Υποθυρεοειδισμός: Προσοχή σε αυτά τα πρώιμα σημάδια – Γιατί νοσεί ο Θυρεοειδής

Τα πρώιμα σημάδια του υποθυρεοειδισμού συγχέονται πολλές φορές με άλλες ασθένειες. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού μπορεί να αναπτυχθούν τόσο σταδιακά, ώστε να υποθέσουμε λανθασμένα ότι οι αλλαγές που επιφέρει η ασθένεια είναι απλά μέρος της φυσιολογικής γήρανσης.

Υποθυρεοειδισμός – Αυτό συμβαίνει γιατί πολλές από τις “έγκαιρες” προειδοποιήσεις, όπως αύξηση του σωματικού βάρους και η κούραση, είναι συνηθισμένα συμπτώματα.

Το αντίθετο είναι επίσης αληθές. Τα πρώιμα σημάδια και συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι τόσο κοινά με τόσες πολλές διαφορετικές παθήσεις, που ακόμη και αν τα έχετε, μπορεί να μην έχετε υποθυρεοειδισμό.

Τι είναι ο

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας, ακριβώς πάνω από το ύψος της κλείδας σας. Ο θυρεοειδής παράγει τις ορμόνες που ρυθμίζουν το επίπεδο ενέργειας του σώματός σας. Εάν υπολειτουργεί, τότε έχετε υποθυρεοειδισμό, που σημαίνει ότι ολόκληρο το σύστημά σας επιβραδύνεται.

Συμπτώματα πρώιμου υποθυρεοειδισμού

  • -Χρόνια κόπωση
  • -Μικρή αντοχή/ανοχή στο κρύο
  • -Αύξηση σωματικού βάρους
  • -
  • -Δυσκολία στη συγκέντρωση
  • -Διάφοροι πόνοι στο σώμα
  • -Δυσκοιλιότητα
  • -Ξηρό δέρμα
  • -Μη-κανονική εμμήνη ρύση

Η αύξηση του βάρους είναι ένα σημάδι που μπορεί να ερμηνευτεί με δύο τρόπους. Μπορεί να είναι ένα σημάδι υποθυρεοειδισμού, ή μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για υποθυρεοειδισμό. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neurology, έδειξε ότι αν ένα άτομο είναι υπέρβαρο στην παιδική ηλικία, τότε έχει αυξημένες πιθανότητες εκδήλωσης υποθυρεοειδισμού ως ενήλικας, ειδικά στις γυναίκες.

Γιατί Νοσεί ο Θυρεοειδής – Επιμέλεια Κειμένου: Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine

, MD

Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση, ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και επιταχύνει το μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη, ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και αντίστοιχα, το μεταβολισμό.

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι και ο λόγος που ο υπο-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, ο υπερ-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικά χημικά που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, αλλά και ορισμένα φάρμακα, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή

Γνωρίζουμε επίσης, ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη, συνδέονται άμεσα με δυσλειτουργία του θυρεοειδή. Άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυρεοειδή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο, επιδείνωση του μεταβολισμού των λιπιδίων, αυξημένο σωματικό βάρος και υπέρταση, τα οποία συνδυαστικά αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο

Related Articles

Back to top button