Τι είναι η γρίπη; Πότε και σε ποιους μπορεί να αποβεί θανατηφόρα

Η γρίπη είναι οξεία νόσος του αναπνευστικού συστήματος που προκαλείται από τους ιούς της γρίπης και μεταδίδεται πολύ εύκολα από το ένα άτομο στο άλλο.

Μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως και πολύ σοβαρή νόσηση. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη.

Μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη διατρέχουν συγκεκριμένες υποομάδες του πληθυσμού:

– Ηλικιωμένοι

– Παιδιά κάτω των 5 ετών

– Έγκυοι

– Χρονίως πάσχοντες

Συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας εάν ανήκετε σε κάποια από αυτές τις ομάδες και έχετε νοσήσει από γρίπη.

Για τις υπόλοιπες ομάδες του πληθυσμού συνιστάται η επίσκεψη στον γιατρό ή στο νοσοκομείο σε περίπτωση που η γρίπη προκαλεί τα παρακάτω:

– Ξαφνική ζαλάδα

– Σοβαρό ή συχνό εμετό

– Δύσπνοια

– Πόνο ή αίσθημα πίεσης στο στήθος ή στην κοιλιά

– Συμπτώματα γρίπης που υποχωρούν και επανεμφανίζονται

Γρίπη: Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που η γρίπη αποδεικνύεται θανατηφόρα;

Πνευμονία

Είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου από γρίπη, καθώς ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει ιογενή πνευμονία. Όταν κάποιος προσβάλλεται από τη γρίπη, ο ιός μπορεί να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό του τόσο πολύ ώστε να διευκολυνθεί η λοίμωξη των πνευμόνων από έναν άλλο ιό ή κάποιο βακτήριο. Στην περίπτωση αυτή οι πνεύμονες γεμίζουν με υγρό, δυσκολεύοντας την αναπνοή, με αποτέλεσμα να μη φτάνει αρκετό οξυγόνο σε όλο το υπόλοιπο σώμα και να επέρχεται τελικά ο θάνατος.

Σηψαιμία

Αποτελεί συχνή αιτία θανάτου από γρίπη μεταξύ των νεαρών ενηλίκων και των παιδιών. Η σηψαιμία συμβαίνει όταν το ανοσοποιητικό σύστημα υπερδιεγείρεται στην προσπάθειά του να νικήσει τον ιό. Αποτέλεσμα της υπερδιέγερσης του ανοσοποιητικού είναι η εκτεταμένη φλεγμονή, η οποία με τη σειρά της προκαλεί ένα ντόμινο συμπτωμάτων που αποτέλεσμα έχουν την οργανική ανεπάρκεια και τον θάνατο.

Έμφραγμα

Η γρίπη αποτελεί παράγοντα κινδύνου για το έμφραγμα. Συγκεκριμένα, ο κίνδυνος εμφράγματος στους ενήλικες αυξάνεται κατά έξι φορές σε διάστημα επτά ημερών από τη διάγνωση της γρίπης. Εάν δεν χορηγηθούν άμεσα οι απαιτούμενες πρώτες βοήθειες, το έμφραγμα μπορεί να κοστίσει τη ζωή.

Αφυδάτωση

Η αφυδάτωση λόγω γρίπης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα βρέφη και τα μικρά παιδιά. Κοινά συμπτώματα της γρίπης είναι ο εμετός και η διάρροια, τα οποία μπορεί να αποδειχτούν απειλητικά για τη ζωή εάν τα υγρά που χάνονται από το σώμα δεν αναπληρωθούν.

5 τροφές που θα σας προστατεύσουν από τη γρίπη

Για αποτελεσματικότερη πρόληψη της γρίπης θα πρέπει αφενός να περιορίσετε την κατανάλωση ανθυγιεινών επεξεργασμένων προϊόντων, όπως γλυκά και έτοιμα γεύματα, και αφετέρου να εντάξετε τις παρακάτω 5 τροφές στο διατροφολόγιό σας.

1. Μανιτάρια: Έχουν αντι-ιική δράση και ενισχύουν τις άμυνες του οργανισμού απέναντι στη γρίπη. Αυτό οφείλεται κυρίως σε έναν τύπο υδατανθράκων που παρέχουν, τις γλυκάνες.

2. Σκόρδο: Έχει αποδειχτεί μέσα από επιστημονικές μελέτες ότι το σκόρδο μειώνει την ένταση των συμπτωμάτων της γρίπης και του κρυολογήματος επειδή αυξάνει τη δραστηριότητα των κυττάρων-δολοφόνων του ανοσοποιητικού.

3. Ακτινίδιο: Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι γνωστό ότι τονώνει το ανοσοποιητικό και παράλληλα επιταχύνει την ανάρρωση από τις ιώσεις.

4. Πασατέμπος: Το αγαπημένο σνακ είναι εξαιρετική πηγή ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που παίζει σημαντικό ρόλο στην εξουδετέρωση των βακτηρίων και των ιών που εισβάλλουν στον οργανισμό.

5. Γιαούρτι με προβιοτικά: Τα προβιοτικά δεν είναι ωφέλιμα μόνο για το γαστρεντερικό. Είναι επίσης απαραίτητα για την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς βοηθούν στην απελευθέρωση κυττάρων που εξουδετερώνουν τα μικρόβια.

 

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button