κάνεις:

Πρόβλημα:«Πρέπει να ταΐσω το μωρό μου γύρω στις 2 τη νύχτα – και μετά δεν μπορώ να κοιμηθώ»

Γιατί συμβαίνει; Είναι πολύ συνηθισμένο μια νέα μητέρα να αντιμετωπίζει προβλήματα ύπνου. Οι αντιδράσεις στο σώμα σου σε κάνουν να ξυπνάς και να θηλάσεις το μωρό σου. Αν και η προλακτίνη, η ορμόνη που προωθεί την παραγωγή γάλακτος, είναι χαλαρωτική, η διέγερση που νιώθεις από το ξύπνημα μπορεί να εμποδίσει τον ύπνο σου.

Τι να κάνεις:

ΠΗΓΗ: Shape.gr

Exit mobile version