Πιο πιθανή η άνοια για όσους έχουν αυξημένη πίεση αίματος πριν τα 45: Τι παθαίνει ο εγκέφαλος από την υπέρταση

Η ανάπτυξη υψηλής αρτηριακής πίεσης σε νεότερη ηλικία, εκτός από καμπανάκι για καρδιακά προβλήματα, μπορεί να είναι σημάδι και για νόσο Αλτσχάιμερ αργότερα στη ζωή.

Νέα έρευνα έδειξε ότι τα άτομα κάτω των 45 ετών με υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος (υπέρταση) είναι πάνω από 60% πιο επιρρεπή σε ανάπτυξη άνοιας.

Αυτά τα άτομα βρέθηκε ότι έχουν συγκριτικά μικρότερο εγκέφαλο από τους συνομηλίκους τους που δεν έχουν υπέρταση στις ηλικίες 35-44 ετών. Όσον αφορά το τι μπορεί να προκαλέσει πρώιμη εμφάνιση υψηλής αρτηριακής πίεσης, η κακή διατροφή είναι ένας από τους κύριους αιτιακούς παράγοντες σε αυτήν την ηλικία ομάδα. Ωστόσο, ανεξάρτητα από το πώς αναπτύσσεται η υπέρταση, τα αποτελέσματα δείχνουν ότι αλλάζει την δομή του εγκεφάλου.

“Η υπέρταση είναι πολύ συχνή στην μέση ηλικία (45-64 έτη), αλλά έχει αρχίσει να γίνεται ολοένα και πιο συχνό το φαινόμενο της πρώιμης εμφάνισής της, εξηγεί ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, καθηγητής Mingguang He από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

“Αν και η συσχέτιση μεταξύ υπέρτασης, υγείας του εγκεφάλου και άνοιας στην μετέπειτα ζωή έχει ήδη αποδειχθεί, δεν ήταν γνωστό το πώς η ηλικία κατά την έναρξη της υπέρτασης μπορεί να επηρεάσει αυτήν την σχέση. Εφόσον όμως ισχύει, μας δίνει σημαντικά στοιχεία για πιο έγκαιρες παρεμβάσεις με σκοπό την καθυστέρηση εμφάνισης της υπέρτασης, η οποία, με την σειρά της, μπορεί να είναι ευεργετική στην πρόληψη της άνοιας”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Έγκαιρος έλεγχος στην πίεση αίματος, ώστε να παρεμποδιστεί με κάθε δυνατό τρόπο η άνοια

Οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι ο αριθμός των διαγνώσεων άνοιας παγκοσμίως θα τριπλασιαστεί στα 150 εκατομμύρια άτομα έως το 2050. Χωρίς να υπάρχει θεραπεία στο προσκήνιο, είναι λογικό οι ειδικοί να στρέφονται σε προληπτικές και προστατευτικές μεθόδους στον τρόπο ζωής, όπως η υγιεινή διατροφή και η τακτική άσκηση. Οι ειδικοί υγείας συνιστούν ήδη τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, όπως τακτικές βόλτες με ποδήλατο, ή γρήγορους περιπάτους.

Στην νέα έρευνα οι επιστήμονες ανέλυσαν ιατρικά ιστορικά περισσότερων από 270.000 ατόμων στο Ηνωμένο Βασίλειο από παρακολουθήσεις διάρκειας έως και 14 ετών.

Βρήκαν ότι:

  • ο συνολικός κίνδυνος άνοιας ήταν 61% υψηλότερος σε όσους διαγνώστηκαν με υπέρταση σε ηλικία 35-44 ετών
  • τα περιστατικά αγγειακής άνοιας (μια κοινή μορφή που προκαλείται από διαταραχή της ροής του αίματος στον εγκέφαλο) αυξήθηκαν κατά 69%
  • οι αριθμοί ήταν επίσης 45% υψηλότεροι σε εκείνους με υπέρταση μεταξύ 45 και 54 ετών

Τα ευρήματα βασίστηκαν σε 124.053 ενήλικες με υπέρταση και άλλους τόσους στην ίδια ηλικιακή ομάδα που είχαν τέτοιο πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια της μέσης περιόδου παρακολούθησης των 12 ετών, 4.626 συμμετέχοντες ανέπτυξαν κάποια μορφή άνοιας.

«Τα αποτελέσματα της μελέτης, μας παρέχουν στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η μικρή ηλικία κατά την έναρξη της υπέρτασης σχετίζεται με την εμφάνιση άνοιας. Το πιο σημαντικό είναι ότι αυτή η συσχέτιση υποστηρίζεται από δομικές αλλαγές στον όγκο του εγκεφάλου«, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Xianwen Shang από το νοσοκομείο Guangdong Provincial People στην Κίνα.

Τι προκαλεί η υψηλή αρτηριακή πίεση αίματος στον εγκέφαλο

Οι ερευνητές εξέτασαν μαγνητικές τομογραφίες 11.399 ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση, που διαγνώστηκαν σε διαφορετικές ηλικίες:

  1. κάτω των 35 ετών
  2. 35 έως 44 ετών
  3. 45 έως 54ετών

Η ομάδα συνέκρινε τα αποτελέσματα με εκείνα του ίδιου αριθμού ατόμων χωρίς υπέρταση σε ίδιες ηλικίες και λαμβάνοντας υπόψη πολλαπλούς παράγοντες υγείας.

«Τα άτομα που είχαν διαγνωστεί υπέρταση σε μικρότερες ηλικίες είχαν μικρότερο όγκο εγκεφάλου σε αυτές τις εφάπαξ μετρήσεις. Μελλοντική έρευνα στον όγκο εγκεφάλου σε διάφορες χρονικές στιγμές της ζωής θα μπορούσε να επιβεβαιώσει το εάν η υπέρταση σε νεότερη ηλικία σχετίζεται με μεγαλύτερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου με την πάροδο του χρόνου”, προσθέτει ο καθηγητής Shang.

Σε κάθε ηλικιακή κατηγορία, ο συνολικός όγκος του εγκεφάλου ήταν μικρότερος σε εκείνους που διαγνώστηκαν με υψηλή αρτηριακή πίεση, καθώς και σε αρκετές συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου.

Η υπέρταση πριν την ηλικία των 35 ετών συνδέθηκε με τις μεγαλύτερες μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου.

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, υποδηλώνει ότι η καλύτερη πρόληψη και ο έλεγχος της υψηλής αρτηριακής πίεσης στην πρώιμη ενήλικη ζωή θα μπορούσε να σταματήσει την άνοια.

“Ένα ενεργό πρόγραμμα ελέγχου για τον εντοπισμό ατόμων με πρώιμη υπέρταση και για την παροχή προγενέστερης, εντατικής θεραπείας για την υψηλή αρτηριακή πίεση, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης άνοιας στο μέλλον”, λέει ο καθηγητής.

Οι συμμετέχοντες καταγράφηκαν στην τράπεζα δεδομένων UK Biobank μεταξύ 2006 και 2010 και έκαναν μαγνητικές τομογραφίες μεταξύ 2014 και 2019. Οι ερευνητές σχεδιάζουν τώρα να εξετάσουν το εάν η έναρξη της άνοιας είχε προηγηθεί από άλλες ιατρικές καταστάσεις, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, ή το εγκεφαλικό επεισόδιο.

ΠΗΓΗ – www.iatropedia.gr

Related Articles

Back to top button