Τα κοινά συμπτώματα του Υποθυρεοειδισμού

Ο θυρεοειδής, που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού, είναι ένας αδένας που παράγει ορμόνες σημαντικές για τη σωστή λειτουργία των οργάνων. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς επηρεάζουν την ταχύτητα του εγκεφάλου καθώς και τη λειτουργία της καρδιάς, των μυών και άλλων μελών του οργανισμού.

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορμόνης θυροξίνης, ο οργανισμός πάσχει από υποθυρεοειδισμό. Οι κοινές αιτίες του υποθυρεοειδισμού είναι τα αυτοάνοσα νοσήματα και η θεραπεία με τη χρήση ακτινοβολιών.

Επίσης, ο θυρεοειδής ενδέχεται να πάθει φλεγμονή λόγω ίωσης ή λόγω έλλειψης ιωδίου. Ο οργανισμός δεν παράγει ιώδιο και γι’ αυτό είναι σημαντική η κατανάλωση τροφών που είναι πλούσιες σε ιώδιο, όπως τα κράνμπερι, οι φράουλες, το γιαούρτι, τα κουκιά και οι πατάτες.

Ο υποθυρεοειδισμός, όταν δεν θεραπευτεί, μπορεί να επιφέρει κατάθλιψη που είναι απειλητική για τη ζωή, καρδιακή ανεπάρκεια ή κώμα. Όμως, όταν διαγνωστεί μέσω μίας απλής εξέτασης αίματος, θεραπεύεται εύκολα με ένα καθημερινό χάπι. Μην αφήνετε την υγεία σας στην τύχη.

Ενημερωθείτε για τις ενδείξεις και τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού:

  1. αδυναμία και κούραση
  2. τραχιά, ξηρά μαλλιά και ξηρή, τραχιά και χλωμή επιδερμίδα
  3. έλλειψη αντοχής στο κρύο
  4. δυσκοιλιότητα
  5. μυϊκές κράμπες και μυϊκοί πόνοι
  6. έκπτωση μνήμης
  7. διαταραχή του εμμήνου κύκλου στις γυναίκες
  8. κατάθλιψη και ευερεθιστότητα

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι δεν βιώνουν όλοι τον υποθυρεοειδισμό με τον ίδιο τρόπο. Ίσως να παρουσιάσετε έναν συνδυασμό των συμπτωμάτων αυτών αλλά ίσως και κανένα. Εάν παρατηρήσετε ασυνήθιστες αλλαγές στον οργανισμό σας, είναι σημαντικό να μιλήσετε στο γιατρό σας.

Γιατί Νοσεί ο Θυρεοειδής – Επιστημονική Ομάδα Metabolomic Medicine – Dr. Δημήτρη Τσουκαλά

Ο θυρεοειδής αδένας, ρυθμίζει συνεχώς το μεταβολισμό και κυρίως την ταχύτητα που γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες. Είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση και την προσαρμογή του μεταβολισμού στις καθημερινές εναλλαγές συνθηκών που αφορούν την εξωτερική θερμοκρασία, τις απαιτήσεις για ενέργεια, την πέψη και τις εναλλαγές της διάθεσης, μεταξύ άλλων.

Αν θα πρέπει να ανέβουμε τις σκάλες ή να κάνουμε σωματική άσκηση, ο θυρεοειδής αυξάνει τη λειτουργία του και επιταχύνει το μεταβολισμό, το ίδιο κάνει και όταν κάνει κρύο, όταν έχουμε στρες και πρέπει να αντιμετωπίσουμε κάποια δυσκολία στη ζωή, αλλά και όταν είμαστε χαρούμενοι ή ενθουσιασμένοι.

Όταν όμως ξεκουραζόμαστε, είμαστε χαλαροί, λυπημένοι ή κάνει ζέστη, ο θυρεοειδής μειώνει τη λειτουργία του και αντίστοιχα, το μεταβολισμό.

Η μειωμένη λειτουργία του θυρεοειδή και η επιβράδυνση του μεταβολισμού, είναι και ο λόγος που ο υπο-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με κούραση, δυσανεξία στο κρύο, μελαγχολία και αύξηση βάρους, μεταξύ άλλων.

Αντίθετα, ο υπερ-θυρεοειδισμός εμφανίζεται με συμπτώματα όπως υπερένταση, απώλεια βάρους, ταχυκαρδία, δυσανεξία στη ζέστη και γενικά συμπτώματα που συνδέονται με αυξημένο μεταβολισμό.

Αποκλίσεις από τον τρόπο ζωής και διατροφής, για τον οποίο είναι γενετικά προγραμματισμένος ο ανθρώπινος οργανισμός, είναι οι βασικοί παράγοντες στην εμφάνιση των νοσημάτων του θυρεοειδούς.

Χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D και σεληνίου, η έλλειψη ιωδίου αλλά και η επιβάρυνση του οργανισμού από βιομηχανικά χημικά που διαταράσσουν το ορμονικό σύστημα, αλλά και ορισμένα φάρμακα, εμποδίζουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδή.

Γνωρίζουμε επίσης, ότι το μεταβολικό σύνδρομο και η αντίσταση στην ινσουλίνη, συνδέονται άμεσα με δυσλειτουργία του θυρεοειδή. Άτομα που εμφανίζουν δυσλειτουργία του θυρεοειδή, έχουν αυξημένο κίνδυνο για αντίσταση στην ινσουλίνη και μεταβολικό σύνδρομο, επιδείνωση του μεταβολισμού των λιπιδίων, αυξημένο σωματικό βάρος και υπέρταση, τα οποία συνδυαστικά αυξάνουν σημαντικά τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.

.

newsitamea.gr

Related Articles

Back to top button