Οίδημα των ποδιών: Συνηθισμένες αιτίες για το πρήξιμο των ποδιών και αντιμετώπιση

Το οίδημα (πρήξιμο) των ποδιών είναι η ασυνήθιστη συσσώρευση υγρού στους αστραγάλους και τα πόδια. Οι αιτίες που το προκαλούν μπορεί να είναι λιγότερο σοβαρές, έως πολύ σοβαρές.

Στην πρώτη περίπτωση χρειάζονται κάποιες «διορθώσεις» για να βελτιωθεί η κατάσταση, στη δεύτερη ωστόσο είναι απαραίτητη η συνδρομή του γιατρού, κάποιες φορές μάλιστα άμεσα.

Οίδημα των ποδιών: Πιθανές αιτίες

Οι πιο συνηθισμένοι καλοήθεις παράγοντες για πρήξιμο των αστραγάλων και των ποδιών είναι οι εξής:

• Ηλικία

• Παχυσαρκία

• Εγκυμοσύνη (το υπερβολικό οίδημα μπορεί να αποτελεί ένδειξη προεκλαμψίας, η οποία χρήζει άμεσης ιατρικής θεραπείας)

• Εμμηνόρροια

• Ορθοστασία για μεγάλα χρονικά διαστήματα

• Μακρινές πτήσεις με το αεροπλάνο ή μακρινά ταξίδια χωρίς διακοπή με το αυτοκίνητο

• Βλάβες στους αστραγάλους ή στα πόδια (συμβουλευτείτε το γιατρό σας όταν δεν μπορείτε να κάνετε παραπάνω από τρία βήματα και αν το πόδι σας είναι πολύ μαλακό γύρω από την πρησμένη περιοχή).

Σοβαρές καταστάσεις

Αλλες, πιο σοβαρές καταστάσεις που προκαλούν πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους είναι οι ακόλουθες:

-Καρδιακή, νεφρική και ηπατική ανεπάρκεια

Το πρήξιμο των ποδιών μπορεί να είναι σημάδι καρδιακής, νεφρικής και ηπατικής ανεπάρκειας, εξαιτίας του γεγονότος ότι αυτές οι καταστάσεις κάνουν το σώμα να διατηρεί πάρα πολύ υγρό. Θα πρέπει να επικοινωνήσετε αμέσως με το γιατρό σας εάν τα πόδια σας είναι πρησμένα και έχετε επίσης ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα συμπτώματα: Δύσπνοια, σφίξιμο στο στήθος, κοιλιακό πρήξιμο, σοβαρή ναυτία, εμετό ή τάση για εμετό, κοιλιακή δυσφορία, μειωμένη παραγωγή ούρων και πυρετό.

-Θρόμβος αίματος

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή ως εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και προκαλεί οίδημα / πρήξιμο του ενός ή και των δύο ποδιών. Συνήθως παρατηρείται σε γυναίκες που λαμβάνουν αντισυλληπτικά από το στόμα και σε άτομα που έχουν κάνει μεγάλες αεροπορικές πτήσεις ή ακόμα αν έχετε μείνει για παρατεταμένο διάστημα στο κρεβάτι. Είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ώστε να γίνει άμεσα η διάγνωση και να ξεκινήσετε τη σωστή για την κατάστασή σας θεραπεία. Ο κίνδυνος ενός θρόμβου αίματος είναι ότι μπορεί να μεταναστεύσει στους πνεύμονες και να προκαλέσει πνευμονική εμβολή.

-Χειρουργική επέμβαση στο πόδι ή στα πόδια σας

Είναι καλύτερα να συμβουλευτείτε τον χειρουργό εάν προκύψουν επιπλοκές από τη χειρουργική επέμβαση, όπως λοίμωξη.

-Τσίμπημα εντόμων ή κεντρί

Τα τσιμπήματα εντόμων μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι με την εφαρμογή αντιβιοτικής κρέμας, καθώς επίσης και με λήψη αντιισταμινών από το στόμα. Μερικές φορές ένα δάγκωμα αράχνης μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, για παράδειγμα μια πληγή που δεν επουλώνεται, πονάει και είναι πολύ κόκκινη. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να ξεκινήσετε τη σωστή θεραπεία. Εάν είστε αλλεργικός σε τσιμπήματα μέλισσας, θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με το γιατρό σας, γιατί το τσίμπημα μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή αναφυλαξία και να θέσει σε κίνδυνο ακόμα και τη ζωή.

-Κάψιμο / ηλιακό έγκαυμα

Το ηλιακό έγκαυμα μπορεί να αντιμετωπιστεί στο σπίτι με κρύες κομπρέσες και λοσιόν μετά την ηλιοθεραπεία. Το σοβαρό ηλιακό έγκαυμα ή εγκαύματα θα πρέπει να εξεταστούν από γιατρό, προκειμένου ο ασθενής να λάβει τη σωστή θεραπεία.

-Κιρσοί

Οι κιρσοί μπορεί να οδηγήσουν σε οίδημα των ποδιών και μπορεί να είναι πολύ επώδυνες. Μπορείτε να ανυψώσετε τα πόδια σας, ώστε να είναι ψηλότερα από το σημείο της καρδιάς και να φορέσετε κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (διαθέσιμες στα φαρμακεία), για να μειώσετε τα συμπτώματα. Μπορείτε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για σκληροθεραπεία και χειρουργική επέμβαση φλέβας.

-Φλεβική ανεπάρκεια

Φλεβική ανεπάρκεια ονομάζεται η πάθηση, στην οποία οι φλέβες παρουσιάζουν δυσλειτουργία, με αποτέλεσμα να μην επιστρέφει ομαλά το αίμα από τα πόδια στην καρδιά. Yπό φυσιολογικές συνθήκες οι βαλβίδες των φλεβών που βρίσκονται βαθιά στα πόδια εξασφαλίζουν την ομαλή κίνηση του αίματος προς την καρδιά.

Η χρόνια φλεβική ανεπάρκεια έχει σαν αποτέλεσμα τα τοιχώματα των φλεβών να εκφυλίζονται (αποδυναμώνονται) και οι βαλβίδες να φθείρονται. Αποτέλεσμα είναι η συσσώρευση αίματος στις φλέβες. Ο πόνος προκαλείται λόγω φλεβικής υπέρτασης (αυξημένη πίεση στις φλέβες) από απόφραξη ή βαλβιδική ανικανότητα. Μερικές φορές υπάρχουν και μη θεραπευτικά έλκη. Οι κιρσώδεις φλέβες υποδεικνύουν φλεβική υπέρταση.

Μπορείτε να ανυψώσετε τα πόδια σας για 30 λεπτά, να φορέσετε κάλτσες συμπίεσης ή εναλλακτική συμπίεση μέσω ελαστικών επιδέσμων (που είναι πολυστρωματικοί), καθώς αυτό θα μειώσει το οίδημα των ποδιών.

Τα διουρητικά και η ασπιρίνη μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για την ανακούφιση των συμπτωμάτων σας. Τα συστημικά αντιβιοτικά πρέπει να χρησιμοποιούνται σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ανταποκρινόμενα έλκη.

-Λοίμωξη ποδιών

Η λοίμωξη των ποδιών συνήθως παρουσιάζεται με ερυθρότητα και οίδημα και μπορεί να υπάρχει μόλυνση στο σημείο της λοίμωξης. Ο ασθενής μπορεί επίσης να βιώσει πόνο που μοιάζει ασφυκτικός. Ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης των ποδιών, ειδικά αν υπάρχει σχηματισμός ελκών (σε διαβητικούς), είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με τη θεραπεία.

-Ορισμένα φάρμακα

Τα αντισυλληπτικά που χορηγούνται από το στόμα, η θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης, μια ομάδα αναστολέων διαύλων ασβεστίου, στεροειδή, αντικαταθλιπτικά και αναστολείς ΜΑΟ μπορούν να προκαλέσουν οίδημα στα πόδια. Εάν αντιμετωπίζετε παρενέργειες από την χρήση αυτών των φαρμάκων, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας για να πάρετε μια συνταγή αντικατάστασης.

Related Articles

Back to top button