Πέτρες στα νεφρά: Τι πρέπει να προσέχετε στη διατροφή για να τις προλάβετε

Πρόκειται για πολύ συνηθισμένο πρόβλημα υγείας, το οποίο υπολογίζεται ότι προσβάλλει το 12% του ανδρικού και το 5% του γυναικείου πληθυσμού, μέχρι την ηλικία των 70 ετών.

Δείτε πώς θα προστατευθείτε ή θα απαλλαγείτε από τις πέτρες στα νεφρά μέσω της διατροφής:

Καταναλώνετε άφθονα υγρά: Ιδανικά πάνω από 2 λίτρα την ημέρα.

Αυξήστε την κατανάλωση φυτικών ινών: Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες ενώνονται με το ασβέστιο και αποβάλλονται μαζί μέσω των κοπράνων.

Αυξήστε την πρόσληψη καλίου: Τροφές όπως μπανάνες, ξηροί καρποί, πατάτες, ντομάτες και καρότα, αποτρέπουν την αποβολή ασβεστίου από τα ούρα, λόγω της μεγάλης περιεκτικότητας σε κάλιο.

Πίνετε καφέ και τσάι χωρίς καφεΐνη.

Πίνετε χυμούς φρούτων, χυμό λεμονιού και γάλα.

Αποφεύγετε τις ζωικές πρωτεΐνες: Η μεγάλη κατανάλωση κρέατος αυξάνει το ασβέστιο, τα οξαλικά και το ουρικό οξύ, τα οποία προκαλούν το σχηματισμό λίθων.

Αυξήστε την κατανάλωση γαλακτοκομικών: Περιέχουν φώσφορο, ο οποίος ενισχύει την εντερική απέκκριση του ασβεστίου, βοηθώντας στον περιορισμό της ασβεστουρίας.

Περιορίστε το αλάτι και τις πλούσιες σε νάτριο τροφές: Κυρίως να αποφεύγετε αλλαντικά, σάλτσες, τουρσιά, παστά, κονσέρβες, ξηρούς καρπούς με αλάτι, έτοιμες σούπες, λουκάνικα, τυριά, ελιές, πατατάκια, αλλά και όλα τα τυποποιημένα προϊόντα.

Περιορίστε το fast food και προτιμάτε τα φρέσκα προϊόντα.

Αποφεύγετε τις βιταμίνες: H υπερκατανάλωση συμπληρωμάτων ασβεστίου, βιταμίνης C και D, πρέπει να αποφεύγεται αν έχετε ήδη πρόβλημα νεφρολιθίασης.

Αποφεύγετε τρόφιμα πλούσια σε οξαλικά οξέα: Τέτοια είναι τα φιστίκια, η σοκολάτα, το τσάι, ο στιγμιαίος καφές, το σπανάκι και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φράουλες, τα παντζάρια και τα προϊόντα σόγιας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button