Κίνδυνος για οστεοπόρωση και κατάγματα των οστών

Οταν οι περισσότεροι από εμάς σκεφτόμαστε την «νόσο των εύθραυστων οστών» γνωστή ως , φανταζόμαστε μια εύθραυστη ηλικιωμένη γυναίκα με ένα σπασμένο ισχίο ή πεσμένους ώμους.

Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε αν κάποιος έχει οστεοπόρωση μόνο κοιτάζοντάς τον. Οι γιατροί πρέπει να εξετάσουν το προσωπικό και οικογενειακό ιστορικό σας, τις συνήθειές σας, ενώ παράλληλα θα πρέπει να κάνετε μια εξέταση ς πυκνότητας για να βρείτε το προσωπικό σας ποσοστό κινδύνου.

Η οστεοπόρωση αναπτύσσεται όταν το σώμα μας δεν χτίζει νέα κόκαλα τόσο γρήγορα όσο απομακρύνει τα παλαιά. Τα οστά γίνονται αδύναμα και εύθραυστα και είναι πιο πιθανό να σπάσουν.

Ορισμένα κατάγματα συμβαίνουν, ύστερα από μια μεγάλη πτώση, ενώ άλλα μπορούν να συμβούν από κάτι φαινομενικά ακίνδυνο, όπως μια αγκαλιά ή ένα σκύψιμο. Τα κατάγματα λόγω οστεοπόρωσης είναι πιο συχνά στη σπονδυλική στήλη και στο ισχίο.

Τι αυξάνει τον κίνδυνο για οστεοπόρωση;

* Η πρόωρη εμμηνόπαυση και η μη χρήση του συμπληρωματικού οιστρογόνου

* Το οικογενειακό ιστορικό κατάγματος ισχίου ή οστεοπόρωσης

* Το ιστορικό νευρικής ανορεξίας, μιας διατροφικής διαταραχής, ή ένα χαμηλό σωματικό βάρος

* Η ορμονική θεραπεία για τον καρκίνο του προστάτη

* Η μεγαλύτερη ηλικία

* Τα παλαιά κατάγματα των οστών

* Η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μερικές ασθένειες του πεπτικού και ορισμένες άλλες ασθένειες

* Το κάπνισμα

* Η χρήση στεροειδών φαρμάκων για μεγάλο χρονικό διάστημα (για το άσθμα ή άλλες συνθήκες)

* Τρία ή περισσότερα οινοπνευματώδη ποτά την ημέρα

Οταν μια ηλικιωμένη γυναίκα ή άνδρας έχει ένα κάταγμα, πρέπει να βλέπουμε αν έχουν χαμηλή οστική ή οστεοπόρωση. Αυτό είναι η μεγαλύτερη κόκκινη προειδοποιητική σημαία ότι περισσότερα κατάγματα μπορούν να ακολουθήσουν.

Πότε χρειάζεστε ένα τεστ οστικής πυκνότητας;

Ενα τεστ οστικής πυκνότητας μπορεί να διαγνώσει την οστεοπόρωση πριν συμβεί ένα σπασμένο οστό. Οι ειδικοί συστήνουν εξετάσεις σε:

* όλες οι γυναίκες 65 ετών και άνω

* νεότερες γυναίκες που έχουν παράγοντες κινδύνου για οστεοπόρωση

* άνδρες 70 ετών και άνω

* άνδρες 50-69 ετών με παράγοντες κινδύνου για την οστεοπόρωση

Μερικοί γιατροί χρησιμοποιούν τον τύπο FRAX (Εργαλείο Αξιολόγησης Κινδύνου Κατάγματος) για να εκτιμηθεί η πιθανότητά σας να σπάσετε ένα κόκαλο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Η εξέταση συνυπολογίζει  παρελθόντα κατάγματα, το φύλο, το κάπνισμα, τη χρήση αλκοόλ και μερικές φορές τα αποτελέσματα των εξετάσεων της οστικής πυκνότητας στο ισχίο, καθώς και άλλους παράγοντες.

Οταν οι άνθρωποι μεγαλώνουν χάνουν οστική μάζα κι αυτό βάζει τους πάντες σε κίνδυνο για κάταγμα. Πολλοί σκέφτονται πως η οστεοπόρωση είναι ένα επακόλουθο της γήρανσης, που δεν μπορεί κανείς να αποφύγει, αλλά αυτό είναι λάθος. Προστατέψτε τον εαυτό σας και τα οστά σας. Ακολουθήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Καταναλώστε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D, κάνετε τακτικά ασκήσεις, να καπνίζετε και να πίνετε με μέτρο (ή καθόλου…) και μην παραμελήσετε να κάνετε εξετάσεις οστικής πυκνότητας.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button