Συχνές ταχυκαρδίες: Οι κίνδυνοι για την υγεία – Πιθανές επιπλοκές

Όταν κάποιος έχει , οι καρδιακοί παλμοί του ξεπερνούν τα ανώτερα όρια των φυσιολογικών παλμών ακόμη και τις ώρες ανάπαυσης.

Οι παλμοί της καρδιάς εξαρτώνται από την ηλικία, τη φυσική κατάσταση και τη γενικότερη κατάσταση της υγείας του ατόμου και μπορεί να είναι αυξημένοι είτε στους άνω είτε στους κάτω θαλάμους της καρδιάς είτε στους άνω και κάτω ταυτόχρονα.

Η ταχυκαρδία εκδηλώνεται όταν υπάρχει δυσλειτουργία στην καρδιά και κατά συνέπεια τα ηλεκτρικά σήματα παράγονται με ταχύτατο ρυθμό.

Η ταχυκαρδία δεν προκαλεί πάντα συγκεκριμένα συμπτώματα και επιπλοκές. Είναι όμως πιθανό να διαταράξει τη φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς.

Οι επιπλοκές της ταχυκαρδίας ποικίλλουν σε σοβαρότητα και εξαρτώνται από παράγοντες όπως το συγκεκριμένο είδος ταχυκαρδίας (κολπική μαρμαρυγή, κολπικός πτερυγισμός, υπερκοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή ταχυκαρδία, κοιλιακή μαρμαρυγή), τον ακριβή ρυθμό και τη διάρκεια της ταχυκαρδίας αλλά και την ύπαρξη άλλων υποκείμενων καρδιαγγειακών παθήσεων.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, πιθανές επιπλοκές της ταχυκαρδίας είναι οι εξής:

  • Θρόμβοι που μπορεί να οδηγήσουν σε έμφραγμα ή εγκεφαλικό
  • Καρδιακή ανεπάρκεια, λόγω αδυναμίας της καρδιάς να παροχετεύσει αρκετό αίμα – Συχνές τάσεις λιποθυμίας – Αιφνίδιος θάνατος (σχεδόν αποκλειστικά λόγω κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής)
  • Συχνές τάσεις λιποθυμίας
  • Αιφνίδιος θάνατος (σχεδόν αποκλειστικά λόγω κοιλιακής ταχυκαρδίας ή κοιλιακής μαρμαρυγής)

 

Αν αισθάνεστε ταχυκαρδία, ο γιατρός σας θα ζητήσει τις παρακάτω εξετάσεις:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα – Απεικονίζει την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς. Μπορεί να αποκαλύψει καταστάσεις, όπως ανωμαλίες του καρδιακού ρυθμού ή ένα προγενέστερο έμφραγμα μυοκαρδίου. Μερικοί ασθενείς φορούν μία συσκευή που καταγράφει το ηλεκτροκαρδιογράφημα  για ένα 24ωρο (Holter ρυθμού).
  • Υπερηχοκαρδιογράφημα – Χρησιμοποιεί υπερήχους για να αξιολογήσει το μέγεθος και τη λειτουργία των κοιλοτήτων της καρδιάς, καθώς και τη δομή και τη λειτουργία των καρδιακών βαλβίδων. Το υπερηχογράφημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στη διαχρονική παρακολούθησή σας, για να διαπιστωθεί αν η λειτουργία της καρδιάς σας έχει μεταβληθεί στο πέρασμα του χρόνου.
  • Δοκιμασία κόπωσης – Προσδιορίζει πόσο καλά λειτουργεί η καρδιά σας στη διάρκεια άσκησης. Είναι μία μέθοδος για την ανίχνευση της στεφανιαίας νόσου. Ο γιατρός θα δει πόσο καλά ανταποκρίνεται η καρδιά σας στην άσκηση, εξετάζοντας το ΗΚΓ, την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό σας ρυθμό καθώς βαδίζετε σε έναν τάπητα.
  • Αιματολογικές εξετάσεις – Έλεγχος του θυρεοειδή και των ηλεκτρολυτών.

www.onmed.gr

Related Articles

Back to top button