Τροφές που καταναλώνουμε με λάθος τρόπο

Το μαγείρεμα ή το ξαναζέσταμα του φαγητού υποβαθμίζει την θρεπτική αξία των τροφών, γιατί καταστρέφονται ορισμένες βιταμίνες.

Είναι λοιπόν καταρχάς βασικό να ελαχιστοποιήσετε τον χρόνο μαγειρέματος.

Ορισμένα θρεπτικά συστατικά επηρεάζονται περισσότερο από το μαγείρεμα, από άλλα. Το ασβέστιο, για παράδειγμα, είναι αρκετά σταθερό, ενώ η βιταμίνη C, το φολικό, και το κάλιο είναι πιο ευαίσθητα. Διαφορετικές μέθοδοι μαγειρέματος επηρεάζουν διαφορετικά τα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε πώς πρέπει να προετοιμάζετε τα λαχανικά, τις φράουλες, το κρασί, τις τομάτες και τα κατεψυγμένα προϊόντα ώστε να επωφεληθείτε από τα θρεπτικά συστατικά τους:

Τα λαχανικά στον ατμό και όχι βραστά: Το μαγείρεμα στον ατμό βοηθά ώστε το μπρόκολο να διατηρήσει τα θρεπτικά συστατικά που μας προστατεύουν από τον καρκίνο, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Ιλινόι. Η σουλφοραφάνη, το φυτικό συστατικό με την αντικαρκινική δράση, βρίσκεται σε λαχανικά όπως το μπρόκολο, το κουνουπίδι, η λαχανίδα και τα λαχανάκια Βρυξελλών. Ένα ένζυμο που ονομάζεται μυροσινάση είναι απαραίτητο για την απελευθέρωση της σουλφοραφάνης και όταν μαγειρεύουμε τα λαχανικά στην κατσαρόλα ή το φούρνο μικροκυμάτων η μυροσινάση καταστρέφεται. Όταν όμως μαγειρεύουμε στον ατμό, η θερμότητα δεν είναι τόσο ισχυρή ώστε να καταστραφεί το ένζυμο.

Δεν πρέπει να κόβουμε τις φράουλες: Μια ολόκληρη φράουλα περιέχει 8-12% περισσότερη βιταμίνη C, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C διασπάται όταν έρχεται σε επαφή με το φως και το οξυγόνο. Οι ερευνητές τονίζουν επίσης πως πρέπει να διατηρούμε τις φράουλες στο ψυγείο, καθώς η χαμηλή θερμοκρασία επιτρέπει την συντήρηση της βιταμίνης στο φρούτο.

Δεν πρέπει να αφήνουμε το κρασί να «αναπνέει»: Όταν το κόκκινο κρασί έρχεται σε επαφή με τον αέρα για πολλή ώρα, τα ωφέλιμα οργανικά οξέα και οι πολυφαινόλες που περιέχει αρχίζουν να εξασθενούν.

Ντομάτες μαγειρεμένες αντί για ωμές: Η κατανάλωση ντομάτας συνδέεται με το χαμηλό κίνδυνο εγκεφαλικού στους άνδρες, ενώ προστατεύει από τον καρκίνο του προστάτη και θωρακίζει τον εγκέφαλο ενάντια στη φθορά του χρόνου. Όταν μαγειρεύουμε την τομάτα αυξάνονται τα επίπεδα λυκοπενίου. Αυτό το θρεπτικό συστατικό έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Πρέπει να μαγειρεύουμε την ντομάτα σε ελαιόλαδο, καθώς το λυκοπένιο είναι λιποδιαλυτό. Αυτό σημαίνει ότι χρειαζόμαστε τα λίπη ώστε το σώμα μας να το απορροφήσει σωστά.

Τα κατεψυγμένα είναι εξίσου θρεπτικά με τα φρέσκα: Δεν είναι μόνο τα φρέσκα προϊόντα θρεπτικά και υγιεινά, τονίζουν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον. Στην πραγματικότητα, σε πολλές περιπτώσεις τα κατεψυγμένα φρούτα και λαχανικά περιέχουν μεγαλύτερη ποσότητα αντιοξειδωτικών ουσιών (πολυφαινόλες, βιταμίνη C και βήτα-καροτένιο). Όσο περνούν οι μέρες, τα θρεπτικά συστατικά των τροφών αλλάζουν μορφή κι έτσι μερικές φορές είναι καλύτερο να καταναλώνουμε προϊόντα που καταψύχονται πολύ φρέσκα. Έτσι διατηρούν σε μεγάλο βαθμό τη θρεπτική τους αξία.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

 

Related Articles

Back to top button