Εμμηνόπαυση: Τροφές για καλύτερη διαχείριση των συμπτωμάτων

Η εμμηνόπαυση αποτελεί μία φυσιολογική φάση της ζωής της γυναίκας, η οποία όμως την επηρεάζει τόσο σωματικά, όσο και ψυχολογικά.

Οι ορμονικές αλλαγές κατά την εμμηνόπαυση επιδρούν σε πολλά συστήματα του οργανισμού της, όπως το αναπαραγωγικό, το καρδιαγγειακό και το σκελετικό.

Στα κοινά ενοχλητικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης συγκαταλέγονται οι εξάψεις, η έντονη εφίδρωση, τα προβλήματα ύπνου, η μειωμένη σεξουαλική επιθυμία, τα χαμηλά επίπεδα ενέργειας και η αύξηση του σωματικού βάρους λόγω πτώσης του βασικού μεταβολισμού.

Δείτε στις παρακάτω εικόνες ποια θρεπτικά συστατικά θα σας βοηθήσουν να διαχειριστείτε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης και που θα τα βρείτε:

Φυτοοιστρογόνα: Η σόγια είναι εξαιρετική πηγή φυτοοιστρογόνων αλλά και πλήρους πρωτεΐνης. Έρευνα έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν 45γρ. σόγιας ημερησίως είχαν 40% λιγότερες εξάψεις. Προϊόντα σόγιας που μπορείτε να τρώτε στην εμμηνόπαυση είναι το τόφου και το γάλα σόγιας. Πλούσιες σε φυτοοιστρογόνα τροφές είναι επίσης τα όσπρια, το ψωμί ολικής αλέσεως, το καστανό ρύζι, ο λιναρόσπορος, ο ηλιόσπορος και οι σπόροι chia.

Ασβέστιο: Είναι απαραίτητο για τη διατήρηση της οστικής πυκνότητας. Θα το βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα αμύγδαλα, το μπρόκολο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Βιταμίνη D: Είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου και τη συνθέτουμε κυρίως ενδογενώς, μέσω της έκθεσης στον ήλιο. Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι ο σολομός, το μουρουνέλαιο και το αυγό, καθώς και εμπλουτισμένα τρόφιμα.

Kάλιο: Είναι απαραίτητο για την προστασία της καρδιάς, αλλά και τη διατήρηση υγιών οστών. Το κάλιο βρίσκεται κυρίως σε φρούτα και λαχανικά, όπως τα πορτοκάλια, οι μπανάνες, το καρότο και το μπρόκολο.

Μαγνήσιο: Έχει ιδιότητες ανάλογες με αυτές του καλίου και θα το βρείτε στα γαλακτοκομικά, τις πατάτες, τους ξηρούς καρπούς και ορισμένα ψάρια.

Κόκκινο κρασί: Ένα ποτήρι αλκοολούχου ποτού την ημέρα μπορεί να είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για τις γυναίκες, ειδικότερα το κόκκινο κρασί, το οποίο περιέχει ρεσβερατρόλη, μία ουσία η οποία ανήκει στα φυτοοιστρογόνα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button