Κολπική μαρμαρυγή: Aποφεύγοντας τις παρενέργειες των αντιπηκτικών

Εάν πάσχετε από , το να λάβετε ένα αίματος για την πρόληψη των θρομβώσεων είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να προστατέψετε τον εαυτό σας από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο.

Ωστόσο, τα παραδοσιακά , όπως και τα νεότερα, ενέχουν τον κίνδυνο για υπερβολική αιμορραγία και άλλες παρενέργειες. Ο γιατρός σας θα εξετάσει ορισμένους κινδύνους πριν από τη συνταγογράφησή σας.

Τα καλά νέα είναι πως η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών που παίρνουν αντιπηκτικά, μπορούν να ζήσουν μια εντελώς φυσιολογική ζωή.

Διαβάστε παρακάτω, όμως, ποιους παράγοντες πρέπει να εξετάσετε για να τους συζητήσετε όταν θα συναντηθείτε με το γιατρό σας.

Χρήση αλκοόλ μόνο σε μικρές ποσότητες

Ο τρόπος ζωής σας θα παίξει ρόλο στην απόφαση του γιατρού σας σχετικά με τη συνταγογράφηση των αντιπηκτικών φαρμάκων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που λαμβάνουν αντιπηκτικά με άδειο στομάχι την ίδια ώρα κάθε ημέρα και ακολουθούν μια σχετικά σταθερή διατροφή θα είναι μια χαρά. Θα πρέπει, όμως, να καταναλώνουν με μέτρο το αλκοόλ. Η ευκαιριακή άμετρη κατανάλωση αλκοόλ, θα μπορούσε να προκαλέσει έντονες διακυμάνσεις σχετικά με το πόσο χρόνο θα χρειαστεί να πήξει το αίμα σας και θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτώσεις και ατυχήματα. Οι ηλικιωμένοι που ζουν μόνοι, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για πτώση και τραυματισμό, επομένως δεν είναι πάντα καλοί υποψήφιοι για αντιπηκτικά.

Παρακολουθήστε τη βιταμίνη Κ στην διατροφή σας

Tα αντιπηκτικά φάρμακα ονομάζονται ανταγωνιστές της βιταμίνης Κ και έχουν ως έργο να μειώνουν την ικανότητα του αίματος να πήξει, προκαλώντας αναστολή της σύνθεσης της προθρομβίνης και άλλων παραγόντων πήξης που εξαρτώνται από τη βιταμίνη Κ. Αυτό σημαίνει πως μια διατροφή πλούσια σε βιταμίνη Κ, που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και το λάχανο, μειώνει την επίδραση των αντιπηκτικών. Μπορείτε να μειώσετε την ποσότητα της βιταμίνης Κ, επιλέγοντας στη διατροφή σας μαρούλι αντί για σπανάκι στις σαλάτες, χωρίς αυτό να σημαίνει πως πρέπει να το αποφύγετε εντελώς. Αντίθετα, θα πρέπει να έχετε ως στόχο να παίρνετε περίπου την ίδια ποσότητα βιταμίνης Κ καθημερινά, ώστε να αποφύγετε τις διακυμάνσεις στην αποτελεσματικότητά της να αραιώνει το αίμα σας.

Αποφύγετε τα σπορ που προϋποθέτουν επαφή

Η άσκηση βοηθά στη μείωση του κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια, έτσι ώστε το να είστε σωματικά δραστήριοι σε τακτική βάση είναι καλό. Αλλά αν πέσετε ή τραυματίσετε μια άρθρωση και παίρνετε αντιπηκτικά, είναι μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχετε αιμορραγία στο εσωτερικό του σώματος, που είναι πολύ επώδυνη. Μια καλή ιδέα είναι να αποφύγετε τα αθλήματα επαφής, όσο διάστημα παίρνετε αντιπηκτικά και να φοράτε πάντα κράνος όταν κάνετε σκι ή ποδήλατο.

Φροντίστε να έχετε εύκολα πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη

Τα αντιπηκτικά μπορεί να προλαμβάνουν τη δημιουργία θρόμβων, αλλά δεν σταματούν την πήξη του αίματος εντελώς. Η εβδομαδιαία ή μηνιαία εξέταση αίματος θα καθορίσει αυτό που ονομάζεται Διεθνής Ομαλοποιημένη Αναλογία (ΙΝR) για να βοηθήσει το γιατρό σας να ρυθμίσει τη δόση του φαρμάκου σας στο σωστό επίπεδο της αντιπηκτικής αγωγής. Παρά το γεγονός ότι οι νέες συσκευές επιτρέπουν αυτό να γίνει στο σπίτι, σε ορισμένες περιπτώσεις πολλοί άνθρωποι πρέπει να πηγαίνουν τακτικά σε κλινική, επομένως η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι ζωτικής σημασίας. Αν οι μετρήσεις δεν είναι το… φόρτε σας ο γιατρός μπορεί να επιλέξει ένα από τα νεότερα αντιπηκτικά που δεν απαιτούν τον έλεγχο του αίματος.

Συζητήστε με το γιατρό αν παίρνετε και άλλα φάρμακα

Το να μιλήσετε στο γιατρό σας για όλα τα φάρμακα που παίρνετε είναι ζωτικής σημασίας επειδή υπάρχει πάντα πιθανότητα αλληλεπίδρασης μεταξύ των φαρμάκων. Οι γιατροί ανησυχούν για την ανάμιξη της βαρφαρίνης -κυρίως- με τα αντιβιοτικά, επειδή τα αντιβιοτικά μπορούν να εξαλείψουν τα βακτήρια στο έντερο που παράγουν βιταμίνη Κ και να κάνουν την αραίωση του αίματος ακόμα πιο ισχυρή. Ωστόσο, αν παίρνετε κάποιο από τα νεότερα αντιπηκτικά, τα επίπεδα της βιταμίνης Κ δεν παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητά τους. Οι γιατροί ανησυχούν, επίσης, για τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό και αιμορραγία στο στομάχι, όπως είναι τα φάρμακα για την αρθρίτιδα.

Αποφύγετε τους κινδύνους αιμορραγίας στο χώρο εργασίας

Εάν εργάζεστε σε ένα επάγγελμα υψηλού κινδύνου όπως για παράδειγμα αν χρησιμοποιείτε στην εργασία σας αλυσοπρίονο, ο γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλεύσει να μην πάρετε αντιπηκτικά. Αυτό, όμως, ισχύει μόνο για όσους βρίσκονται πραγματικά σε υψηλό κίνδυνο τραυματισμού κατά τη διάρκεια της εργασίας τους. Για τους περισσότερους ανθρώπους η δουλειά δεν θα πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά για τη λήψη φαρμάκου που αραιώνει το αίμα.

Πάρτε προφυλάξεις στα ταξίδια σας

Η λήψη ενός αντιπηκτικού σάς προστατεύει από τους θρόμβους του αίματος που θα μπορούσατε να αναπτύξετε όταν ταξιδεύετε αρκετές ώρες σε ένα αεροπλάνο ή σε ένα αυτοκίνητο. Αλλά αν πρόκειται να λείψετε για αρκετές εβδομάδες και χρησιμοποιείτε μια παλαιότερη «γενιά» αντιπηκτικού που χρειάζεται συχνές εξετάσεις αίματος, τότε θα πρέπει να βρείτε μια κλινική όπου θα μπορείτε να παρακολουθείτε το αίμα σας. Επιπλέον, θα πρέπει να προσπαθήσετε να κρατήσετε τις διατροφικές σας συνήθειες σταθερές, ενώ στις διακοπές σας θα πρέπει να αποφύγετε τις διακυμάνσεις στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου σας.

ΠΗΓΗ : www.medinova.gr

Related Articles

Back to top button