Συμπτώματα καρδιακής προσβολής για τις γυναίκες

Παρά το γεγονός ότι οι καρδιακές παθήσεις συχνά θεωρούνται ως ένα πρόβλημα που αφορά περισσότερο τους άνδρες παρά τις γυναίκες, εντούτοις πολλές γυναίκες πεθαίνουν από καρδιακή νόσο κάθε χρόνο.

Μία πρόκληση είναι ότι τα συμπτώματα καρδιακής νόσου στις γυναίκες μπορεί να είναι διαφορετικά από τα συμπτώματα στους άνδρες. Ευτυχώς, οι γυναίκες μπορούν να λάβουν μέτρα για να κατανοήσουν τα μοναδικά συμπτώματα της καρδιακής νόσου και να αρχίσουν να μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συμπτώματα καρδιακής προσβολής για τις γυναίκες

Το πιο κοινό σύμπτωμα καρδιακής προσβολής σε γυναίκες είναι κάποιο είδος πόνου, μια πίεση ή δυσφορία στο στήθος. Ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο έντονο. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό σε σχέση με τους άνδρες να έχουν συμπτώματα καρδιακής προσβολής άσχετα με τον πόνο στο στήθος, όπως:

* Δυσφορία στο λαιμό, τον ώμο, το πάνω μέρος της πλάτης ή της κοιλιάς

* Δύσπνοια

* Ναυτία ή εμετό

* Εφίδρωση

* Ζάλη

* Ασυνήθιστη κόπωση

Αυτά τα συμπτώματα είναι πιο λεπτά από τον προφανή έντονο πόνο στο στήθος που συχνά συνδέεται με καρδιακές προσβολές. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι γυναίκες τείνουν να έχουν εμπόδια όχι μόνο στις κύριες αρτηρίες τους, αλλά και στις μικρότερες αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά – μια κατάσταση που ονομάζεται μικροαγγειακή νόσος.

Πολλές γυναίκες έχουν την τάση να εμφανίζονται στα έκτακτα περιστατικά, αφότου έχει συμβεί στην καρδιά τους μεγάλη ζημιά, επειδή τα συμπτώματά τους δεν είναι αυτά που συνήθως συνδέονται με την καρδιακή προσβολή. Εάν εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα ή νομίζετε ότι παθαίνετε καρδιακή προσβολή, ζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια. Μην οδηγήσετε μόνες σας έως τα έκτακτα περιστατικά, εκτός αν δεν έχετε άλλες επιλογές.

Παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου για τις γυναίκες

Αν και οι παραδοσιακοί παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο – όπως η υψηλή χοληστερόλη, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η παχυσαρκία – επηρεάζουν τις γυναίκες και τους άνδρες, άλλοι παράγοντες μπορεί να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάπτυξη της καρδιακής νόσου στις γυναίκες. Για παράδειγμα:

* Το μεταβολικό σύνδρομο -ένας συνδυασμός λίπους γύρω από την κοιλιά σας, η υψηλή αρτηριακή πίεση, το υψηλό σάκχαρο του αίματος και τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων- έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στις γυναίκες από ό, τι στους άνδρες.

* Το ψυχολογικό στρες και η κατάθλιψη μπορεί να επηρεάσουν τις καρδιές των γυναικών περισσότερο από ό,τι των ανδρών. Η κατάθλιψη καθιστά δύσκολη τη διατήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής και την τήρηση της συνιστώμενης θεραπείας. Ετσι, μιλήστε με το γιατρό σας εάν έχετε συμπτώματα κατάθλιψης.

* Το κάπνισμα είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες παρά στους άνδρες.

* Τα χαμηλά επίπεδα των οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη καρδιαγγειακής νόσου στα μικρά αιμοφόρα αγγεία.

Είναι οι καρδιακές παθήσεις κάτι που θα έπρεπε να ανησυχεί μόνο τις γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας;

Οχι. Οι γυναίκες ηλικίας κάτω των 65 ετών που έχουν οικογενειακό ιστορικό καρδιακής νόσου θα πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στους παράγοντες κινδύνου καρδιακής νόσου. Γυναίκες όλων των ηλικιών πρέπει να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τις καρδιακές παθήσεις.

Τι μπορούν να κάνουν οι γυναίκες για να μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων

Υπάρχουν πολλές αλλαγές στον τρόπο ζωής που μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων:

* Ασκηση 30 έως 60 λεπτά την ημέρα, τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

* Διατήρηση υγιούς βάρους

* Διακοπή του καπνίσματος αν είστε καπνίστριες

* Επιλογή διατροφής που είναι χαμηλή σε κορεσμένα λίπη, χοληστερόλη και αλάτι

Θα πρέπει επίσης να παίρνετε κατάλληλα συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως φάρμακα πίεσης του αίματος, αντιπηκτικά ή στατίνες. Και θα πρέπει να διαχειρίζεστε καλύτερα τους άλλους όρους που αποτελούν παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, η υψηλή χοληστερόλη και ο διαβήτης. Μερικές γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο καρδιακής νόσου μπορεί επίσης να επωφεληθούν από τη χρήση των συμπληρωμάτων, όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Η άσκηση μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων στις γυναίκες

Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κάνετε μέτρια άσκηση, όπως το περπάτημα σε έναν βιαστικό ρυθμό, για 30 έως 60 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εάν δεν μπορείτε να ολοκληρώσετε την άσκηση σε μία συνεδρία, είναι καλό να μοιράσετε το σύνολο της άσκησης σε συνεδρίες 10-15 λεπτών. Ακόμα κι έτσι θα λάβετε τα ίδια οφέλη για την υγεία της καρδιάς.

Υπάρχουν και άλλες μικρές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να αυξήσετε τη σωματική δραστηριότητά σας όλη την ημέρα. Μπορείτε να αναβαίνετε τις σκάλες αντί να χρησιμοποιείτε το ασανσέρ, να πηγαίνετε με τα πόδια ή με ποδήλατο, ή να δοκιμάζετε μερικά push-ups, ενώ παρακολουθείτε τηλεόραση.

Ποιο είναι το υγιές βάρος;

Το τι θεωρείται ένα υγιές βάρος ποικίλλει από άτομο σε άτομο, αλλά το να έχουμε ένα κανονικό δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) είναι χρήσιμο. Ο υπολογισμός αυτός σας βοηθά να δείτε αν έχετε ένα υγιές ή ανθυγιεινό ποσοστό σωματικού λίπους. Ενας ΔΜΣ στο 25 ή ακόμα πιο πάνω μπορεί να σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου. Χάνοντας μόλις 5 με 7 κιλά, μπορείτε να μειώσετε την αρτηριακή πίεση, καθώς και τον κίνδυνο του διαβήτη, καταστάσεις που αμφότερες αυξάνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.

Είναι η θεραπεία για τις καρδιακές παθήσεις στις γυναίκες διαφορετική από ό,τι στους άνδρες;

Σε μερικές γυναίκες, οι πλάκες συσσωρεύονται ως ένα ομοιόμορφο στρώμα κατά μήκος των τοιχωμάτων των αρτηριών, πράγμα το οποίο δεν είναι θεραπεύσιμο χρησιμοποιώντας διαδικασίες όπως η αγγειοπλαστική και η τοποθέτηση στεντ, που έχουν σχεδιαστεί για να ισοπεδώνουν τις ογκώδεις, ακανόνιστες πλάκες, στις αρτηρίες ορισμένων ανδρών. Για μερικές γυναίκες, η θεραπεία με φάρμακα -αντί για την αγγειοπλαστική ή την τοποθέτηση stent- μπορεί να είναι μια καλύτερη επιλογή.

Ορισμένα φάρμακα για την καρδιά, όπως τα θρομβολυτικά, τείνουν να είναι πιο αποτελεσματικά στις γυναίκες παρά στους άνδρες. Η θεραπεία με ασπιρίνη ωφελεί τόσο τους άνδρες, όσο και τις γυναίκες, αλλά υπάρχει επίσης μια διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών στις επιπτώσεις της θεραπείας με ασπιρίνη. Στις γυναίκες, η θεραπεία με ασπιρίνη φαίνεται να μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού περισσότερο από ό,τι στους άντρες, ενώ στους άνδρες μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής περισσότερο από ό,τι μειώνει τον κίνδυνο για τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Λήψη ασπιρίνης για την πρόληψη της καρδιακής νόσου στις γυναίκες

Οι γυναίκες πρέπει να είναι πιο επιθετικές στις προσπάθειές τους να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μια καθημερινή λήψη ασπιρίνης μπορεί να έχει μια σειρά από οφέλη για τις γυναίκες, όπως η πρόληψη των καρδιακών προσβολών και των εγκεφαλικών επεισοδίων και η μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου.

www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button