5 τρόποι να βοηθήσουμε τα παιδιά να διαχειρίζονται την απόρριψη

Η και η απογοήτευση είναι μέσα στη ζωή. Συχνά κατηγορούμε τον εαυτό μας όταν δεν έχουν προσεγγίσει κάποιους από τους στόχους μας. Η ανθεκτικότητα είναι ένα πολύτιμο χαρακτηριστικό που χρειάζεται να αναπτύξουμε στα μας. Είναι αναπόφευκτο ότι τα παιδιά μας θα νιώσουν απογοήτευση, απόρριψη και ήττα κάποιες φορές.

1. Επικυρώνουμε την εμπειρία τους
Όταν τα παιδιά μας νιώθουν επιβεβαίωση, όταν νιώθουν ότι τα καταλαβαίνουμε, χτίζουν μια συνεκτική αίσθηση εαυτού. Έτσι, θεωρούν τα συναισθήματά τους φυσιολογικά και χτίζουν αυτό που λέμε τον «ψυχικό μυ». Όσο περισσότερο μπορούμε να νιώσουμε και να αντέξουμε άβολα συναισθήματα, τόσο πιο δυνατοί γινόμαστε για να τα αντιμετωπίσουμε την επόμενη φορά.

2. Κάνουμε την αποτυχία ασφαλές έδαφος
Συχνά οι έφηβοι φοβούνται την αποτυχία. Η αποτυχία όμως είναι μια τέλεια εμπειρία μάθησης, αν και δυσάρεστη. Μας βοηθά να επαναξιολογήσουμε τους στόχους μας και να μηχανευτούμε νέους τρόπους προσπάθειας.

3. «Αν δεν τα κατάφερες, προσπάθησε ξανά»
Δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά συχνά μετά από μια αποτυχία, τα παιδιά νιώθουν ότι είναι ανίκανα, καθώς δεν έχουν χτίσει ακόμα ισχυρά κίνητρα. Αν κάνουμε την αποτυχία μέρος της προσπάθειας, τότε θα έχουμε καταφέρει να αναθρέψουμε ανθεκτικά και γενναία παιδιά.

4. Συνδέστε την αξία των παιδιών σας με τον χαρακτήρα, όχι με τα επιτεύγματά τους
Οι θέλουν τα παιδιά τους να έχουν άριστες επιδόσεις. Όλος ο κόσμος το θέλει αυτό. Κι όμως, αυτή η πίεση μπορεί να στείλει το μήνυμα ότι η προσωπική μας αξία σχετίζεται άμεσα με τα επιτεύγματά μας. Έχετε την επιλογή να μην περπατήσετε αυτό τον δρόμο.

5. Καθίστε στο «πίσω κάθισμα»
Όλοι θέλουμε να προστατεύουμε τα παιδιά από λάθη και εμπόδια. Αλλά αν το κάνουμε συνέχεια, εκείνα δεν θα νιώσουν ποτέ αρκετά αυτάρκη και ανεξάρτητα για να παλέψουν μόνα τους. Όταν λύνουμε για εκείνα τα προβλήματά τους, στέλνει το μήνυμα ότι δεν μπορούν να τα κάνουν μόνα τους και αρχίζουν να το πιστεύουν.

Προσπαθήσετε να λύνετε τα προβλήματα μαζί και στη συνέχεια αφήστε το παιδί να πάρει τα ηνία. Θα του δώσει αυτοπεποίθηση να χειριστεί καταστάσεις στο μέλλον.

enallaktikidrasi.com

 

Related Articles

Back to top button