Κοροvoϊός: Νέα μέτρα στα σούπερ μάρκετ από σήμερα Σάββατο 13/11

Αλλαγές στα

θα τεθούν σε ισχύ από σήμερα Σάββατο 13 Νοεμβρίου στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επανέρχεται το μέτρο περιορισμού των πελατών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα στα σούπερ μάρκετ.

Έτσι, αναμένεται να ισχύσει εκ νέου, από , το μέτρο του ενός πελάτη ανά 9 τετραγωνικά, σε μια προσπάθεια να αποφεύγεται ο συνωστισμός εντός των καταστημάτων.

Σημειώνεται ότι, από τις 25 Οκτωβρίου ισχύει ο κανόνας του 1 ατόμου ανά 2 τετραγωνικά μέτρα.

Το περιοριστικό μέτρο αφορά συνολικά τα καταστήματα τροφίμων, ενώ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες. Η ιδέα να μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι πελάτες στα σούπερ μάρκετ με την επίδειξη αρνητικού covid test εγκαταλείπεται, μετά τις αντιδράσεις.

Το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ενδεχόμενο οι μη εμβολιασμένοι πολίτες να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ απάντησε πως «ασφαλώς και εξετάζει αλλά υπάρχουν προβλήματα».

«Το συζητήσαμε και στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου», πρόσθεσε.

«Υπάρχουν κάποιοι συμπολίτες μας που δεν θα κάνουν ραπιντ τεστ και δεν μπορούμε να τους στερήσουμε την πρόσβαση σε βασικά αγαθά», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης.

«Μαύρα» : Kόκκιvoς συvαγερμός για 10.000 κρούσματα τη μέρα και Πιθανά τοπικά στις γιορτές

Τρόμος για 10.000 κρούσματα τα Χριστούγεννα – Πιθανά τοπικά lockdown

Συναγερμό σε Αρχές και επιστήμονες έχει σημάνει η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας.

Την ίδια ώρα, εφιαλτικά είναι τα σενάρια για την εξέλιξη της πανδημίας τις επόμενες εβδομάδες με επίκεντρο τις γιορτές των Χριστουγέννων. Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι τα κρούσματα θα αγγίξουν τις 10.000 την ημέρα, τους διασωληνωμένους να φτάνουν τους 800, καθώς και τους νεκρούς να προσπερνούν τους 100 ημερησίως.

Ψαλτοπούλου: Κοντά σε 10.000 κρούσματα και 100 θανάτους τη μέρα – Δεν είναι απίθανο το lockdown

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, έκανε σαφές σε όλους τους τόνους ότι η κατάσταση με την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας παραμένει εξαιρετικά ανησυχητική ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης, Αδωνις Γεωργιάδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τοπικά περιοριστικά μέτρα, αποκλειστικά όμως για ανεμβολίαστους.

«Τα δεδομένα που έχουμε τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη μέσα από τα λύματα δείχνουν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα», δήλωσε η κυρία Ψαλτοπούλου, μιλώντας στο Mega, ενώ τόνισε πως είμαστε κοντά τόσο στα 10.000 κρούσματα ημερησίως όσο και στους 100 θανάτους.

«Δεν μπορούμε ακόμα να ξέρουμε την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον 20 ημέρες. Σε όλη την Ευρώπη γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστούν μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και όλα τα υγειονομικά μέτρα αλλά βλέπουμε πως σε χώρες της Βαλτικής για παράδειγμα, αυτό δεν είναι αρκετό, οπότε οδηγούνται σε κάποιες μορφές lockdown», ξεκαθάρισε η κυρία Ψαλτοπούλου.

Γεωργιάδης: «Παράθυρο» για τοπικά περιοριστικά μέτρα μόνο για ανεμβολίαστους»

«Lockdown δεν θα υπάρξει. Όχι επειδή αποκλείεται να βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις, δυστυχώς δεν αποκλείεται, με 35% των πολιτών ανεμβολίαστους. Ο λόγος που δεν θα γίνει το lockdown είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να παραβιάσει συνταγματικές ελευθερίες των εμβολιασμένων, οι οποίοι δια της επιλογής τους να εμβολιαστούν, δεν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν τη ζωή τους. Άρα, δεν μπορείς να τους πεις ότι σε “κλείνω σπίτι”», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

«Τοπικά περιοριστικά μέτρα θα μπορούσαν να υπάρξουν, όμως η γενική μας αρχή είναι ότι και αυτά θα αφορούν στους ανεμβολίαστους. Προσπαθούμε στο μέτρο του εφικτού τα οριζόντια μέτρα να μην επηρεάζουν πολύ τη ζωή των εμβολιασμένων», πρόσθεσε.

Βατόπουλος για πιθανό lockdown: Ποτέ μη λες ποτέ

Την ίδια ώρα, ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μίλησε για τα νέα μέτρα, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν απόψεις στην επιστημονική κοινότητα, αλλά και μέσα στην επιτροπή, ότι θα έπρεπε να είναι αυστηρότερα, κυρίως σε επίπεδο περιορισμού του συνωστισμού.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Κάθε ενδεχόμενο είναι ανοιχτό. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας που υπάρχει και του απρόβλεπτου που κινείται η επιδημία, είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθούμε στρατηγικές αντιμετώπισης με ορίζοντα δύο τριών εβδομάδων».

Σχετικά με το ενδεχόμενο lockdown, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις τόσο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, όσο και από κυβερνητικά στελέχη, ο κ. Βατόπουλος επαναλαμβάνει για μία ακόμη φορά την εκπεφρασμένη άποψη του:

«Ποτέ μη λες ποτέ. Διότι η πανδημία είναι πολλές φορές απρόβλεπτη, κινείται με μεγάλη ταχύτητα και με διαφορετικό τρόπο κάθε φορά. Προφανώς ισχυρή θέληση όλων μας, και όλοι κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, είναι να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε τέτοια μέτρα».

Θάνος Πλεύρης: Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown

Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ξεκαθάρισε ότι επιβολή γενικού ή τοπικών lockdown δεν θα υπάρξει, αναφέροντας στον ΑΝΤ1 πως, «δεν υπάρχει επιλογή να τιμωρηθεί το 73% που έχει εμβολιαστεί, λόγω μιας νοοτροπίας που λέει ότι “κάποιος που έχει δικαίωμα να μην εμβολιαστεί, θα περιορίσει τις ελευθερίες των υπόλοιπων”».

«Δεν υπάρχει σκέψη για γενικό ή τοπικό lockdown. Αυτήν την στιγμή, το μοντέλο που ακολουθούμε και εμείς και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στηρίζεται στο ότι υπάρχει το εμβόλιο και η προστασία του. Εάν χρειαστεί θα αναπτύξουμε και άλλες κλίνες ΜΕΘ, καθώς υπάρχει υλικοτεχνική υποδομή, αλλά δεν υπάρχει το προσωπικό, καθώς δεν υπάρχει συνολικά ιατρικό προσωπικό διαθέσιμο.

Έτσι, θα κάνουμε μεταφορά ιατρικού προσωπικού όπου χρειαστεί, είμαστε σε συνεχή επαφή με τους ιδιώτες ιατρούς και το ξαναλέω εάν χρειαστεί θα προχωρήσουμε σε κάθε απαιτούμενο μέτρο», είπε ο κ. Πλεύρης.

ΠΗΓΗ: www.newsitamea.gr , protothema.gr

Related Articles

Back to top button