Advertisement

Ταξίδι με το αυτοκίνητο:7 καλές συνήθειες που πρέπει να τηρήσετε- σύμφωνα με τους καρδιολόγους

Advertisement 1

Τι συνιστούν δύο αναπληρωτές καθηγητής Καρδιολογίας σε όσους προγραμματίζουν οδικά ταξίδια. Ο προγραμματισμός, οι στάσεις, η διατροφή. Τι άλλο πρέπει να προσέξουν.

Περάσατε τα δύο τελευταία χρόνια φροντίζοντας τον εαυτό και την υγεία σας όσο μπορούσατε, δεδομένων των συνθηκών. Τώρα που επιτέλους σχεδιάζετε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, λάβετε μερικά μέτρα για να μην χαλάσετε όσα με τόσο κόπο κτίσατε, συνιστούν δύο καρδιολόγοι από τις ΗΠΑ.

Advertisement

«Το κλειδί είναι να διατηρήσετε στη διαδρομή σας όσο το δυνατόν περισσότερο τις υγιεινές συνήθειες που ακολουθείτε στο σπίτι», λέει ο Dr. Ian Neeland, αναπληρωτής καθηγητής Προληπτικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Case Western Reserve, στο Κλήβελαντ.

Μαζί του συμφωνεί η Dr. Puja Mehta, αναπληρώτρια καθηγήτρια Προληπτικής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Emory, στην Ατλάντα. «Το παν είναι ο προγραμματισμός», τονίζει σε δελτίο Τύπου της Αμερικανικής Εταιρείας Καρδιάς (AHA). «Είναι απολαυστικός ως διαδικασία και μας γλιτώνει από πολύ στρες στην πορεία»

Να λοιπόν επτά καλές συνήθειες που πρέπει να τηρήσετε στο ταξίδι σας με το αυτοκίνητο, σύμφωνα με τους δύο καθηγητές:

Καλή ενυδάτωση

Να έχετε μαζί στο αυτοκίνητο μπουκάλια με νερό και ένα φορητό ψυγειάκι. Με αυτό τον τρόπο δεν θα σταματάτε για να αγοράζετε αναψυκτικά και άλλα ροφήματα με ζάχαρη.

Συχνές στάσεις

Η πολύωρη ακινησία στο αυτοκίνητο δυσχεραίνει την καλή κυκλοφορία του αίματος. Επομένως είναι καλή ιδέα να σταματάτε τουλάχιστον κάθε δύο ώρες, για να σηκώνεστε και να περπατάτε λίγο.

Η σύσταση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική για όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν, μεταξύ άλλων:

  • Οι καπνιστές
  • Οι παχύσαρκοι άνθρωποι
  • Οι έγκυοι
  • Οι γυναίκες που παίρνουν αντισυλληπτικά χάπια
  • Οι πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη ή/και κολπική μαρμαρυγή

Οι θρομβώσεις είναι επικίνδυνες, διότι μπορεί να οδηγήσουν στο έμφραγμα, το εγκεφαλικό ή άλλο σοβαρό πρόβλημα.

Συχνά διαλείμματα κατά το ταξίδι με αυτοκίνητο χρειάζονται απαραιτήτως και όσοι πάσχουν από ορθοπεδικά προβλήματα, όπως ο πόνος στη μέση. Οι ασθενείς αυτοί πρέπει επιπλέον να φροντίσουν να στηρίζουν τη μέση τους όταν κάθονται.

Ηλιοπροστασία

Ο ήλιος δεν λάμπει μόνο στην παραλία. Διαπερνά και τα τζάμια του αυτοκινήτου, επομένως στο ταξίδι σας χρειάζεστε οπωσδήποτε αντηλιακό και γυαλιά ηλίου. Αυτό ισχύει για όλους τους επιβαίνοντες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών.

Προσεκτική φύλαξη των φαρμάκων

Το να θυμηθείτε να πάρετε στο ταξίδι επαρκείς ποσότητες των φαρμάκων σας, δεν είναι επαρκές για να διατηρήσετε υπό έλεγχο το όποιο πρόβλημα υγείας. Πρέπει να θυμηθείτε να τα πάρετε στην ώρα τους και, φυσικά, να προσέξετε που τα αποθηκεύετε.

Στο αυτοκίνητο, ο χώρος των αποσκευών είναι ο χειρότερος για τα φάρμακα, διότι πολλά είναι ευαίσθητα στη ζέστη. Προτιμότερο είναι να τα έχετε μαζί σας, στην καμπίνα των επιβατών. Έτσι θα διατηρούνται πιο δροσερά και θα έχετε επιπλέον άμεση πρόσβαση σε αυτά.

Να θυμάστε ότι απρόοπτα μπορεί να συμβούν, ιδίως σε ανθρώπους που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Αν, λ.χ., ένας ταξιδιώτης πάθει κρίση στηθάγχης (πόνος στο στήθος που προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος), μπορεί να χρειαστεί τη νιτρογλυκερίνη του. Σε τι θα τον βοηθήσει, όμως, αν βρίσκεται στο πορτ μπαγκάζ;

Φροντίδα των συμπτωμάτων

Αν στη διάρκεια του ταξιδιού σας αναπτύξετε ένα σοβαρό σύμπτωμα ή κάποιο πρόβλημα, είναι σημαντικό να το ελέγξετε αμέσως και όχι να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Σταματήστε το αυτοκίνητο σε ένα ασφαλές σημείο και καλέστε τον γιατρό σας ή ένα ασθενοφόρο. Ειδάλλως, πηγαίνετε στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή κέντρο υγείας.

Καλός ύπνος

Η υγεία και η ασφάλεια είναι αλληλένδετες. Μην οδηγείτε ποτέ όταν νιώθετε κουρασμένοι ή έχετε υπνηλία. Αν το ταξίδι με το αυτοκίνητο είναι πολύωρο και υπάρχει δυνατότητα, να οδηγείτε εναλλάξ με ένα άλλο άτομο. Και οπωσδήποτε να κάνετε στάση το βράδυ για να κοιμηθείτε και οι δύο καλά. Χρειάζεστε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Προμήθεια υγιεινής τροφής

Οι σταθμοί στις εθνικές οδούς είναι γεμάτοι με κάθε είδους πρόχειρο φαγητό και λιχουδιές, που περιέχουν πολλά λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη. Το να φάτε κάτι ανθυγιεινό μία φορά, δεν θα σας βλάψει. Αλλά δεν μπορείτε να τρέφεστε σε όλο το ταξίδι με τσιπς, μπισκότα και παγωτά.

Οι δύο ειδικοί συνιστούν να έχετε μαζί σας στο αυτοκίνητο υγιεινά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Και στους σταθμούς, προσπαθήστε να κάνετε τις πιο υγιεινές επιλογές.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Advertisement

Related Articles

Back to top button