Καούρα – αίσθηση καψίματος στο στήθος: Ποιων προβλημάτων υγείας αποτελεί σύμπτωμα

Η καούρα, δηλαδή η αίσθηση καψίματος στο στήθος, ακριβώς πίσω από το στέρνο, μπορεί να αποτελεί σύμπτωμα μιας σοβαρής κατάστασης που απαιτεί ιατρική διερεύνηση.

Τα περιστασιακά επεισόδια δεν πρέπει να σας πανικοβάλουν και συνήθως αντιμετωπίζονται με μη συνταγογραφούμενα φάρμακα.

Αν όμως η ενόχληση εμφανίζεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, δεν πρέπει να αφεθεί χωρίς διάγνωση.

Αν η καούρα επιμένει παρά τη χρήση φαρμάκων και συνοδεύεται από δυσκαταποσία, τάση εμέτου, απώλεια βάρους ή έλλειψη όρεξης, πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια.

Δείτε τις βασικές αιτίες πρόκλησης ς:

  • Διαφραγματοκήλη

Όταν κάποιος πάσχει από διαφραγματοκήλη, αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και καούρα.

  • Εγκυμοσύνη

Οι ορμονικές αλλαγές κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης φαίνεται να αποδυναμώνουν και να χαλαρώνουν τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα.

Αλλά κατά τα τελευταία στάδια της εγκυμοσύνης, η πίεση αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα, καθώς μπορεί να προκαλέσει δυσλειτουργία του σφιγκτήρα.

  • Παχυσαρκία

Μελέτες έχουν καταδείξει ότι η πολυφαγία, η ταχυφαγία, η κατανάλωση τροφών υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, αλλά και ανθρακούχων ποτών είναι συνήθειες που μπορούν να οδηγήσουν σε παλινδρόμηση, την αιτία της καούρας.

Η κατανάλωση μεγάλων γευμάτων αυξάνει τις πιθανότητες του συμπτώματος, εξαιτίας της δημιουργίας πίεσης στην κοιλιακή χώρα, όπως συμβαίνει και στις έγκυες γυναίκες λόγω του επιπλέον βάρους τους. Η απώλεια κιλών είναι ο μοναδικός τρόπος αποφυγής της καούρας που προκαλείται από τον συγκεκριμένο λόγο.

  • Αδύναμος σφιγκτήρας

Περίπου το 25% των ατόμων με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, έχουν αδύναμο κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα. Η κατάσταση αυτή παρατηρείται συχνότερα σε ηλικιωμένους και παχύσαρκους ανθρώπους.

  • Αργή πέψη

Στους πάσχοντες από γαστροπάρεση, δηλαδή από καθυστερημένη γαστρική κένωση, η τροφή παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το κανονικό.

Η νόσος παρατηρείται συχνότερα σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, εξαιτίας της καταστροφής -από τα χρόνια υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα- του πνευμονογαστρικού νεύρου, το οποίο ελέγχει τις συστολές για την προώθηση της τροφής στο στομάχι.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button