Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς: Τα συμπτώματα, οι επιπλοκές, η πρόληψη και η θεραπεία

Η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς συμβαίνει ξαφνικά και απαιτεί επείγουσα αντιμετώπιση από χειρουργό οφθαλμίατρο. καθώς υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει ακόμη και σε πλήρη  τύφλωση.

Με την πάροδο της ηλικίας το υαλοειδές ρευστοποιείται και σε ορισμένες περιπτώσεις διαχωρίζεται από τον αμφιβληστροειδή. Η αποκόλληση του υαλοειδούς προκαλεί πλήθος συμπτωμάτων στον πάσχοντα όπως φωταψίες, μαύρα στίγματα, αστραπές κ.λπ.

Σε κάποιες περιπτώσεις, η αποκόλληση του υαλοειδούς μπορεί να δημιουργήσει ρωγμή ή αιμορραγία οδηγώντας στην αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς.

Δυστυχώς, η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς επειδή εξελίσσεται αν δεν αντιμετωπισθεί χειρουργικά. οδηγεί σε απώλεια του οπτικού πεδίου και στην ολική τύφλωση του ασθενούς. Κατά συνέπεια, ο πάσχων με το που θα αντιληφθεί τα συμπτώματα, πρέπει να χειρουργηθεί εντός 24 ωρών.

Μόνο ο χειρουργός οφθαλμίατρος είναι αυτός που θα αποφασίσει μια καθυστέρηση της επέμβασης (μάξιμουμ μιας εβδομάδας) αν ο ασθενής λαμβάνει αντιπηκτικά φάρμακα ή αν διαπιστώσει αποκόλληση της ωχράς κηλίδας.

matia.jpg

Οι αιτίες που προκαλούν την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς

Οι πιο συνηθισμένες αιτίες που προκαλούν την αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς είναι το γήρας και ένας τραυματισμός του ματιού.

matia

Τα 3 είδη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Ρηγματογενής: Προκαλείται λόγω της ηλικίας, ενός τραυματισμού, της υψηλής μυωπίας ή μιας επέμβασης στα μάτια.

Ελκτική: Εμφανίζεται συχνότερα στους διαβητικούς, καθώς η συγκεκριμένη πάθηση καταστρέφει τα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού.

Εξιδρωτική: Προκαλείται από τη συσσώρευση υγρού πίσω από τον αμφιβληστροειδή χιτώνα εξαιτίας μιας νεοπλασίας ή της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Επειδή δεν υπάρχει διέξοδος διαφυγής του εν λόγω υγρού, μετατοπίζει τον χιτώνα μακριά από τον ιστό που βρίσκεται πίσω του.

Τα συμπτώματα

Όσο προχωράει η αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς, τα συμπτώματα ποικίλλουν.

Τα συμπτώματα διαφέρουν για κάθε ασθενή και περιλαμβάνουν:

  • Λάμψεις μικρής διάρκειας που θυμίζουν flash ή κεραυνούς
  • Mυιοψίες (μοιάζουν με κηλίδες, κύκλους, γραμμές ή ιστό αράχνης)
  • Γκρίζα ή μαύρη κουρτίνα η οποία περιορίζει το πεδίο της όρασης του ασθενούς
  • Θολή όραση

ofthalmiatros

Πρόληψη της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Οι μύωπες (με μυωπία άνω των 15 βαθμών), οι διαβητικοί, όσοι έχουν γλαύκωμα, όσοι έχουν κάνει επέμβαση καταρράκτη, έχουν ιστορικό αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς, αγγειοπάθειες και οικογενειακό ιστορικό αποκολλήσεων, πρέπει να εξετάζονται με βυθοσκόπηση μια φορά το χρόνο ή συχνότερα αν το ορίσει ο οφθαλμίατρος.

Η αντιμετώπιση της αποκόλλησης του αμφιβληστροειδούς

Υαλοειδεκτομή: Η διάρκεια της επέμβασης είναι μικρότερη της μιας ώρας και γίνεται με τοπική αναισθησία. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται από τον χειρουργό οφθαλμίατρο όταν υπάρχουν πολλαπλές ρωγμές στον αμφιβληστροειδή. Ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για περίπου 5 ώρες στο νοσοκομείο και στη συνέχεια, αφού λάβει τις απαιτούμενες οδηγίες, μπορεί να πάει στο σπίτι του.

Τοποθέτηση σκληρικού μοσχεύματος: Η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται σε μικρής εκτάσεως αποκόλληση του αμφιβληστροειδούς. Για την συγκόλληση της ρωγμής του αμφιβληστροειδούς εφαρμόζεται η μέθοδος της κρυοπηξίας.

Πνευματική ρετινοπηξία (με αέρα και κρυοπηξία): Στην εν λόγω μέθοδο εισάγεται μία μικρή ποσότητα αερίου με στόχο να απωθήσει την ρωγμή προς τα έξω.

Η αποθεραπεία

Μετά την επέμβαση και τη μέθοδο που θα επιλέξει ο οφθαλμίατρος, με βάση την έκταση του προβλήματος, το μάτι παραμένει κλειστό για μια ημέρα ενώ απαιτείται χρήση των συνταγογραφούμενων σταγόνων για τέσσερις εβδομάδες. Ο γιατρός σας θα σάς δώσει πρόσθετες οδηγίες ενώ θα ορίσει και το επόμενο ραντεβού σας για έλεγχο.

ΠΗΓΗ: www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button