Λέμφωμα: Αναγνωρίστε το εγκαίρως από τα συμπτώματα

Το λέμφωμα είναι ο πιο συνηθισμένος αιματολογικός καρκίνος και ο τρίτος πιο συχνός καρκίνος στα παιδιά.

Εμφανίζεται όταν ένα αναπτυσσόμενο λεμφοκύτταρο παρουσιάσει κάποιο γενετικό λάθος (μετάλλαξη). Αυτή η μετάλλαξη το οδηγεί είτε να πολλαπλασιάζεται πιο γρήγορα από το φυσιολογικό, είτε να ζει περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε, χωρίς να ανταποκρίνεται στους κανονικούς φυσιολογικούς ελέγχους.

Υπάρχουν δύο είδη λεμφωμάτων, τα Hodgkin’s (HL) και τα non Hodgkin’s (NHL) λεμφώματα. Τα λεμφώματα Hodgkin’s διαφέρουν από τα non Hodgkin’s στον τρόπο που αναπτύσσονται, στον τρόπο με τον οποίο εισβάλλουν στους γειτονικούς ιστούς και στην αγωγή που χρησιμοποιείται για την καταπολέμησή τους.

Παράγοντες κινδύνου ανάπτυξης λεμφώματος είναι το οικογενειακό ιστορικό, τα αυτοάνοσα νοσήματα, η μεταμόσχευση, η έκθεση σε χημικά, όπως φυτοφάρμακα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η μόλυνση από ιούς, όπως ο Epstein-Barr (που προκαλεί τη λοιμώδη μονοπυρήνωση), HTLV-1, HIV/AIDS, ηπατίτιδα C, ή και κάποια βακτήρια, όπως το ελικοβακτηρίδιο (που προκαλεί έλκος).

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε τα συμπτώματα του λεμφώματος, καθώς η έγκαιρη διάγνωση δημιουργεί καλύτερες προοπτικές για λήψη αγωγής και επιβίωση.

Δείτε στην παρακάτω gallery ποια είναι:

Διόγκωση των λεμφαδένων σε λαιμό, μασχάλες, τράχηλο, βουβωνική περιοχή

Πυρετός, ειδικά το βράδυ

Ρίγη ή αλλαγές στην θερμορύθμιση

Ανεξήγητη απώλεια βάρους

Απώλεια όρεξης

Ασυνήθιστη κόπωση η έλλειψη ενέργειας

Αναιμία

Επίμονος βήχας

Δυσκολία στην αναπνοή

Επίμονος κνησμός (φαγούρα) σε ολόκληρο το σώμα χωρίς εμφανή αιτία

Γενικευμένη κούραση

Διογκωμένες αμυγδαλές

Πονοκέφαλοι

Διόγκωση ήπατος και/ή σπλήνα

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button