Αρτηριακή πίεση: Πότε και πώς μετράμε σωστά την πίεση. 6 Κοινά λάθη που κάνουμε και επηρεάζουν την αξιοπιστία μιας μέτρησης

Τι είναι η Αρτηριακή Πίεση και τι η Υπέρταση;

Αρτηριακή πίεση είναι η πίεση που ασκεί το αίμα στο εσωτερικό τοίχωμα των μεγάλων αρτηριών του σώματος που μεταφέρουν το αίμα από την καρδιά σε όλα τα όργανα του σώματος.

Υπέρταση σημαίνει ότι η είναι σταθερά αυξημένη πάνω από τα φυσιολογικά όρια.

Αρτηριακή πίεση: Κάθε πότε να μετρώ την πίεση στο σπίτι;

Η καθημερινή μέτρηση της πίεσης στο σπίτι είναι περιττή και μπορεί ως διαδικασία απλά να αποτελεί μια ακόμη πηγή άγχους. Εάν έχετε διαγνωστεί με αυξημένη αρτηριακή πίεση (υπέρταση), καλό είναι να μετράτε την πίεσή σας 1-2 φορές το μήνα με ένα πιστοποιημένο ηλεκτρονικό πιεσόμετρο βραχίονα.

Πριν όμως επισκεφθείτε το γιατρό σας για παρακολούθηση και ρύθμιση της υπέρτασης ή όποτε άλλοτε σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας (π.χ. πριν και μετά τυχόν αλλαγή στη φαρμακευτική σας αγωγή), είναι ανάγκη να μετράτε την πίεσή σας καθημερινά για διάστημα μίας εβδομάδας. Τη συγκεκριμένη λοιπόν εβδομάδα πρέπει να τη μετράτε πρωί -πριν τυχόν φάρμακα- και βράδυ. Κάποιοι γιατροί ζητούν επιπλέον και μεσημεριανές μετρήσεις.

Τα αυτόματα ηλεκτρονικά πιεσόμετρα αποτελούν έναν εύκολο και αξιόπιστο τρόπο μέτρησης της αρτηριακής πίεσης.

Τα οικιακά πιεσόμετρα μπορούν να αποβούν σωτήρια όταν αυξάνεται η αρτηριακή πίεση λόγω στρεσογόνων καταστάσεων ή άλλων αιτίων.

Βασική προϋπόθεση είναι το πιεσόμετρο να χρησιμοποιείται σωστά.

Πως θα μετρήσετε σωστά την πίεσή σας

Για να μετρήσετε σωστά την πίεσή σας, θα πρέπει να τοποθετήσετε την περιχειρίδα (αεροθάλαμο) του πιεσόμετρου στον αριστερό ή στο δεξιό βραχίονα, περίπου στο ύψος της καρδιάς, λίγο πιο πάνω από τον αγκώνα, και το ακουστικό πάνω από την αρτηρία που βρίσκεται στη εσωτερική πλευρά της άρθρωσης του χεριού.

Φουσκώνετε την περιχειρίδα ώσπου να εξαφανιστεί ο σφυγμός που ψηλαφάτε στον καρπό, πράγμα που σημαίνει ότι ή πίεση μέσα στην περιχειρίδα ξεπερνά την πίεση της αρτηρίας και η κυκλοφορία του αίματος έχει σταματήσει. Αφήνετε κατόπιν τον αέρα να φεύγει σιγά–σιγά.

Το σημείο στο οποίο ακούγεται ο πρώτος ήχος, αντιστοιχεί στη συστολική πίεση. Συνεχίζετε να αφήνετε τον αέρα να διαφεύγει. Το επίπεδο της πίεσης στο οποίο τελικά εξαφανίζονται οι ήχοι αντιστοιχεί στη διαστολική πίεση.

Η νοσηλεύτρια ή ο ιατρός είναι αυτοί που θα σας εκπαιδεύσουν να μετράτε σωστά την αρτηριακή πίεση.

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να μην κάνετε λάθη κατά την μέτρηση:

Δείτε 6 συνήθη λάθη που μπορούν να επηρεάσουν την αξιοπιστία μιας μέτρησης

1. Μετράτε την πίεση αμέσως μετά το φαγητό ή το ποτό

Η πρόσληψη νερού ή καφέ, καθώς και το κάπνισμα πρέπει να αποφεύγονται για διάστημα μίας ώρας πριν τη μέτρηση. Πρέπει επίσης να μεσολαβήσουν δύο ώρες χωρίς φαγητό.

2. Γυμναστική πριν την άσκηση

Μην μετράτε την πίεση αν δεν έχει περάσει μία ώρα μετά από έντονη άσκηση. Πριν από την μέτρηση πρέπει να έχετε καθίσει για να ξεκουραστείτε επί πέντε λεπτά.

3. Δεν έχετε ουρήσει πριν τη μέτρηση

4. Κάνετε άλλες δραστηριότητες κατά τη μέτρηση

Δεν πρέπει να τρώτε, να πίνετε νερό, να μασάτε τσίχλα, να βήχετε ή να κάνετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα.

5. Λάθος στάση σώματος κατά τη μέτρηση

Τα πόδια δεν πρέπει να είναι σταυρωμένα, δεν πρέπει να αιωρούνται, αλλά να είναι σταθερά στο έδαφος και η πλάτη σας να υποστηρίζεται στην πλάτη του καθίσματος. Πρέπει να είστε άνετα και η μέτρηση να γίνεται πάντα στο αριστερό χέρι. Το μπράτσο και το πιεσόμετρο πρέπει να βρίσκονται στο ύψος της καρδιάς.

6. Έχετε αγοράσει λάθος πιεσόμετρο

Kάθε εταιρεία είναι υποχρεωμένη από την ευρωπαϊκή νομοθεσία, να αναγράφει στο κουτί, στην περιχειρίδα ή στο φύλλο οδηγιών το μέγεθος του κάθε πιεσόμετρου, το οποίο καθορίζεται με βάση τα σωματομετρικά στοιχεία του ατόμου. Τα πιεσόμετρα με ακουστικά και τα πιεσόμετρα καρπού είναι αναξιόπιστα στα χέρια ερασιτεχνών.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Exit mobile version