Βρήκε η Kim Kardashian τη λύση για την αντιμετώπιση της ψωρίασης;

Τι απαντά η επιστήμη για τη μέθοδο της διάσημης επιχειρηματία;

Η δισεκατομμυριούχος έχει αναφερθεί αρκετές φορές στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια, με σκοπό να δώσει δύναμη σε όλους όσοι το ανακάλυψαν πρόσφατα, δείχνοντάς τους πως η ίδια ζει μια φυσιολογική ζωή.

Πρόσφατα, η Kim Kardashian έδωσε μία συνέντευξη στο wellness site της αδερφής της, Poosh, στο οποίο αναφέρθηκε στην προσωπική της εμπειρία με την ψωρίαση.

Τι είναι η ψωρίαση;

Σύμφωνα με το Mayo Clinic, η ψωρίαση είναι μια δερματική πάθηση που προκαλεί εξανθήματα, φαγούρα σε διάφορα σημεία του σώματος και ανήκει στα αυτοάνοσα νοσήματα, πράγμα που σημαίνει πως δεν υπάρχει θεραπεία.

Όπως αναφέρεται και στο site της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας το αυτοάνοσο αυτό αναγκάζει το σώμα να παράγει νέα κύτταρα μέσα στον χρόνο ημερών και όχι εβδομάδων, με αποτέλεσμα να στοιβάζονται στην επιφάνεια και να δημιουργούν σκληρές επιφάνειες συνήθως στα γόνατα, στους αγκώνες, στη μέση και το κρανίο.

Αν και είναι μία πάθηση που εμφανίζεται ως δερματικό νόσημα, δεν πρόκειται για κάτι επιφανειακό, παρά συνδέεται με φλεγμονή στο σώμα που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες.

Η “συνταγή” της Kim Kardashian

Αυτό, λοιπόν, που εξομολογήθηκε η Kardashian σχετικά με την κατάστασή της, είναι ότι εκείνο που τη βοηθάει είναι η διατροφή που βασίζεται στα φυτικά προϊόντα. Χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για το αν πρόκειται για vegan διατροφή ή κυρίως χορτοφαγική με κάποια είδη κρεάτων και ψαριών, η ίδια εξηγεί πως κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί ώστε να τη διατηρεί όσο πιο φυτική γίνεται, προσπαθώντας παράλληλα να εντάσσει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές τροφές.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως η Kardashian βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της ψωρίασης. Σύμφωνα με την κλινική διατροφολόγο, Keri Gans, η έρευνα σε αυτό το πεδίο δεν έχει καταλήξει. Ειδικότερα, μία έρευνα από το 2019 είχε αποδείξει πως η διατροφή από μόνη της δεν θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλη αλλαγή στην εξέλιξη της ψωρίασης.

Αλλά ούτε αυτό δεν σημαίνει πως μία χαμηλών θερμίδων διατροφή ή μία χωρίς γλουτένη δεν βοηθάει τα συμπτώματα σε συνδυασμό με συγκεκριμένη θεραπεία, όπως τα ανοσοκατασταλτικά φάρμακα.

Συνεπώς, ακόμα κι αν ο αμερικανικός Εθνικός Οργανισμός Ψωρίασης δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως η διατροφή είναι το κλειδί στην αντιμετώπιση της ψωρίασης, σίγουρα υπογραμμίζει τα οφέλη μιας υγιεινής δίαιτας – σε ό,τι αφορά τον περιορισμό των συμπτωμάτων- που περιλαμβάνει άπαχο κρέας, ψάρι και χαμηλών λιπαρών γαλακτοκομικά.

Παρόλα αυτά, σε αυτό που καταλήγουν οι περισσότεροι ειδικοί είναι πως οφείλεις να παρατηρείς τον εαυτό σου, πώς αντιδρά, τι ενοχλεί τον οργανισμό σου και τι του ταιριάζει. Αν λοιπόν πάσχεις από ψωρίαση, μπορείς να τεστάρεις αν κάποια τροφή χειροτερεύει τα συμπτώματα ή το αντίθετο.

Άλλωστε, είναι γνωστό πως η συγκεκριμένη ασθένεια είναι διαφορετική για τον καθένα και μπορεί να επηρεάζεται από το στρες, τον καιρό, άλλες ασθένειες και ορισμένες τροφές.

Συνεπώς, ακόμα κι αν για την Kim Kardashian η διατροφή που βασίζεται στις φυτικές τροφές και προϊόντα είναι το κλειδί για την δική της περίπτωση ψωρίασης, αυτό δεν σημαίνει πως ταιριάζει σε όλους.

Οφείλεις να ακολουθείς τις οδηγίες του γιατρού σου, αλλά παράλληλα να κάνεις αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα, ώστε να αισθάνεσαι όσο πιο άνετα γίνεται.

 

shape.gr

Related Articles

Back to top button