Μελανιές: Οι παθήσεις πίσω από τον εύκολο και αναπάντεχο σχηματισμό τους

Μια μελανιά σχηματίζεται όταν το αίμα εγκλωβίζεται κάτω από το δέρμα μετά από κάποιο σπάσιμο μιας μικροσκοπικής φλέβας. Μια πτώση, ένα χτύπημα αλλά και άλλοι λόγοι που ασκούν πίεση στο δέρμα μπορεί να οδηγήσουν στον σχηματισμό μιας μελανιάς. Ποιες άλλες ασθένειες μπορεί να κρύβονται όμως πίσω από τον σχηματισμό μιας μελανιάς;

Ένα δυνατό χτύπημα που μπορεί να καταστρέψει και κόκαλα μπορεί να δημιουργήσει βαθιά αιμορραγία και μελανιές που για να περάσουν μπορεί να χρειαστούν και εβδομάδες για να ιαθούν. Οι μικρές μελανιές συχνά εξαφανίζονται μέσα σε λίγες μέρες.

Παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που μελανιάζουν συχνά και δεν μπορούν να θυμηθούν αν έχουν χτυπήσει κάπου ενώ ορισμένοι αναπτύσσουν μεγάλες μελανιές μετά από πολύ μικρούς τραυματισμούς ή παρατηρούν ότι οι μελανιές τους μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να θεραπευτούν.

Παρόλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάποιος έχει ένα πρόβλημα υγείας, ωστόσο η ξαφνική εμφάνιση αρκετών μελανιών μαζί είναι ένας καλός λόγος για να δει κάποιος ένα γιατρό.

Οποιαδήποτε πάθηση ή και φάρμακο αυξάνει την πιθανότητα αιμορραγίας και μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο να μελανιάζει πιο εύκολα.

Όσο ο άνθρωπος γερνά τότε μελανιάζει πιο εύκολα γιατί τα αιμοφόρα αγγεία γίνονται ακόμα πιο αδύναμα και το δέρμα λεπταίνει.

Επίσης είναι κληρονομικό. Ωστόσο είναι δύσκολη η αξιολόγηση αν έχουν πιο πολλές μελανιές σε σχέση με το συνηθισμένο ή αν αν δηλαδή μελανιάζουν περισσότερο σε σχέση με τους άλλους ανθρώπους.

Μερικά σημάδια τα οποία πρέπει να παρατηρήσετε είναι τα εξής:

  • Μεγάλες, μελανιές που πονούν μετά από μικροτραυματισμούς
  • πολλές μελανιές χωρίς να θυμάσαι την αιτία ανάπτυξης αυτών
  • συχνές μελανιές που μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να θεραπευτούν
  • αιμορραγία παραπάνω από 10 λεπτά μετά από έναν τραυματισμό

Πολλές ιατρικές παθήσεις αλλά και ο τρόπος ζωής μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο να μελανιάζει πιο εύκολα.

Οι πιο συχνές αιτίες

Φάρμακα

Τα φάρμακα τα οποία μπορεί να κάνουν έναν άνθρωπο να μελανιάζει περισσότερο είναι τα αντιπηκτικά όπως

  • βαρφαρίνη
  • ηπαρίνη
  • rivaroxaban
  • dabigatran
  • apixaban
  • ασπιρίνη

Επίσης, κάποια φάρμακα αλλάζουν την «συμπεριφορά» των αιμοφόρων αγγείων και χειροτερεύουν την φλεγμονή ή και αυξάνουν την πιθανότητα αιμορραγίας όπως και κάποιες φυτικές θεραπείες.

Επίσης, τα κορτικοστεροειδή και γλυκοκορτικοειδή, για παράδειγμα η πρεδνιζόνη (Rayos) και ορισμένα αντικαταθλιπτικά όπως η ιταλοπράμη (Celexa) και η φλουοξετίνη (Prozac).

Σε περίπτωση εμφάνισης τέτοιων συμπτωμάτων ωστόσο όπως είναι η αιμορραγία ή οι μελανιές πρέπει να ζητάμε την συμβουλή ενός γιατρού. Σε αυτή την περίπτωση, μπορούμε να συζητήσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους συνέχισης αυτών των φαρμάκων.

Κατάχρηση αλκοόλ και πρόβλημα με το συκώτι

Η κατάχρηση του αλκοόλ είναι ένας παράγοντας που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο συκώτι όπως είναι η κίρρωση του ήπατος.

Καθώς μάλιστα η πάθηση αυτή εξελίσσεται το συκώτι μπορεί να σταματήσει να παράγει πρωτεΐνες και να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβου με αποτέλεσμα να υπάρχει ακατάσχετη αιμορραγία και μελανιές. Παράλληλα, πολλοί άνθρωποι μπορεί να έχουν φαγούρα στο δέρμα και να νιώθουν πολύ άρρωστοι και κουρασμένοι, να έχουν πρησμένα πόδια, σκούρα ούρα και κίτρινα μάτια ή δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση η ασθένεια αυτή είναι ιάσιμη ειδικά αν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο.

Ασθένειες του αίματος

Κάποια προβλήματα στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν έναν άνθρωπο να μελανιάζει εύκολα όπως η ασθένεια Willebrand η οποία είναι σπάνια και επηρεάζει το 1% του πληθυσμού. Οι ανθρωποι αυτοί έχουν έλλειψη ή και απουσία της πρωτεΐνης Willebrand η οποία και είναι υπεύθυνη για τον σχηματισμό θρόμβων στο αίμα.

Επίσης, η αιμορροφιλία μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή την αιτία καθώς μπορεί επίσης να οδηγήσει στον σχηματισμό θρόμβων.

Έλλειψη βιταμινών

Kι όμως η έλλειψη βιταμινών είναι άλλη μία αιτία όπως για παράδειγμα η έλλειψη βιταμίνης C η οποία μπορείτε να δημιουργήσει σκορβούτο η οποία οδηγεί σε αιμάτωση των ούλων, πληγές που δεν κλείνουν και μελανιές.

Επίσης, η έλλειψη της βιταμίνης Κ. Χωρίς την βιταμίνη αυτή τα νεογέννητα μπορεί να μελανιάζουν εύκολα ή και να ματώνουν. Επίσης, αρκετές μελανιές μπορεί να έχουν οι ενήλικες που έχουν έλλειψη της βιταμίνης Κ.

Αγγειίτιδα

Η πάθηση αυτή εκτός από φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία μπορεί να δημιουργήσει δυσκολία στην αναπνοή, μούδιασμα στα άκρα ενώ κάποια άτομα μπορεί να έχουν έλκη ακόμα και μώθ κηλίδες στο δέρμα.

Γεροντική πορφύρα

Συνήθως επηρεάζει το 10% των ανθρώπων πάνω από 50 ετών. Συνήθως παρουσιάζονται μωβ μελανιές στο δέρμα και συνήθως επηρεάζει τα χέρια και τα πόδια.

Καρκίνος

Σε σπάνιες περιπτώσεις η αιμορραγία και οι μελανιές μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου. Καρκίνοι που επηρεάζουν το αίμα και τον μυελό των οστών, όπως η λευχαιμία, μπορεί να προκαλέσουν μώλωπες. Ένα άτομο μπορεί επίσης να παρατηρήσει αιμορραγία των ούλων.

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν γιατρό εγκαίρως:

  • Ξαφνικές μελανιές, πολύ πιο εύκολα σε σχέση με πριν
  • κίτρινο δέρμα, πυρετός, χαμηλή ενέργεια, αλλαγές στο δέρμα
  • αν λαμβάνετε φάρμακα και μελανιάζετε πολύ εύκολα
  • μελανιές που πονάνε

ΠΗΓΗ: www.news4health.gr

Related Articles

Back to top button