5 παράγοντες που επηρεάζουν το σάκχαρο και αυξάνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Ο διαβήτης απασχολεί πλέον ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, το οποίο συνεχώς αυξάνεται.

Ο διαβήτης χαρακτηρίζεται από την μειωμένη έκκριση ινσουλίνης από το πάγκρεας, που έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του σακχάρου στο αίμα. Τα άτομα με διαβήτη για να καταφέρουν να διατηρήσουν σταθερά τα επίπεδα, ακολουθούν εφ’ όρου ζωής κάποια αντιδιαβητική αγωγή, αλλά αρκετές είναι οι φορές που υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις και η θεραπεία δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα και χρειάζεται η συνεργασία με τον ιατρό.

Εμφανίζετε αυξομειώσεις του σακχάρου στο αίμα; Ο γιατρός σας μπορεί να νομίζει ότι είστε εντάξει ή ότι οι μετρήσεις σας βρίσκονται εντός των αποδεκτών ορίων του σακχάρου στο αίμα, εφόσον εξακολουθείτε να λαμβάνετε τη συνταγογραφούμενη θεραπεία. Αυτό ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Μη διστάσετε να πείτε στο γιατρό σας πώς αισθάνεστε.

Μπορεί να υπάρχει κάποια καλύτερη θεραπευτική επιλογή για εσάς. Εάν τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα υπερβαίνουν το εύρος που σας έχει υποδείξει ο γιατρός σας, μη διστάσετε να του μιλήσετε. Ο έγκαιρος προγραμματισμός μπορεί να σας βοηθήσει να αξιοποιήσετε κατάλληλα το επόμενο ραντεβού σας μαζί του.

Σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζετε ότι ο γιατρός δεν μπορεί στην λίγη ώρα που σας συναντά να λύσει όλα σας τα προβλήματα και τις απορίες χωρίς τη δική σας συνεργασία. Είναι θεμιτό να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας και να γίνεται οι “μικροί προσωπικοί σας γιατροί” που παρακολουθούν, ενημερώνονται και συντελούν τελικά στην ομαλή πορεία του διαβήτη σας.

Παρόλα αυτά…

Μήπως, ενώ νομίζεις ότι τα κάνεις όλα σωστά, τα επίπεδα σακχάρου δεν μένουν σταθερά; Ίσως δεν ευθύνεσαι εσύ γι’ αυτό. Ή ίσως ακολουθείς λανθασμένες συνήθειες χωρίς να το καταλαβαίνεις και δεν βλέπεις τα αποτελέσματα που θέλεις.

Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι από τους παράγοντες που μπορεί να οφείλεται αυτό:

* Η φαρμακευτική αγωγή. Είναι η φαρμακευτική σας αγωγή η πλέον κατάλληλη για εσάς; Τα φάρμακα για το διαβήτη, συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης, ενδέχεται να δρουν διαφορετικά από άτομο σε άτομο και ακόμα κι αν ακολουθείτε ακριβώς τις οδηγίες του ιατρού σας, μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να παρουσιάζονται αυξομειώσεις του σακχάρου.

Επομένως, είναι σημαντικό να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας εάν δεν αισθάνεστε σίγουροι ή/και ευχαριστημένοι από τη διαχείριση του διαβήτη σας, διότι μπορεί να χρειάζεται προσαρμογή ή αλλαγή η θεραπεία σας. Εξίσου σημαντικό είναι να μην αμελείτε τα τακτικά ραντεβού σας με τον ιατρό σας.

* Η διατροφή. Μήπως πρέπει να αλλάξετε κάτι στη διατροφή σας; Μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή πρέπει να συνδυάζεται αρμονικά με το καθημερινό σας πρόγραμμα, τις διατροφικές προτιμήσεις και τη φαρμακευτική σας αγωγή.

Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας βοηθήσει να σχεδιάσετε το κατάλληλο διατροφικό πρόγραμμα για εσάς, το οποίο θα συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου που έχετε θέσει για τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας.

* Η κατάσταση της υγείας. Μήπως πάσχετε από κάποιο παροδικό ή χρόνιο πρόβλημα υγείας, το οποίο ασκεί αρνητική επίδραση στον διαβήτη σας; Ακόμα και το απλό κρυολόγημα, η γρίπη, οι αλλεργίες ή κάποια πιο σοβαρή και χρόνια πάθηση μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη φαρμακευτική σας αγωγή και να σας εμποδίζουν να πετύχετε τους στόχους σας, όσον αφορά τα επίπεδα σακχάρου.

Αν αυτή είναι η περίπτωσή σου, πρέπει να ενημερώσεις τον γιατρό σου, ο οποίος θα σου δώσει τις κατάλληλες συμβουλές και οδηγίες και θα προσαρμόσει εάν είναι απαραίτητο τη δοσολογία των φαρμάκων σου, ώστε να περιορισθούν στο ελάχιστο οι αυξομειώσεις του σακχάρου.

* Η φυσική δραστηριότητα. Είστε καθημερινά όσο δραστήριοι πρέπει, ώστε να διευκολύνετε τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα σας; Η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή είναι σημαντικές για τη διαχείριση των αυξομειώσεων του σακχάρου στο αίμα.

Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας που είναι πιθανό να χρειάζεστε, καθώς και αν πρέπει να κάνετε αλλαγές στην υπάρχουσα δραστηριότητά σας, τα γεύματα ή/και την φαρμακευτική αγωγή ώστε να σταθεροποιηθεί το σάκχαρό σας.

* Η ψυχική διάθεση. Η κακοδιαθεσία και το άγχος είναι παράγοντες που επηρεάζουν τον έλεγχο του σακχάρου, επομένως πρέπει να συζητάτε με τον γιατρό σας και θέματα που αφορούν την ψυχική σας κατάσταση.

Η διαχείριση μιας χρόνιας πάθησης όπως ο διαβήτης συνοδεύεται από συναισθηματική φόρτιση. Δεν είστε μόνοι, καθώς πολλοί άνθρωποι με διαβήτη παρουσιάζουν ανησυχία και άγχος. Μάλιστα το άγχος μπορεί να εντείνει η  καθημερινή διαχείριση του διαβήτη που δεν έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Συζητήστε το λοιπόν με τον ιατρό σας, διότι είναι ο μόνος που μπορεί να σας καθησυχάσει και να σας βοηθήσει να εξατομικεύσετε την φαρμακευτική αγωγή σας.

Το www.mydiabetes.gr υποστηρίζει τη συνεργασία ιατρού και ασθενή, δίνει εργαλεία για την προετοιμασία του ασθενή με ιδιαίτερη αναφορά στον οδηγό συζήτησης.

ΠΗΓΗ:  www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button