4+1 συχνές ερωτήσεις για τη συγγενή πάθηση του υποσπαδία


Από τι προκαλείται η πάθηση του υποσπαδία και τι ακριβώς είναι;

O υποσπαδίας είναι μία συγγενής πάθηση που αφορά μόνο αγόρια και σχετίζεται με τρία σημαντικά προβλήματα. Με το στόμιο της ουρήθρας η οποία δεν βρίσκεται στην κορυφή του πέους, την ακροποσθία η οποία συνήθως μαζεύεται στην πάνω μεριά και στην μηδαμινή σχεδόν κάλυψη του πέους. Ο βαθμός δυσκολίας της επέμβασης αποκατάστασης του υποσπαδία, είναι η θέση της ουρήθρας. Σε άλλους βρίσκεται στη βάση του πέους, ενώ σε μερικά αγόρια μπορεί να είναι στην περιοχή ανάμεσα στους όρχεις.

Τα αίτια δεν είναι ευρέως γνωστά, αλλά η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει ρόλο στην κατάληξη της πάθησης. Σε γενικές γραμμές οι έρευνες πρέπει να συνεχιστούν περισσότερο προκειμένου να βρεθεί ασφαλής απάντηση ως προς τα αίτια.

Πως γίνεται η διάγνωση του υποσπαδία;

Ο υποσπαδίας γίνεται αντιληπτός αμέσως μετά τη γέννηση ή μετά από μικρό χρονικό διάστημα από τους ίδιους τους γονείς. Όταν γίνει ο κατάλληλος έλεγχος από την ειδικότητα του παιδο-ουρολόγου, τότε σχεδιάζεται η επέμβαση, ώστε να γίνει πριν τα πρώτα γενέθλια του παιδιού.

Loading...

Ποια είναι η σωστή θεραπεία του υποσπαδία;

Με τον υποσπαδία δεν κινδυνεύει η ζωή του παιδιού και δεν προκαλεί κάποια σοβαρή συμπτωματολογία. Όμως κάνει αδύνατη την ούρηση στην όρθια θέση, γεγονός που αν δεν εξαλειφθεί μπορεί να προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα αργότερα στην στύση ακόμα και στην σεξουαλική ζωή του παιδιού.

Τι γίνεται στην επέμβαση;

Αποκλειστικός σκοπός της επέμβασης είναι ο ευθειασμός του πέους, η μετακίνηση του στομίου στην σωστή θέση και η περιτομή για την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει.

Γίνεται με γενική αναισθησία και μέσα σε 3 ώρες το πολύ έχει τελειώσει. Η ουρήθρα μακραίνει και στο τέλος φτάνει μέχρι την κορυφή του πέους.

Αν δεν υπάρχει αρκετό δέρμα στην ουρήθρα, τότε ίσως γίνει μία δεύτερη επέμβαση για να καλυφθεί η περιοχή.

Υπάρχουν ενδείξεις μετά την επέμβαση που είναι απαραίτητη η άμεση επίσκεψη στον γιατρό;

Όπως κάθε επέμβαση έτσι και ο υποσπαδίας, μπορεί να προκαλέσει πόνο στο παιδί. Αν παρατηρήσετε ότι:

  • To παιδί σας πονάει πολύ και τα παυσίπονα δεν κάνουν τίποτα
  • Το τραύμα είναι αρκετά υγρό
  • Ο καθετήρας δεν βγάζει πια ούρα ή αφαιρεθεί εντελώς

…πρέπει οπωσδήποτε να καλέσετε τον γιατρό σας.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες για τον υποσπαδία, εδώ.

.

loading...
loading...