9 Τρόποι για να Κερδίσεις σε Κάθε Διαφωνία Σύμφωνα με την Επιστήμη!!!

«Ανυψώστε τον λόγο σας, όχι τη φωνή σας. Η βροχή κάνει τα λουλούδια να μεγαλώνουν, όχι ο κεραυνός». – Jalaluddin Rumi

Εάν θεωρείτε ότι κάθε λογομαχία τελειώνει με μία ήττα για σας, ίσως αισθάνεστε απογοητευμένοι, ή ματαιωμένοι. Είτε η διαφωνία αφορά μια μεγαλόπνοη πολιτική συζήτηση, ή τρέχοντα κοινωνικά θέματα, το αίσθημα ότι δεν μπορείτε να κυριαρχήσετε με τα επιχειρήματα, είναι ένα δυσάρεστο βίωμα.

«Σε μια λογομαχία, η εκτίμηση που έχετε ότι χάνετε, η πεποίθηση ότι έχετε την ανάγκη να είστε «σωστοί» και ο βαθμός επιρροής που εκτιμάτε τον άλλον επιδρούν σημαντικά στα συναισθήματα που βιώνετε» αναφέρει η συγγραφέας και καθηγήτρια ψυχολογίας Susan Krauss Whitbourne.

Ευτυχώς, η επιστήμη έχει βρει έναν τρόπο για όσους θεωρούν ότι υστερούν στην ανάπτυξη επιχειρημάτων. Εάν δεν είστε ρήτορας από τη φύση σας, αυτές οι τεχνικές θα σας βοηθήσουν να βελτιωθείτε στην διαπραγμάτευση και να κερδίσετε μία λογομαχία, ενώ παράλληλα θα βοηθήσουν τους άλλους να δουν τη δική σας πλευρά απέναντι στα πράγματα.

Να λοιπόν 9 τρόποι να κερδίσετε μια λογομαχία (και να την τελειώσετε εκεί)!

1. Αρχικά, αφήστε τον αντίπαλο να αναπτύξει τις σκέψεις του.

Θα πρέπει να κάνετε ανοιχτές ερωτήσεις που ενθαρρύνουν τον αντίπαλο να εξηγήσει τη διαδικασία και τον τρόπο σκέψης σχετικά με το θέμα της αντιπαράθεσης. Δεν μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με ακρίβεια με κάποιον, χωρίς πρώτα να κατανοήσετε τους λόγους που σκέφτεται έτσι, ή να κατανοήσετε το θέμα της όλης αντιπαράθεσης. Πιθανότατα ο άλλος να ακούσει τις αντιρρήσεις σας, εάν τον αφήσετε να αναπτύξει τη σκέψη του πριν τον διακόψετε ή ξεκινήσετε μια αντιπαράθεση μαζί του.

2. Μιμηθείτε τη γλώσσα σώματος του αντιπάλου σας.

Ίσως δεν θέλετε να φανεί, αλλά η ανεπαίσθητη μίμηση του αντιπάλου είναι ένας καλός τρόπος να τον κάνετε να σας εμπιστευθεί, οπότε είναι πιο πιθανόν να ακούσει αυτό που θέλετε να πείτε. Εάν το πρόσωπο με το οποίο έρχεστε σε αντιπαράθεση κάθεται με σταυρωμένα πόδια, αντιγράψτε τον όσο πιο ανεπαίσθητα μπορείτε.Μην προσπαθήσετε να αντιγράψετε κάθε μεμονωμένη κίνηση, αλλιώς θα φανεί ότι τον σαρκάζετε! Το κλειδί είναι η φυσικότητα!

«Η αντιγραφή χτίζει συναίνεση. Συχνά μπορείτε να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα εδραιώνοντας μια δυνατή βάση μη-λεκτικης συναίνεσης πριν ξεκινήσει η διαπραγμάτευση», προσθέτει ο συγγραφέας και επικοινωνιολόγος Nick Morgan.

3. Διατηρήστε άμεση οπτική επαφή μόλις ξεκινήσει η συζήτηση.

Μόλις ο αντίπαλος αρχίσει να μιλάει, βεβαιωθείτε ότι διατηρείτε άμεση οπτική επαφή μαζί του όση ώρα μιλάει. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένο ότι αυτή η τεχνική κάνει τον αντίπαλο λιγότερο πειστικό, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχετε εσείς το επάνω χέρι όταν έρθει η ώρα να αναπτύξετε τα δικά σας επιχειρήματα. Μόλις αρχίσει ο αντίπαλος να μιλάει, βεβαιωθείτε ότι καθ΄όλη τη δούρεια της αντιπαράθεσης διατηρείτε άμεση οπτική επαφή μαζί του.

4. Επαναλάβετε το δικό του επιχείρημα, για να δείξετε ότι έχετε κατανοήσει το θέμα της αντιπαράθεσης.

Πριν ξεκινήσετε την ανάπτυξη των δικών σας επιχειρημάτων, βεβαιωθείτε ότι επαναλαμβάνετε τα επιχειρήματα του αντιπάλου σας στον ίδιο για να καταλάβει ότι έχετε αντιληφθεί το νόημα των λεγομένων του. Αυτός είναι ένας εύκολος τρόπος να αναπτύξετε εμπιστοσύνη με τον αντίπαλό σας, καθώς αποδεικνύει ότι τον ακούγατε προσεκτικά, αντί να περιμένετε πότε θα έρθει η ώρα να εκθέσετε τα δικά σας επιχειρήματα. Όταν ο αντίπαλος αισθανθεί ότι μπορεί να σας εμπιστευτεί, θα είναι πιο εύκολο να κάνετε την αντιπαράθεση πιο πειστική.

«Την ώρα της μάχης, συχνά μπαίνουμε σε μια αντιπαράθεση ανακλαστικά, χωρίς να βεβαιωθούμε ότι έχουμε ακούσει και κατανοήσει την άλλη μεριά. Είναι χάσιμο χρόνου και μας κάνει να φαινόμαστε κακοί» εξηγεί ο Sims Wyeth.

5. Αναγνωρίστε τα σημεία των επιχειρημάτων του αντιπάλου.

Εάν συμφωνείτε με ορισμένα στοιχεία των επιχειρημάτων του άλλου, θα πρέπει να του το αναγνωρίσετε και μάλιστα να αναφερθείτε ειδικότερα στο σημείο αυτό, πριν παρουσιάσετε τη δική σας επιχειρηματολογία. Αυτό θα βοηθήσει τον αντίπαλό σας να καταλάβει ότι λαμβάνετε υπ΄όψιν τα σημεία της επιχειρηματολογίας του, καθώς έτσι βεβαιώνετε αυτά που έχει δηλώσει.

6. Θα πρέπει να γνωρίζετε τα στοιχεία της επιχειρηματολογίας σας καλύτερα από την παλάμη σας!

«Πόσες φορές ισχυριστήκατε μία θεωρία, για να συνειδητοποιήσετε αμέσως αργότερα ότι έχετε απόλυτο άδικο; Αναπόφευκτα, κάποιος μπορεί να σας προκαλέσει, αλλά επειδή δεν θέλετε να «χάσετε» συνεχίζετε να επιμένετε στο δικό σας επιχείρημα», προσθέτει ο Whitbourne.

Ως εκ τούτου, όταν παρουσιάζετε τα δικά σας επιχειρήματα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε καλά το θέμα της αντιπαράθεσης. Εάν δεν κατορθώσετε να εξηγήσετε το επιχείρημά σας όταν κληθείτε να αναπτύξετε τις απόψεις σας, θα πρέπει θα πρέπει να αναθεωρήσετε. Να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε καλά το επιχείρημά σας, απ΄έξω κι ανακατωτά, πριν το αναπτύξετε. Τίποτα δεν θα σας κάνει να χάσετε μια αντιπαράθεση γρηγορότερα από μια άστοχη ανάπτυξη των σημείων της επιχειρηματολογίας.

7. Προτρέψτε τον αντίπαλό σας να συμφωνήσει μαζί σας.

Προσπαθήστε να ολοκληρώνετε τα επιχειρήματά σας με προφορικές δηλώσεις που θα προτρέπουν τον αντίπαλο να δει τα ζητήματα από τη δική σας οπτική και να συμφωνήσει με αυτές. Μπορείτε να ολοκληρώνετε τις δηλώσεις σας λέγοντας «…..έτσι δεν είναι;», ή «…δεν θα έκανες κι εσύ το ίδιο;», οπότε ενδεχομένως ο αντίπαλος να συναινέσει με τα επιχειρήματά σας.

8. Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας.

Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης, μην υψώσετε τη φωνή σας. Αυτό πιθανότατα να θέσει τον αντιπάλου σε θέση μάχης ή φυγής, οπότε αυτόματα τον εμποδίζετε να λάβει υπ΄όψιν τις απόψεις σας.

«Να είστε προσεκτικοί με τα συναισθήματά σας. Όταν καταληφθείτε από οργή και φόβο, αποδυναμώνετε τις αιτιάσεις σας. Να είστε παθιασμένοι, εκφραστικοί, αλλά παραμείνετε ήρεμοι και συνεχίστε. Η οργή σας αποδυναμώνει, σας κάνει αντιπαθητικό» προσθέτει ο Wyeth.

Όταν χαμηλώνετε τον τόνο της φωνής σας, τα πάντα θα γίνουν πιο εύκολα και θα κερδίσετε την εμπιστοσύνη του άλλου. Αυτό είναι το κλειδί για να κατορθώσετε να πείσετε τον άλλον για τη δική σας άποψη.

9. Αναγνωρίστε κάποιο κοινό τόπο.

Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσετε μια θετική ατμόσφαιρα καθ΄όλη τη διάρκεια της αντιπαράθεσης. Τονίζοντας τα σημεία στα οποία συμφωνείτε εσείς και ο αντίπαλός σας είναι ένας τρόπος να τον κάνετε να ακούσει τα σημεία στα οποία διαφωνείτε, και ίσως μπορέσετε και να τον πείσετε να αποδεχθεί τη δική σας άποψη. Αυτό θα ενισχύσει την δύναμη της πειθούς σας.

Εάν δεν είστε γεννημένος ρήτορας, η ένταξη σε μια αντιπαράθεση, σε έναν αγώνα λόγου μπορεί να είναι αρκετά υποτιμητικό. Ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να ενισχύσετε τις ρητορικές σας δεξιότητες και να κάνετε πιο πειστικά τα επιχειρήματά σας, κι όλα αυτά με τη βοήθεια που σας προσφέρει η επιστήμη! Ίσως να μην τους πείσετε όλους με αυτές τις τεχνικές, αλλά να κάνετε περισσότερους ανθρώπους να ακούσουν την επιχειρηματολογία σας.

Και, στο κάτω-κάτω, θα αρχίσετε να αισθάνεστε μεγαλύτερη εμπιστοσύνη όταν η αντιπαράθεση αφορά ζητήματα στα οποία πιστεύετε ένθερμα.

ΠΗΓΗ: share24.gr

Related Articles

Back to top button