9 μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση!!!

9 μύθοι και αλήθειες για την αρτηριακή πίεση.

Περίπου ένας στους τρεις ενήλικες έχει υψηλή αρτηριακή πίεση. Κάτι που σημαίνει πως κινδυνεύει να αποκτήσει σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως στεφανιαία νόσο, καρδιακή και νεφρική ανεπάρκεια, ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η άγνοια σχετικά με το τι ακριβώς σημαίνει να έχει κανείς υψηλή αρτηριακή πίεση μπορεί να οδηγήσει στην πεποίθηση ότι ισχύουν πράγματα που απέχουν πολύ από την πραγματικότητα.

Καιρός λοιπόν να ξεχωρίσετε τα γεγονότα από τους… μύθους.

1. Η χαμηλή αρτηριακή πίεση δεν είναι κάτι το ανησυχητικό

Μύθος. Η χαμηλή πίεση του αίματος, ή υπόταση, μπορεί να προκαλεί ανησυχία αν δημιουργεί συμπτώματα όπως ζάλη, λιποθυμία, ή ακόμα και σοκ. Η ζάλη και η λιποθυμία μπορεί να οδηγήσουν σε θάνατο αν υπάρξει μια σοβαρή πτώση. Το σοκ αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί να καταλήξει σε θάνατο. Ωστόσο, είναι αλήθεια πως η χαμηλή πίεση του αίματος είναι πραγματικά φυσιολογική για κάποιους ανθρώπους.

2. Δεν είναι απαραίτητο να ελέγξω την αρτηριακή πίεση μέχρι να φτάσω τα 40

Μύθος. Η Αμερικανική Υπηρεσία Πρόληψης Task Force συνιστά έλεγχο για την υψηλή πίεση του αίματος από την ηλικία των 18. Ωστόσο, άλλοι μπορεί να συστήσουν να την ελέγχετε ακόμα νωρίτερα. Κατά τη διάρκεια της εφηβείας, το μέγεθος του σώματος και το επίπεδο της σεξουαλικής ανάπτυξης παίζουν ρόλο στον καθορισμό της αρτηριακής πίεσης.

3. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα

Γεγονός. Η υψηλή αρτηριακή πίεση δεν έχει συμπτώματα. Στην πραγματικότητα, το ένα τρίτο όσων έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση δεν γνωρίζουν καν ότι έχουν. Νευρικότητα, εφίδρωση, και προβλήματα ύπνου είναι μερικά από τα συμπτώματα της υψηλής πίεσης του αίματος, αλλά αν δεν είναι κανείς «υποψιασμένος» δεν μπορεί να τα συνδέσει με την υψηλή αρτηριακή πίεση.

4. Αν έχω υψηλή χοληστερόλη, θα πρέπει να έχω επίσης και υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Πολλές από τις ίδιες φτωχές επιλογές τρόπου ζωής, όπως η κατανάλωση διατροφής υψηλής σε λιπαρά ή η έλλειψη άσκησης, τείνουν να αυξάνουν τα επίπεδα της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, είναι δυνατό να έχετε υψηλή χοληστερόλη, χωρίς να έχετε και υψηλή αρτηριακή πίεση.

5. Μόλις αρχίσω να αισθάνομαι καλύτερα, μπορώ να σταματήσω να παίρνω το φάρμακο για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Αν ο γιατρός σας έχει συνταγογραφήσει φάρμακα για την υψηλή πίεση του αίματός σας, ακολουθήστε πιστά τις κατευθύνσεις του. Θα ήταν επικίνδυνο να μειωθεί η δοσολογία ή να σταματήσετε να παίρνετε το φάρμακο χωρίς την έγκριση του γιατρού σας.

6. Μόνο οι άνδρες πρέπει να ανησυχούν για την υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Οι γυναίκες μπορούν επίσης να έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Μερικές γυναίκες, μάλιστα, θα μπορούσαν να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση του αίματος και σ’ αυτές περιλαμβάνονται εκείνες που:

* Είναι υπέρβαρες

* Παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια

* Οι έγκυες

* Εχουν συγγενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση

* Βρίσκονται στην μετεμμηνοπαυσιακή περίοδο

7. Ολα τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα για το κρυολόγημα και τη γρίπη είναι ασφαλή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση

Μύθος. Τα αποσυμφορητικά αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και θα μπορούσαν ενδεχομένως να παρέμβουν στα φάρμακα που παίρνετε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Να βεβαιωθείτε πως τα φάρμακα που πήρατε για το κρυολόγημα και τη γρίπη δεν περιέχουν αποσυμφορητικά.

8. Η ινσουλίνη προκαλεί σκλήρυνση των αρτηριών και αύξηση της αρτηριακής πίεσης

Μύθος. Στο παρελθόν, ορισμένοι γιατροί ανησυχούσαν πως η ινσουλίνη μπορεί να συμβάλλει στην σκλήρυνση των αρτηριών και στην αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Αλλά τώρα πια γνωρίζουμε πως δεν ισχύει αυτή η υπόθεση.

9. Οταν οι τιμές της αρτηριακής πίεσης είναι υψηλές στο γραφείο του γιατρού, ενώ στο σπίτι είναι φυσιολογικές, μήπως αυτό σημαίνει ότι αισθάνομαι νευρικότητα όταν πηγαίνω στο γιατρό;

Γεγονός. Είναι δυνατό να πάσχετε από το… σύνδρομο της λευκής στολής που προσωρινά αυξάνει την πίεση του αίματος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο γιατρό. Ωστόσο, ποτέ μην αγνοείτε τις πολλαπλές αναγνώσεις που υποδηλώνουν υψηλή αρτηριακή πίεση. Προσπαθήστε να μετρήσετε την αρτηριακή σας πίεση στο σπίτι αρκετές φορές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια, όταν επισκεφθείτε το γιατρό δείξτε του τις τιμές που έχετε καταγράψει.

ΠΗΓΗ: www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button