Διαβητική δερματοπάθεια: Το άγνωστο και πρώιμο σύμπτωμα διαβήτη – Τι θα δείτε στο δέρμα σας

Ο είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει το σάκχαρο στο αίμα και τον μεταβολισμό.

Πολλοί άνθρωποι ζουν επί του παρόντος με προδιαβήτη. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκονται στο “κατώφλι” της ανάπτυξης κανονικού, χρόνιου διαβήτη.

Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν παρατηρούν σημάδια υψηλού σακχάρου στο αίμα έως ότου έχουν ήδη ζήσει με διαβήτη για αρκετά χρόνια. “Όταν διαγιγνώσκουμε κάποιον, υποθέτουμε ότι έχει πιθανώς ήδη διαβήτη για περίπου πέντε χρόνια”, εξηγεί ο ενδοκρινολόγος δρ. Kevin Pantalone. Υπολογίζεται ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με διαβήτη δεν γνωρίζει ότι έχει την πάθηση.

Γι' αυτό ακριβώς είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίζουμε τα συμπτώματα του διαβήτη,συμπεριλαμβανομένων εκείνων που συχνά παραβλέπονται. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί κρούουν τώρα τον κώδωνα του κινδύνου για ένα ελάχιστα γνωστό δερματικό σύμπτωμα, που επηρεάζει περίπου τους μισούς ασθενείς με διαβήτη.

Το να έχετε μικρές, καφέ κηλίδες στις κνήμες σας μπορεί να υποδηλώνει διαβητική δερματοπάθεια

Μια σειρά από δερματικά συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν διάγνωση διαβήτη και οι ειδικοί συμβουλεύουν να προσέξετε ένα συγκεκριμένο: τη διαβητική δερματοπάθεια. Μπορεί να αναγνωρίσετε αυτό το σύμπτωμα από τις ενδεικτικές του ροζ, κόκκινες, καστανές, ή καφέ κηλίδες στις κνήμες σας. Ωστόσο μπορούν επίσης να εμφανιστούν στους μηρούς, στις πλευρές των ποδιών, ή στους πήχεις των χεριών.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Διαβήτη (ADA), η διαβητική δερματοπάθεια μπορεί μερικές φορές να εκληφθεί εσφαλμένα ως κηλίδες ηλικίας, που συνήθως παρουσιάζονται ως κυκλικά ή ωοειδή σημάδια στα πόδια. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα μπαλώματα μπορεί να φαίνονται φολιδωτά και όταν οι βλάβες έχουν επιμείνει με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να δημιουργηθούν μικρές εσοχές στο δέρμα.

Διαβητική δερματοπάθεια: Η βλάβη των αιμοφόρων αγγείων μπορεί να είναι ένα κοινό σύμπτωμα του διαβήτη

Οι ειδικοί λένε ότι οι βλάβες που σχετίζονται με τη διαβητική δερματοπάθεια είναι αποτέλεσμα κατεστραμμένων μικρών αιμοφόρων αγγείων στα πόδια, αν και άλλοι παράγοντες μπορούν να επιδεινώσουν το πρόβλημα.

“Αν και ο ακριβής μηχανισμός εμφάνισης είναι άγνωστος, μπορεί να σχετίζεται με εξασθενημένη επούλωση πληγών λόγω μειωμένης ροής αίματος, τοπικού θερμικού τραύματος ή εκφύλιση ενός τοπικού υποδόριου νεύρου, εξηγεί μια μελέτη του 2020 που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Diabetes, Metabolic Syndrome and Obesity.

Περίπου οι μισοί διαβητικοί εμφανίζουν διαβητική δερματοπάθεια

Οι δερματικές παθήσεις είναι συχνές σε άτομα με διαβήτη και η διαβητική δερματοπάθεια είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη. Υπολογίζεται ότι έως και το 55% των διαβητικών εμφανίζουν κηλίδες στις κνήμες τους, σύμφωνα με την ADA.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι οι βλάβες εμφανίζονται πιο συχνά σε ασθενείς των οποίων ο διαβήτης δεν έχει αντιμετωπιστεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτό σημαίνει ότι εάν εμφανίσετε το σύμπτωμα, το πιο πιθανό είναι ότι ο διαβήτης σας έχει ήδη προχωρήσει σημαντικά. Δυστυχώς, αυτό είναι αρκετά συχνό φαινόμενο.

“Ο διαβήτης είναι μια σχετικά σιωπηλή ασθένεια”, λέει ο δρ. William Jordan, καθηγητής χειρουργικής και επικεφαλής του τμήματος Αγγειοχειρουργικής και Ενδαγγειακής Θεραπείας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Emory. “Δεν το παρατηρείτε μέχρι να ξεκινήσουν οι επιπλοκές, αλλά στη συνέχεια μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια, νόσο της περιφερικής αρτηρίας, τύφλωση και άλλα προβλήματα τόσο σοβαρά που μπορεί τελικά να προκαλέσουν ακόμα και θάνατο”.

Εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα, ήρθε η ώρα να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Όσον αφορά τη διαβητική δερματοπάθεια, υπάρχουν μερικά καλά νέα: τα καθαυτά σημάδια δεν ενέχουν σημαντικό κίνδυνο για την υγεία. Δεν πρέπει να προκαλούν φαγούρα, κάψιμο, αιμορραγία ή πόνο. “Η διαβητική δερματοπάθεια είναι αβλαβής και δεν χρειάζεται ειδική θεραπεία”, σημειώνει η ADA.

Ωστόσο, για όσους αναζητούν καλλυντικές/αισθητικές βελτιώσεις, μελέτες έχουν βρει ότι ορισμένες αλοιφές μπορεί να βελτιώσουν την εμφάνιση της διαβητικής δερματοπάθειας. “Το τροποποιημένο κολλαγόνο και λοσιόν με βάση την υψηλή γλυκερίνη έχουν δείξει αξιοσημείωτη βελτίωση στις αλλαγές του χρώματος του δέρματος εξαιτίας διαβητικής δερματοπάθειας”, σημειώνει μια πρόσφατη έκθεση.

Πέρα από αυτό, οι ειδικοί λένε ότι η βέλτιστη μέθοδος αντιμετώπισης είναι να προσπαθήσετε να ελέγξετε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας. Να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή, να ασκείστε τακτικά και να μιλήσετε με τον γιατρό σας για το εάν κάποια φαρμακευτική αγωγή, ή άλλη θεραπεία θα ήταν κατάλληλη για εσάς.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button