5 απλοί τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Εκτός από το να καλύπτετε το στόμα σας όταν φτερνίζεστε, να πλένετε τα χέρια σας (για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα με ζεστό νερό) και να τρώτε φρούτα και λαχανικά, υπάρχουν και άλλοι τρόποι για έχετε ισχυρό ανοσοποιητικό σας σύστημα.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς από αυτούς.

Να τρώτε περισσότερο σκόρδο.

Σίγουρα δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την αναπνοή σας, αλλά, σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο Jagiellonian στην Πολωνία, το σκόρδο ενισχύει την ανοσοποιητική λειτουργία, ενώ έχει συσχετισθεί με πρόληψη κρυολογήματος. Αυτό όμως που πρέπει αν θυμάστε είναι πως ακόμα και μερικά λεπτά μαγειρέματος μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της αλισίνης (ένζυμο που βοηθά στο σχηματισμό ευεργετικών και αντικαρκινικών θειούχων ενώσεων) και άλλων ευεργετικών ουσιών του σκόρδου. Όταν μαγειρεύεται ολόκληρο το σκόρδο η μείωση είναι μεγαλύτερη, ενώ αν το σκόρδο έχει ξεφλουδιστεί, κοπεί ή πολτοποιηθεί πριν το μαγείρεμα η μείωση είναι μικρότερη.

Κοιμηθείτε.

Η αυπνία όχι μόνο καταστρέφει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, αλλά καθιστά επίσης πιο δύσκολη την καταπολέμηση ενός ιού. Σύμφωνα με μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο του Tübingen στη Γερμανία , ο ύπνος και το κιρκαδικό σύστημα είναι ισχυροί ρυθμιστές των ανοσολογικών διεργασιών. Βασικά, η παρατεταμένη ανεπάρκεια ύπνου οδηγεί στην παραγωγή κυττάρων που προκαλούν αυξημένη ανοσοανεπάρκεια. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7 με 8 ώρες κάθε βράδυ χωρίς διακοπές.

Ασκηθείτε.

Η άσκηση είναι απαραίτητη για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η σωματική δραστηριότητα βοηθά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού σας συστήματος να κυκλοφορούν πιο γρήγορα. Η συχνή άσκηση μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε καλύτερα, κάτι που, όπως διαβάσατε παραπάνω, σας κρατά  πιο υγιείς. Φιλική υπενθύμιση: Μην ασκείστε υπερβολικά όταν αισθάνεστε εξαντλημένοι.

Περάστε λίγο χρόνο στον ήλιο.

Συνήθως περνάμε χρόνο στον ήλιο μόνο το καλοκαίρι, αλλά είναι πραγματικά σημαντικό (και ωφέλιμο) να παίρνουμε λίγο ήλιο και τον χειμώνα.  Εκτός από την ενίσχυση της διάθεσής σας, ο ήλιος μπορεί επίσης να υποστηρίξει την υγεία του ανοσοποιητικού. Μια μελέτη στο Πανεπιστήμιο Georgetown διαπίστωσε ότι η έκθεση στο φως του ήλιου μπορεί να ενεργοποιήσει τα Τ κύτταρα που παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανθρώπινη ανοσία.

Γελάστε περισσότερο.

Και ενώ νομίζαμε πώς η φράση «το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο» ήταν απλά ένα χαριτωμένο ρητό, όπως αποδεικνύεται από μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο στο Κεντάκι, το γέλιο περιορίζει πραγματικά τα επίπεδα των ορμονών του στρες και αυξάνει έναν τύπο λευκών αιμοσφαιρίων που μπορεί να ενισχύσει την ανοσοποιητική λειτουργία. Αφιερώστε λοιπόν μερικές ώρες για να κάνετε κάτι που σας ευχαριστεί και σας προκαλεί γέλιο.

 

jenny.gr

 

Related Articles

Back to top button