Τρεις τροφές που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στις αρθρώσεις

Οταν οι αρθρώσεις γίνουν δύσκαμπτες και διογκωθούν, ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή και με την παραμικρή κίνηση. Από το να πιάσει κανείς ένα στιλό μέχρι να πάει μια βόλτα το σκύλο του.

Εάν γνωρίζετε το συγκεκριμένο συναίσθημα, είστε πιθανώς ένας στους πέντε ενήλικες που πάσχετε από αρθρίτιδα.

Κι ενώ δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανίσετε ολοκληρωτικά τον πόνο, μπορείτε ωστόσο να είστε σίγουροι πως ορισμένες τροφές, από αυτές που αποκαλούμε «αντιφλεγμονώδεις», όπως είναι για παράδειγμα το ελαιόλαδο, τα καρύδια και τα λιπαρά ψάρια, μπορούν να σας βοηθήσουν.

Αντίστοιχα, όμως, υπάρχουν και εκείνες οι τροφές που μπορούν να σας βλάψουν. Αν, μάλιστα, καταναλώνετε σε καθημερινή βάση αυτές τις τροφές, μπορεί να αυξήσετε τις πιθανότητες φλεγμονής.

Ντομάτες

Παρόλο που οι ντομάτες συνήθως θεωρούνται αντιφλεγμονώδεις, αυτοί που πάσχουν από συγκεκριμένο τύπο αρθρίτιδας που ονομάζεται ουρική αρθρίτιδα μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερο πόνο στις αρθρώσεις, καταναλώνοντας ντομάτες, όπως τουλάχιστον αναφέρει νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν 2.051 άτομα που έχουν ουρική αρθρίτιδα, το 20% των οποίων ανέφερε την ντομάτα ως την τροφή που τούς προκάλεσε έξαρση του πόνου.

Στη συνέχεια, ανέλυσαν δεδομένα από 12.720 άτομα που δεν είχαν ουρική αρθρίτιδα και διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ντομάτας αύξησε τα επίπεδα ουρικού οξέος που βρέθηκε στο αίμα τους.

Το υψηλό ουρικό οξύ είναι η κύρια υποκείμενη αιτία της ουρικής αρθρίτιδας. Δεν είστε έτοιμοι να εγκαταλείψετε τις ντομάτες σας; Οι ερευνητές λένε ότι δεν χρειάζεται να το κάνετε, αρκεί απλά να τις περιορίσετε και να παίρνετε ευλαβικά το φάρμακο που σας έχει συστήσει ο γιατρός για να μειώσει το ουρικό οξύ.

Καλαμπόκι, ηλίανθος, σόγια

Εχετε πιθανώς ακούσει τα ισχυρά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα μόρια στα οποία οφείλεται το γεγονός ότι ο σολομός ή τα καρύδια είναι τόσο ωφέλιμα για την υγεία. Μήπως, όμως, έχετε ακούσει και για τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα; Μάλλον τρώτε πολλά και από αυτά.

Δεδομένου ότι τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται στο ηλιέλαιο, το σογιέλαιο και σχεδόν σε κάθε συσκευασμένο φαγητό, η τυπική διατροφή σας μπορεί να περιέχει έως και 25 φορές περισσότερα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα από ό,τι ωμέγα-3 λιπαρά οξέα.

Αυτός είναι και ο λόγος της επιβάρυνσης των αρθρώσεών σας, καθώς σύμφωνα με την έρευνα οποιαδήποτε αναλογία μεγαλύτερη από 10 προς 1, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα, όπως άσθμα, καρδιαγγειακές παθήσεις και φλεγμονή.

Οι ερευνητές συνιστούν σε όσους πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα να μην προσλαμβάνουν αναλογία μεγαλύτερη από 2 ή 3 προς 1. Αυτό στην πραγματικότητα κατέστειλε τη φλεγμονή στους συμμετέχοντες στη μελέτη. Τα ωμέγα-6 λιπαρά οξέα βρίσκονται επίσης στα τηγανητά τρόφιμα, τη μαργαρίνη, τους κρόκους των αυγών και τα κρέατα.

Αναψυκτικά

Ακόμα και η κόκα κόλα light έχει μειονεκτήματα. Ωστόσο, κυρίως τα πολύ γλυκά προϊόντα, κάθε άλλο παρά είναι ευεργετικά για την υγεία σας.

Εκτός από το γεγονός ότι σας θέτουν σε κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιακών παθήσεων, η κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει την απελευθέρωση φλεγμονωδών «αγγελιοφόρων» που ονομάζονται κυτοκίνες.

Οταν οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από δύο μεγάλες τριαντάχρονες μελέτες, βρήκαν μια σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση σακχαρούχων αναψυκτικών και ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

Οι γυναίκες που έπιναν μία κόκα κόλα ή περισσότερες ημερησίως είχαν 63% μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αρθρίτιδας από εκείνες που δεν έπιναν καθόλου.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button