Ποια είναι η καλύτερη πρωτεΐνη για το πρωινό

Αν είστε από αυτούς που αρπάζoυν ένα μπισκοτάκι το πρωί πριν φύγουν βιαστικοί για τη δουλειά, για να φτάσουν να λιμοκτονούν λίγες ώρες αργότερα, γνωρίζετε ήδη πως όλα τα πρωινά δεν έχουν την ίδια αξία.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε σε ένα τεύχος του περιοδικού British Journal of Nutrition το 2009, διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, σε σύγκριση με εκείνους που προτιμούσαν πρωινό υψηλό σε υδατάνθρακες, ανέφεραν μεγαλύτερο αίσθημα πληρότητας και ρύθμιζαν πολύ καλύτερα την πρόσληψη της τροφής τους στη διάρκεια της ημέρας.

Ενα πρωινό πρωτεΐνης είναι επίσης επωφελές μετά από την πρωινή άσκηση, καθώς τα αμινοξέα βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.

Προτιμήστε τις πιο θρεπτικές επιλογές στο πρωινό σας για να απολαύσετε το μέγιστο όφελος για την υγεία σας.

Αυγά

Ενα αυγό προσφέρει βιταμίνες του συμπλέγματος Β, σίδηρο, χολίνη και αντιοξειδωτικά, όπως η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη. Η χοληστερόλη στους κρόκους αυγών δεν έχει επίδραση στη χοληστερόλη του αίματος και η μέτρια κατανάλωση δεν έχει καμία επίδραση στον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου. Ενα πρωινό που περιλαμβάνει αυγό βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «Διεθνές περιοδικό της παχυσαρκίας» το 2008 διαπίστωσε ότι ένα πρωινό με αυγά βελτίωσε τις προσπάθειες απώλειας βάρους σε συμμετέχοντες που έκοβαν θερμίδες για να χάσουν βάρος περισσότερο από εκείνους που προτιμούσαν πρωινό από ζύμη σε ισόποσες θερμίδες. Eνα μεγάλο βραστό αυγό περιέχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας.

Γαλακτοκομικά

Τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα είναι μια ποιοτική πηγή πλήρους πρωτεΐνης. Παρέχουν, επίσης, μια δόση ασβεστίου, καλίου και βιταμίνης D. Το απλό ελληνικό γιαούρτι προσφέρει 17 γραμμάρια ανά μερίδα 170 γραμμαρίων. Το 2% του τυριού cottage έχει 12 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι και το μερικώς αποβουτυρωμένο τυρί ricotta παρέχει 14 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μισό φλιτζάνι. Προτιμήστε τα το πρωί μαζί με φρούτα ή τοστ.

Ξηροί καρποί

Μια μερίδα 30 γραμμαρίων ξηρών καρπών που ρίχνετε πάνω από τα δημητριακά ή τα τρώτε μόνα τους προσθέτουν 4 έως 6 γραμμάρια πρωτεΐνης στο πρωινό, ανάλογα με τον τύπο που επιλέγετε. Αμύγδαλα, κάσιους και φιστίκια είναι οι ξηροί καρποί με την περισσότερη πρωτεΐνη. Τα καρύδια περιέχουν υγιή για την καρδιά λίπη και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Προτιμήστε άπαχα κρέατα

Η τακτική κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, συμπεριλαμβανομένου του πρωινού, συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και καρκίνου, αναφέρει μια σημαντική μελέτη που περιελάμβανε μισό εκατομμύριο άτομα και δημοσιεύτηκε το 2013 στο BMC Med.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφεύγετε στο πρωινό σας ζαμπόν χοιρινό, λουκάνικο και μπέικον. Μπορείτε, ωστόσο, να καταναλώσετε άπαχο ζαμπόν γαλοπούλας που θα σας προσφέρει την απαιτούμενη δόση πρωτεΐνης για το πρωινό σας.

 

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button