Χοληστερόλη: Η αλήθεια για 3 πολύ διαδεδομένα συμπληρώματα για την καρδιά

Είναι πάντα σώφρον να παρακολουθείτε τα επίπεδα ς σας, ειδικά επειδή ένας στους τρεις ανθρώπους έχει υψηλά επίπεδα “κακής” χοληστερόλης: λιποπρωτεΐνης χαμηλής πυκνότητας (LDL).

Εάν κάποιος αντιμετωπίζει αυξημένο κίνδυνο για υψηλή χοληστερόλη και δυσκολεύεται να τον διαχειριστεί, μπορεί να στραφεί σε συμπληρώματα, ή άλλα προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή. Αλλά θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί πριν το κάνετε αυτό, συμβουλεύει ο δρ. Seth Martin, καρδιολόγος στο νοσοκομείο Johns Hopkins και συνδιευθυντής του Advanced Lipid Disorders Center.

“Μερικοί δοκιμάζουν συμπληρώματα αντί για συνταγογραφούμενα φάρμακα, επειδή θεωρούν ότι είναι ένας ασφαλέστερος τρόπος αντιμετώπισης προβλημάτων υγείας. Αλλά πολλά από αυτά τα συμπληρώματα δεν ωφελούν την καρδιά όπως νομίζουν.

Τι πρέπει να ξέρετε για 3 πολύ κοινά συμπληρώματα για την καρδιά

Ιχθυέλαιο

Οι υποστηρικτές των συμπληρωμάτων ιχθυελαίου, που περιέχουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως τα ψάρια και είναι σημαντικά για τον φυσιολογικό μεταβολισμό), λένε ότι είναι καλά για την υγεία της καρδιάς και προλαμβάνουν καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά, καρδιακή ανεπάρκεια και στεφανιαία νόσο. Αλλά δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία, που να αποδεικνύουν, ότι τα συμπληρώματα ιχθυελαίου χωρίς ιατρική συνταγή μπορούν να κάνουν κάτι από αυτά.

Τα συνταγογραφούμενα ιχθυέλαια χρησιμοποιούνται φυσικά στην ιατρική. Ωστόσο, συνταγογραφούνται για να βοηθήσουν άτομα με σοβαρές διαταραχές τριγλυκεριδίων, όχι υψηλή χοληστερόλη. Η θεραπεία με ωμέγα-3 με συνταγογραφούμενο ιχθυέλαιο μπορεί να μειώσει τα τριγλυκερίδια κατά 30-50% σε άτομα με επίπεδα 500 mg/dL ή περισσότερο και που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάθουν παγκρεατίτιδα.

“Συνήθως, δεν πετυχαίνεις τέτοιου επιπέδου μείωση των τριγλυκεριδίων με συμπληρώματα χωρίς ιατρική συνταγή. Αυτό συμβαίνει επειδή η δόση των δραστικών συστατικών είναι σημαντικά μικρότερη από αυτή που υπάρχει στο συνταγογραφούμενο ιχθυέλαιο και μπορεί ακόμη και να είναι μικρότερη από αυτή που διαφημίζεται”, λέει ο δρ. Martin. “Τα συμπληρώματα ιχθυελαίου χωρίς ιατρική συνταγή μπορεί επίσης να περιέχουν μεγάλες ποσότητες άλλων ανεπιθύμητων κορεσμένων λιπαρών, τα οποία θα μπορούσαν να αυξήσουν την κακή (LDL) χοληστερόλη σας”.

Τα μη συνταγογραφούμενα συμπληρώματα δεν ελέγχονται για την ποιότητα και το περιεχόμενο, επομένως δεν ξέρετε τι πραγματικά λαμβάνετε. Αντί να πάρετε συμπλήρωμα, ο δρ. Martin αντιπροτείνει μια υγιεινής για την καρδιά διατροφή, που περιλαμβάνει ψάρια, ακόρεστα λιπαρά, περιορισμένα απλά σάκχαρα και τακτική σωματική δραστηριότητα ως τον ασφαλέστερο τρόπο για τον έλεγχο των τριγλυκεριδίων και της χοληστερόλης.

Συνένζυμο Q10

Το συνένζυμο Q10 (CoQ10), ένα θρεπτικό συστατικό που παράγεται από το σώμα και χρησιμοποιείται για την κυτταρική ενέργεια, θεωρείται συχνά ως ζωτικής σημασίας εάν παίρνετε φάρμακα στατίνης για την μείωση της χοληστερόλης. Οι υποστηρικτές του CoQ10 λένε ότι βοηθά στην μείωση του μυϊκού πόνου, ο οποίος μπορεί να είναι παρενέργεια της χρήσης στατινών και είναι μια σημαντική πηγή ενέργειας, που χρειάζεται το σώμα.

“Δεν υπάρχουν βάσιμα στοιχεία που να υποστηρίζουν τα οφέλη από την λήψη συμπληρωμάτων CoQ10 κατά την λήψη στατινών”, λέει ο δρ. Martin. “Εάν παίρνετε φάρμακα με στατίνες και έχετε μυϊκούς πόνους, το επόμενο βήμα είναι να μιλήσετε με τον γιατρό σας, για να αλλάξετε τη συνταγή σας”.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά φάρμακα στατίνης και μπορούν να χορηγηθούν σε διάφορες δοσολογίες. Το να βρείτε αυτό που λειτουργεί για εσάς είναι μια καλύτερη οδός από την λήψη ενός συμπληρώματος, όσον αφορά το να εξουδετερώσετε τις παρενέργειες της τρέχουσας συνταγής σας.

Ασπιρίνη

Όταν η χοληστερόλη και άλλες ουσίες συσσωρεύονται στα τοιχώματα των αρτηριών, δημιουργούν κάτι που ονομάζεται πλάκα, η οποία στενεύει τις διόδους και περιορίζει τη ροή του αίματος. Ακόμη χειρότερο είναι όταν ένας θρόμβος αίματος σχηματίζεται σε μια ρήξη πλάκας και φράζει εντελώς την αρτηρία, διακόπτοντας τη ροή του οξυγόνου σε μέρος του σώματός σας. Ένα έμφραγμα συμβαίνει όταν διακόπτεται η ροή του αίματος στην Όταν η φραγμένη αρτηρία οδηγεί στον εγκέφαλο, το αποτέλεσμα είναι ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Μελέτες δείχνουν ότι η ασπιρίνη μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών που προκαλούνται από θρόμβους αίματος, επειδή μειώνει την ικανότητα του αίματος να σχηματίζει θρόμβους. “Η λήψη μιας χαμηλής δόσης ασπιρίνης είναι πιο αποτελεσματική, εάν έχετε ήδη υποστεί καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό”, λέει ο δρ. Martin. “Αλλά αν είστε κάποιος που είναι πιο πιθανό να έχει καρδιακή νόσο λόγω ορισμένων παραγόντων κινδύνου, δεν είναι απαραίτητο να χρειάζεστε τακτική λήψη ασπιρίνης. Είναι μια εξατομικευμένη απόφαση που πρέπει να λάβετε μαζί με τον γιατρό σας.

Συνιστάται πάντα να μιλάτε με τον γιατρό σας προτού αρχίσετε να παίρνετε τακτικά οποιοδήποτε νέο συμπλήρωμα, ή ασπιρίνη.

Ο γιατρός σας είναι ο μοναδικός αρμόδιος να σας παρέχει έγκυρες πληροφορίες σχετικά με το εάν είναι κατάλληλο το εκάστοτε συμπλήρωμα για εσάς.

 

Iatropedia.gr

 

Related Articles

Back to top button