Είναι τα ζυμαρικά μια τροφή που κάνει καλό στην υγεία;

Τα ζυμαρικά έχουν πάρει κακή φήμη, επειδή θεωρούνται υδατάνθρακες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του σωματικού βάρους, σύμφωνα με την κοινή πεποίθηση των περισσότερων ανθρώπων.

Ομως, η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας από οποιαδήποτε τροφή μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους, επομένως το μέτρο είναι το κλειδί για να ωφελήσετε την υγεία σας και να μη την βλάψετε απολαμβάνοντας τα αγαπημένα σας ζυμαρικά.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε περισσότερα για τα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα ζυμαρικά και τους τρόπους που μπορείτε να τα προσθέσετε στη διατροφή σας, ωφελώντας την υγεία σας, χωρίς να ανησυχείτε μήπως πάρετε βάρος.

Υδατάνθρακες

Τους υδατάνθρακες πολλοί άνθρωποι τους βλέπουν ως εχθρούς, όμως αν επιλέξετε το σωστό τύπο υδατανθράκων, όχι μόνο δεν θα παχύνετε, αλλά αντίθετα θα χάσετε βάρος. Τα ζυμαρικά είναι μια καλή πηγή σύνθετων υδατανθράκων που απελευθερώνουν ενέργεια αργά έτσι ώστε το αίσθημα του κορεσμού να κρατάει περισσότερο και να τρώτε λιγότερο σε μακροπρόθεσμη βάση. Οι υδατάνθρακες παρέχουν, επίσης, στο σώμα γλυκόζη. Η γλυκόζη είναι απαραίτητη για την παροχή «καυσίμου» στον εγκέφαλο και τους μύες σας. Τα ζυμαρικά παρέχουν στον οργανισμό σας περισσότερα οφέλη απ' ό,τι τα ζυμαρικά που είναι φτιαγμένα από άσπρο αλεύρι.

Εμπλουτισμένα με θρεπτικά συστατικά

Δίαιτες χαμηλές σε βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα υγείας, δυσκολίες στον ύπνο, αύξηση του σωματικού βάρους και κόπωση. Πολλά είδη ζυμαρικών είναι εμπλουτισμένα με βιταμίνες και μέταλλα που είναι απαραίτητα κι έτσι η προσθήκη τους στη διατροφή σας μπορεί να σας βοηθήσει να αυξήσετε την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Το φυλλικό οξύ είναι μια από τις πιο συχνές προσθήκες στα ζυμαρικά και είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την πρόληψη γενετικών ανωμαλιών και για την προώθηση ενός υγιούς νευρικού συστήματος. Συνήθως ο σίδηρος προστίθεται επίσης στα ζυμαρικά οπότε μπορείτε να εξασφαλίσετε και αφθονία σιδήρου καταναλώνοντάς τα, ενώ εξασφαλίζετε επίσης ότι έχετε σωστή κυκλοφορία του οξυγόνου. Παράλληλα, τα ζυμαρικά χάρη στην προσθήκη σιδήρου λειτουργούν αποτρεπτικά και σε ό,τι αφορά την κόπωση.

Φυτικές ίνες

Ολοι οι τύποι ζυμαρικών περιέχουν φυτικές ίνες αλλά οι ποικιλίες ολικής αλέσεως  είναι «φορτωμένες» με το συγκεκριμένο θρεπτικό συστατικό. Οι φυτικές ίνες είναι απαραίτητες για τη σωστή πέψη και την προώθηση της υγείας της καρδιάς και των αιμοφόρων αγγείων. Ενα φλιτζάνι ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορεί να παρέχουν μέχρι και 25% των φυτικών ινών που είναι απαραίτητες στον οργανισμό καθημερινά. Τα λευκά ζυμαρικά παρέχουν πολύ λιγότερες φυτικές ίνες. Επομένως, επιλέγοντας ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορείτε να μεγιστοποιήσετε τα οφέλη για τη διατροφή σας.

Μειώνουν τη χοληστερόλη και το

Γνωρίζετε ότι πρέπει να περιορίσετε τη χοληστερόλη και το νάτριο στη διατροφή σας γιατί μπορούν να οδηγήσουν σε καρδιακή νόσο και άλλα ιατρικά προβλήματα. Αντικαθιστώντας τα τρόφιμα που περιέχουν υψηλή χοληστερόλη και υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο με ζυμαρικά ολικής αλέσεως μπορείτε να μειώσετε αυτούς τους κινδύνους. Εάν, μάλιστα, «αντέχετε» να μην προσθέσετε αλάτι στο μαγείρεμα των ζυμαρικών σας μπορείτε να έχετε μία ακόμα υγιή προσθήκη στο μενού σας.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button