9 τροφές που πρέπει να αποφεύγετε αν πάσχετε από υποθυρεοειδισμό – Βίντεο

Ο υποθυρεοειδισμός είναι μια διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας αδυνατεί να παράγει επαρκή ποσότητα πολύ σημαντικών ορμονών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να διαταράσσεται η φυσιολογική ισορροπία των χημικών αντιδράσεων που εκτελούνται στο σώμα.

Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι αρκετά γενικά, γι' αυτό μερικές φορές η διάγνωση είναι δύσκολο να τεθεί μόνο από την κλινική εικόνα.

Όσο περνά ο καιρός, αν δεν λαμβάνεται η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, μπορεί να οδηγήσει τον ασθενή σε πολλά προβλήματα όπως πόνο στις αρθρώσεις, καρδιοπάθεια, ακόμα και παχυσαρκία.

Δείτε ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγουν οι πάσχοντες από υποθυρεοειδισμό:

Υποθυρεοειδισμός και Διατροφή

Η διατροφή διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον Υποθυρεοειδισμό, διότι οι σωστές διατροφικές συνήθειες μπορούν να αποτρέψουν τον κίνδυνο πρόσληψης κιλών και αύξησης του σωματικού βάρους που εγκυμονεί ο Υποθυρεοειδισμός.

Συστήνεται η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ιώδιο (φύκια, ψάρια, αβγά, θαλασσινά, μπανάνες, μαϊντανός), διότι η ανεπάρκεια ιωδίου έχει συσχετισθεί με βρογχοκήλη, οζίδια και με ελλιπή παραγωγή των ορμονών του θυρεοειδούς, με αποτέλεσμα τον Υποθυρεοειδισμό.

Επίσης, το σελήνιο (τόνος, καστανό ρύζι, σολομός) συνεπικουρεί στην ενεργοποίηση των θυρεοειδικών ορμονών και θωρακίζει το θυρεοειδή αδένα από τη δράση των ελεύθερων ριζών. Προτείνεται, μάλιστα, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε ψευδάργυρο (στρείδια, οστρακοειδή, βόειο κρέας, κοτόπουλο).

Ο σίδηρος ακόμη συμβάλλει στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών T3 και T4. Το πράσινο τσάι, καθώς και μία διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (όσπρια, προϊόντα σίτου ολικής άλεσης) βοηθούν στην απώλεια κιλών. Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε τυροσίνη (άπαχα κρέατα, ψάρι, φακές) μπορούν να συμβάλλουν στη μείωση των συμπτωμάτων, διότι η τυροσίνη συντελεί στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών.

Αυτό που χρειάζεται να αποφεύγεται είναι οι φλεγμονώδεις τροφές, δηλαδή αυτές που περιέχουν γλουτένη και λεκτίνες (όσπρια, λαχανικά, θαλασσινά, γαλακτοκομικά), διότι μπορεί να οδηγήσει στην επιδείνωση της νόσου, εξαιτίας της πρόκλησης φλεγμονής.

www.onmed.gr

 

Related Articles

Back to top button