Αέρια στο έντερο: Τροφές που προκαλούν φούσκωμα, τυμπανισμό και αέρια

Νιώθεις συχνά επώδυνη και πρησμένη την κοιλιά σου και ενοχλητικά αέρια στο έντερο; Δες τι μπορεί να σου δημιουργεί πρόβλημα και τι να κάνεις.

Έχεις νιώσει ποτέ αέρια στο έντερο και φούσκωμα μετά από κάποιο γεύμα; Από πού μπορεί να βρέθηκε όλος αυτός ο αέρας; Σύμφωνα με τους ειδικούς από το νοσοκομείο Brigham and Women’s Hospital των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι κι αυτό μια φυσιολογική διαδικασία ενώ όταν είναι επώδυνα, το φούσκωμα και τα αέρια στο έντερο επηρεάζουν μέχρι και το 30% των Αμερικανών.

Τα αέρια στο έντερο είναι φυσιολογικά!

Μετά το φαγητό σου, οι τροφές και τα υγρά παίρνουν χώρο στο στομάχι και τα έντερά σου, γεγονός που οδηγεί σε ένα “φούσκωμα” της κοιλιάς. Φυσικά όταν νιώθεις πρησμένη την κοιλιά σου ή έχεις αέρια στο έντερο, αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ότι συμβαίνει κάτι παθολογικό. Αν όμως έχεις αυτά τα επώδυνα συμπτώματα τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας είναι πιθανό να έχεις μεγαλύτερη ευαισθησία από άλλους ανθρώπους σε ορισμένες τροφές.

Οι “ένοχες” τροφές για αέρια στο έντερο

Όσπρια

Μάλλον θα το ξέρεις ήδη ακούσει πάλι ότι τα φασόλια, οι φακές και ο αρακάς προκαλούν αέρια και φούσκωμα. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες αλλά και σάκχαρα και φυτικές ίνες που το σώμα μας δεν μπορεί να απορροφήσει εύκολα. Όταν, λοιπόν, τα όσπρια φτάνουν στο παχύ έντερο, τα βακτήρια εκεί αναλαμβάνουν δράση και τρέφονται από αυτά. Τι να κάνεις: Αυτή η διαδικασία παράγει αέρια και μπορεί να φουσκώσει την κοιλιά σου.

Είναι καλό να συνδυάζεις τα όσπρια με δημητριακά ολικής άλεσης που χωνεύονται εύκολα, όπως το ρύζι και η κινόα. Αν τρως φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και δημητριακά ολικής άλεσης συχνά, δε θα σε ενοχλούν τόσο πολύ όσο αν τα έτρωγες σποραδικά.

Μπρόκολο, λάχανο και λαχανίδα

Τα σταυρανθή λαχανικά περιέχουν ραφινόζη- ένα σάκχαρο που παραμένει αχώνευτο μέχρι να ζυμωθεί από τα βακτήρια στο έντερό σου, μία διαδικασία που παράγει αέρια και σε φουσκώνει. Τι να κάνεις: Είναι σημαντικό να τα τρως όμως συστηματικά, γιατί είναι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που οδηγούν σε ένα πιο ισχυρό πεπτικό και ανοσοποιητικό σύστημα. Μην το παρακάνεις στις ποσότητες και δοκίμασε να τα μαγειρεύεις στον ατμό, καθώς έτσι μαλακώνουν οι φυτικές τους ίνες.

Γαλακτοκομικά

Νιώθεις ότι το πεπτικό σου επιβαρύνεται μετά από ένα μπολ με γάλα και δημητριακά ή ένα κομμάτι τυρί; Μπορεί να έχεις δυσανεξία στη λακτόζη, πράγμα που σημαίνει ότι το σώμα σου δεν έχει τα απαραίτητα ένζυμα για να διασπάσει τη λακτόζη (τη ζάχαρη που περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα). Τι να κάνεις: Αυτό μπορεί να προκαλέσει αέρια στο γαστρεντερικό σωλήνα, γεγονός που οδηγεί σε φούσκωμα. Μείνε μακριά από τα κανονικά γαλακτοκομικά και δοκίμασε αυτά που δεν περιέχουν λακτόζη, για να δεις διαφορά.

Μήλα

Με μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, τα μήλα (όπως και τα αχλάδια, τα ροδάκινα και τα δαμάσκηνα) περιέχουν φρουκτόζη και σορβιτόλη, σάκχαρα που υπάρχουν σε πολλά φρούτα και κάποιοι οργανισμοί δεν τα ανέχονται. Το αποτέλεσμα; Πολλά αέρια και φούσκωμα. Τι να κάνεις: Τα μήλα αποτελούν ιδανικό σνακ αλλά είναι σημαντικό να τα τρώμε με μέτρο. Ένα μόνο μήλο περιέχει 4,5γρ. πρωτεΐνης και περίπου το 10% των καθημερινών απαιτήσεων του οργανισμού σου σε βιταμίνη C. Δεν αξίζει λοιπόν να τα αποκλείσεις από τη διατροφή σου.

Αλμυρές τροφές

Γνώριζες ότι το αλάτι προσελκύει το νερό; Η κατανάλωση τροφών με πολύ νάτριο μπορεί να προκαλέσει κατακράτηση νερού και να σε κάνει να πρηστείς. Το να αποφύγεις το νάτριο δεν είναι τόσο εύκολο όσο να αποκλείσεις το αλάτι από τη διατροφή σου.

Τι να κάνεις: Το νάτριο βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στις επεξεργασμένες και συσκευασμένες τροφές, όπως οι έτοιμες σούπες, τα αλλαντικά και το τυρί, ενώ υπάρχει ακόμη και στο ψωμί και σε πολλά γλυκά.

Αντίστρεψε την κατακράτηση τρώγοντας περισσότερες τροφές με κάλιο, όπως είναι οι μπανάνες, οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες και πίνε πολύ νερό.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button