7 κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι με τα πόδια μας. Τι μπορεί να κρύβουν, αν επιμένουν

Τα πόδια μας, δείκτης υγείας: 7 προβλήματα υγείας που μπορούν να αποκαλύψουν.

Μια αλλαγή στα πόδια σου, είτε πρόκειται για το δέρμα, είτε τα νύχια ή ακόμα και την αίσθηση που έχεις, θα μπορούσε να είναι κάτι σχεδόν ασήμαντο, όμως ενδεχομένως και να αποτελεί το πρώτο σημάδι ενός σοβαρού προβλήματος, που αν διαγνωστεί νωρίς θα σε βγάλει από περιττό κόπο και κίνδυνο.

Για παράδειγμα, τα πόδια είναι το πρώτο σημείο που μπορεί να επηρεαστεί από νευρολογικής φύσης προβλήματα ή γενικότερα, να μας αποκαλύψει σημάδια πως το σώμα μας απειλείται από κάτι. Για το λόγο αυτό, μην αγνοείς τις ενδείξεις που έχεις από τα σημεία του σώματός σου και τις αλλαγές που υπάρχουν σε αυτά, αφού πίσω από κοινά προβλήματα μπορεί να κρύβονται σοβαρά αίτια.

Δες παρακάτω 7 κλασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε όλοι με τα πόδια μας και τι μπορεί να κρύβουν, αν επιμένουν.

1.Συχνές κράμπες ποδιών- Αφυδάτωση και διατροφικές ελλείψεις

Οι κράμπες στα πόδια σου μπορεί να σχετίζονται με λάθη που κάνεις στη διατροφή σου, αλλά και με τον γενικότερο τρόπο ζωής σου. Αν γυμνάζεσαι, πίνεις άφθονο νερό και τρως υγιεινά, σίγουρα θα εμποδίσεις τη συχνή εμφάνισή τους. Επιπλέον, μπορείς να αυξήσεις, μέσω της διατροφής σου, την πρόσληψη καλίου, μαγνησίου και ασβεστίου, αφού η έλλειψή τους δημιουργεί συχνές κράμπες.

2.Πληγή που δεν θα επουλώνεται- Διαβήτης ή καρκίνος του δέρματος

Οι επίμονες πληγές στα πόδια και τις φτέρνες που δεν επουλώνονται είναι ένα από τα βασικά σημάδια διαβήτη. Τα ανεξέλεγκτα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορούν να οδηγήσουν σε βλάβη του νευρικού συστήματος σε όλη τη διαδρομή προς τα πόδια, πράγμα που σημαίνει πως κάθε κόψιμο, κάθε πληγή μπορεί να γίνεται χωρίς καν να το αισθάνεσαι. Σε σοβαρότερες περιπτώσεις, η αργή επούλωση των πληγών μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του δέρματος.

3.Διαρκώς κρύα πόδια- Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός αποτελεί την πιο κοινή αιτία που τα πόδια σου δεν μπορούν ποτέ να ζεσταθούν. Δυστυχώς, τα κρύα πόδια δεν αποτελούν την μοναδική επίπτωση, αλλά είναι ένα από τα πολλά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ο υποθυρεοειδισμός. Ακολουθώντας την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή, τα συμπτώματα του προβλήματος παύουν να υπάρχουν και τα πόδια σου επιστρέφουν στην φυσιολογική τους θερμοκρασία.

4.Μούδιασμα- Περιφερική νευροπάθεια ή ένα τσιμπημένο νεύρο

Το μούδιασμα και στα δύο πόδια είναι γνωστό ως περιφερική νευροπάθεια, η οποία προκαλείται συνήθως από το διαβήτη, το χρόνιο αλκοολισμό, ή αποτελεί παρενέργεια των χημειοθεραπειών. Εάν όμως συνήθως μουδιάζει μόνο το ένα πόδι σου, θα μπορούσε να οφείλεται σε ένα τσιμπημένο νεύρο στο πόδι ή τον αστράγαλο. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκληθεί από τη μόνιμη χρήση στενών παπουτσιών.

5.Κάλλοι- Ελαττωματική δομή ποδιού

Αν νομίζεις πως υπεύθυνα για τους κάλους που βγάζεις συνεχώς είναι μόνο τα παπούτσια, κάνεις μεγάλο λάθος, γι’ αυτό μπορείς να σταματήσεις να κατηγορείς τους κατασκευαστές τους. Στην πραγματικότητα, ο λόγος που συνεχώς το παθαίνεις είναι η ελαττωματική φύση του ποδιού σου, που συχνά είναι κληρονομική και απλώς επιδεινώνεται, φορώντας τα ακατάλληλα παπούτσια. Μπορεί να είναι επώδυνο και αντιαισθητικό, όμως καλύτερα να μάθεις να ζεις με αυτό, αφού ο μόνος τρόπος για να διορθωθεί πραγματικά είναι η χειρουργική επέμβαση.

6.Πόνος στη φτέρνα- πελματιαία απονευρωσίτιδα

Αν νιώθεις έντονο πόνο στη φτέρνα όταν προσπαθείς να σηκωθείς από το κρεβάτι ή από την καρέκλα σου, τότε μάλλον παρουσιάζεις κάποιο πρόβλημα στον σύνδεσμο που υποστηρίζει την καμάρα του πέλματός σου. Επιλέγοντας λοιπόν, να φοράς στενά ή άβολα παπούτσια το πρόβλημα θα αργήσει ακόμα περισσότερο να ξεπεραστεί. Επανεξέτασε τα παπούτσια που χρησιμοποιείς και περιόρισε την έντονη σωματική άσκηση, ενώ κάποιες ασκήσεις τεντώματος θα σε βοηθήσουν αρκετά.

7.Κίτρινα νύχια- Μύκητας ή υπερβολικό πεντικιούρ

Αν τα νύχια σου έχουν μια κιτρινωπή απόχρωση το πιο πιθανό είναι να έχεις προσβληθεί από κάποια μυκητιασική λοίμωξη. Εξίσου πιθανό είναι όμως, να είναι υπεύθυνο το βερνίκι νυχιών που εδώ και καιρό βάφεις τα νύχια σου και δεν αφήνεις την επιφάνειά τους για κάποιο χρονικό διάστημα να αναπνεύσει.

.

Related Articles

Back to top button