Μηv κοιμάστε ποτέ με αναμμένο φως: Η μεγάλος κίνδυνος που υπάρχει και οι 3 ύπουλες ασθένειες που… παραμονεύουν

Το αναμμένο φως στον ύπνο, μπορεί να προκαλέσει παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη, συγκριτικά με εκείνους που κοιμούνται στο σκοτάδι, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να είναι σβηστά τα φώτα κατά τη διάρκεια του ύπνου, καθώς και οι ηλεκτρονικές συσκευές (τηλεόραση, έξυπνο κινητό τηλέφωνο, υπολογιστής κ.α.), διαφορετικά υπάρχουν αυξημένοι κίνδυνοι για την υγεία.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια νευρολογίας Μίντζι Κιμ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα ύπνου «Sleep», μελέτησαν 552 ανθρώπους, από 63 έως 84 ετών, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν με συσκευή που φοριόταν στον καρπό τους και κατέγραφε κατά πόσο ήταν εκτεθειμένοι σε τεχνητό φως τη νύχτα που κοιμούνταν.

Μην κοιμάστε ποτέ με αναμμένο φως τη νύχτα

Η μελέτη έδειξε ότι λιγότεροι από τους μισούς συμμετέχοντες στην μελέτη κοιμούνταν για τουλάχιστον πέντε ώρες μέσα σε απόλυτο σκοτάδι. Οι υπόλοιποι εκτίθεντο σε λιγότερο ή περισσότερο φως και είχαν σε μεγαλύτερο ποσοστό παχυσαρκία, υπέρταση και διαβήτη.

Όπως υπογράμμισε η Μίντζι Κιμ «είτε λόγω του ανοιχτού κινητού μας, είτε επειδή αφήνουμε ανοιχτή την τηλεόραση όλο το βράδυ, είτε λόγω της φωτορύπανσης μιας μεγάλης πόλης, ζούμε εν μέσω πολλών τεχνητών πηγών φωτός καθ’ όλο το 24ωρο. Οι μεγαλύτερης ηλικίας άνθρωποι κινδυνεύουν περισσότερο από διαβήτη και καρδιαγγειακή νόσο και η έκθεση ακόμη και σε λιγοστό φως τη νύχτα μπορεί να αυξάνει τον κίνδυνο».

Οι ερευνητές συνιστούν, αν πρέπει να υπάρχει αναμμένο φως στον ύπνο, να είναι αχνό και κοντά στο πάτωμα και να προτιμάται φως με κόκκινο ή πορτοκαλί χρώμα που διεγείρει λιγότερο τον εγκέφαλο, ενώ να αποφεύγεται το λευκό ή το μπλε φως. Επίσης, αν μπορεί κανείς, να μετακινήσει το κρεβάτι του, προκειμένου το τεχνητό φως που έρχεται από τον δρόμο, να μην πέφτει πάνω στο πρόσωπο του.

Το αναμμένο φως τη νύχτα απορρυθμίζει το βιολογικό ρολόι (κιρκάδιο ρυθμό) του ανθρώπινου σώματος, καθώς καταστέλλει την παραγωγή της μελατονίνης, της ορμόνης του σκοταδιού, η οποία, μεταξύ άλλων, έχει αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, επιβαρύνοντας την υγεία πολλαπλά.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button