8 σημάδια ότι ο φόβος μήπως κριθείτε αρνητικά καταστρέφει τη ζωή σας

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι πλήττονται από το φόβο μήπως κριθούν αρνητικά από τους άλλους. Αυτό το είδος της δυσφορίας μπορεί να εξελιχθεί σε κατάσταση ψυχικής ασθένειας γνωστή ως διαταραχή κοινωνικού άγχους ή κοινωνική φοβία.

Αλλά γιατί τόσοι πολλοί από εμάς έχουν την αίσθηση του φόβου ότι οι άλλοι άνθρωποι θα τους κρίνουν και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτήν πραγματικότητα έτσι ώστε να μην μας προκαλεί τόσο άγχος;
Λόγοι που φοβόμαστε μήπως κριθούμε αρνητικά

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαταραχών άγχους. Οι περισσότεροι από αυτούς προέρχονται από διαστρεβλωμένο τρόπο σκέψης. Αυτό σημαίνει ότι απαιτεί εργασία με τον εαυτό μας και στις εσωτερικές μας διαδικασίες σκέψης για να μετατρέψουμε το συναίσθημα αυτό. Θυμηθείτε, κανένας εξωτερικός παράγοντας δεν μπορεί να αλλάξει τη συναισθηματική σας κατάσταση όσο μπορείτε εσείς οι ίδιοι.

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους για να βιώσετε αυτό το είδος φόβου είναι οι εξής:

– Όλοι θέλουμε να είμαστε κοινωνικά αποδεκτοί.

– Δεν έχουμε αυτοπεποίθηση, αυτοεκτίμηση και ρεαλιστική σκέψη.

– Αισθανόμαστε κατώτεροι από τους άλλους ή ότι δεν αποδίδουμε όσο οι άλλοι.

– Έχουμε βαθιές ανησυχίες που πιστεύουμε ότι οι άλλοι μπορούν να δουν.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός «φυσιολογικού» φόβου και του κοινωνικού άγχους;

Εάν αισθάνεστε μια αίσθηση φόβου για την είσοδο σας σε ένα δωμάτιο γεμάτο ανθρώπους ή θέλετε να κάνετε μια καλή εντύπωση σε μια συνέντευξη εργασίας, αυτό δεν είναι απαραίτητα σημάδι κοινωνικής φοβίας.

Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρικοί σε ορισμένες συνθήκες, ειδικά όταν σημαντικά πράγματα εξαρτώνται από την έκβαση μιας κατάστασης. Οι περισσότεροι άνθρωποι τείνουν να βιώνουν τον φόβο μήπως κριθούν αρνητικά σε ορισμένες μόνο κοινωνικές καταστάσεις. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι μια «φυσιολογική» πτυχή αυτού του φόβου που υπάρχει σε ψυχικά υγιή άτομα και πηγάζει από την έμφυτη ανάγκη μας να είμαστε αποδεκτοί από άλλους ανθρώπους.

Ωστόσο, μπορεί να υποφέρετε από κοινωνικό άγχος εάν κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα εμφανίζεται τακτικά:

– Έντονη εφίδρωση, ναυτία ή έντονο καρδιακό ρυθμό

– Αίσθηση ότι το μυαλό σου έχει αδειάσει και δεν μπορείς να μιλήσεις.

– Μιλάτε χαμηλόφωνα και προσπαθείτε να είστε όσο το δυνατόν πιο απαρατήρητοι.

– Αίσθημα έντονης αμηχανίας στην παρέα

– Αποφεύγοντας εντελώς τις αλληλεπιδράσεις και τις κοινωνικές καταστάσεις

– Επίμονη αναζήτηση τυχόν λαθών στην επίδοσή σας ακόμα και μετά τη λήξη της περίστασης

Οι τεχνικές χαλάρωσης είναι αρκετά βοηθητικές σε τέτοιες καταστάσεις. Ωστόσο, αν μονίμως αποφεύγετε τις κοινωνικές περιστάσεις δεν θα δώσετε στον εαυτό σας την ευκαιρία να ξεπεράσει τη φοβία αυτή.

Ας υποθέσουμε ότι αναγνωρίζετε ότι οι κοινωνικές φοβίες έχουν επιβλαβείς επιπτώσεις στη ζωή σας. Σε αυτήν την περίπτωση, είναι ζωτικής σημασίας να αναζητήσετε επαγγελματική υποστήριξη ή τουλάχιστον να ξεκινήσετε το διάλογο για την αναγνώριση των φόβων σας, ώστε να μπορείτε να αρχίσετε να τους αντιμετωπίζετε.

Τα σημάδια ότι αυτός ο φόβος της επίκρισης βλάπτει τη ζωή σας περιλαμβάνουν:

– Αποφεύγετε να πηγαίνετε σε εκδηλώσεις, ακόμη και σε αυτά που θέλετε να παρακολουθήσετε, επειδή φοβάστε να αλληλεπιδράσετε με ανθρώπους.

– Εναλλακτικά, προσπαθείτε να πείσετε τον εαυτό σας ότι δεν θέλετε να φύγετε από το σπίτι για να αποφύγετε την εσωτερική συζήτηση σχετικά με την επιλογή να μην παρευρεθείτε.

– Εάν κόψετε τα μαλλιά σας, αγοράσετε καινούργια ρούχα ή αλλάξετε την εμφάνισή σας, αισθάνεστε φοβισμένοι να φύγετε από το σπίτι επειδή φοβάστε ότι θα κριθείτε αρνητικά.

– Υποθέτετε ότι οι άνθρωποι δεν επιθυμούν να γίνουν φίλοι σας και απομονώνεστε.

– Οι νέες γνωριμίες σας είναι ιδιαίτερα δύσκολες και δεν έχετε την αυτοπεποίθηση να σκεφτείτε ή να βρείτε έναν σύντροφο ή ακόμη και να αλληλεπιδράσετε με άτομα.

– Στο μυαλό σας, πιστεύετε ακράδαντα ότι όλοι όσοι γνωρίζετε – από συναδέλφους έως μέλη της οικογένειας – σας κρίνουν αρνητικά.

– Είστε πεπεισμένοι ότι οι ξένοι σας κοιτάζουν και ότι οι άνθρωποι που μουρμουρίζουν ψιθυρίζουν για εσάς.

– Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πηγή υπερβολικού άγχους και αισθάνεστε έντονη την ανάγκη να επεξεργαστείτε οτιδήποτε δημοσιεύετε, ώστε να θεωρείται «άψογο».

Το πρόβλημα με οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα είναι ότι δεν θα εξαφανιστούν από μόνα τους. Αποκλείοντας τον εαυτό σας από τον κόσμο, αποφεύγοντας οποιαδήποτε κατάσταση που σας κάνει να νιώθετε άβολα και προσπαθώντας να αντιμετωπίσετε τα επίμονα συναισθήματα άγχους θα επηρεάσει σοβαρά τις ευκαιρίες ζωής και την ψυχική σας υγεία.

Τρόποι για να ξεπεραστούν οι κοινωνικοί φόβοι

Εάν ανησυχείτε ότι ο φόβος μήπως κριθείτε αρνητικά βλάπτει τη ζωή σας, τώρα είναι η ώρα να δράσετε. Όλοι έχουν καλά σημεία και κακά σημεία, πράγματα για τα οποία είναι περήφανοι και πράγματα που για τα οποία δεν είναι.

Εάν εστιάζετε μόνο στα αρνητικά, τώρα είναι ανάγκη να εστιάσετε και να αναγνωρίσετε τα λανθασμένα μοτίβα σκέψης σας για να σταματήσετε να ασχολείστε με τα «μειονεκτήματα» και να εκτιμήσετε και τα θετικά χαρακτηριστικά σας.

Μερικοί από τους τρόπους αντιμετώπισης της κοινωνικής φοβίας είναι οι εξής:

– Τεχνικές χαλάρωσης για να ηρεμήσετε τα νεύρα σας και να σας δώσει τη δυνατότητα να αποδεχτείτε προσκλήσεις, να παρακολουθήσετε εκδηλώσεις και να επικοινωνήσετε με άλλους ανθρώπους.

– Αναζητώντας επαγγελματική συμβουλευτική ή θεραπεία για να αντιμετωπίσετε τους υποκείμενους λόγους για τους φόβους σας και να δημιουργήσετε μηχανισμούς αντιμετώπισης για να τους διαχειριστείτε.

– Μιλήστε με τους φίλους, την οικογένεια και τους συναδέλφους σας για να δοκιμάσετε και να εκφράσετε τις ανησυχίες που έχετε. Πολλοί άλλοι μπορεί να μοιράζονται παρόμοιες εμπειρίες και μπορούν να κατανοήσουν γιατί μερικές φορές δυσκολεύεστε να συμμετάσχετε σε συνομιλίες.

– Συμμετοχή σε ομάδες υποστήριξης για να συναντήσετε άτομα με παρόμοιες κοινωνικές ανησυχίες.

Κανείς δεν πρέπει να περάσει τη ζωή του με το φόβο. Είναι ίσως πιο εύκολο να πείσεις τον εαυτό σου ότι οι άλλοι σε κρίνουν αρνητικά, αλλά στην πραγματικότητα ίσως πρώτος εσύ έχεις κρίνει αρνητικά τον εαυτό σου στο παρελθόν.

 

enallaktikidrasi.com

 

Related Articles

Back to top button