Η οστεοπόρωση αφορά και τους άντρες: Τι αυξάνει τον κίνδυνο;

Αν νομίζετε ότι επειδή είστε άνδρας δεν μπορείτε να πάθετε , μάλλον απατάστε. Αν και οι γυναίκες προσβάλλονται από την νόσο σε πολύ μεγαλύτερη αναλογία, οι άνδρες μπορούν επίσης να την εκδηλώσουν. Και όσο ο πληθυσμός μας γηράσκει, τόσοι περισσότεροι άνδρες θα εμφανίζουν οστεοπόρωση.

Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκαν πολύ οι γνώσεις και η εμπειρία μας σε ότι έχει σχέση με την μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, τόσο σε επίπεδο βασικής βιολογίας όσο και σε κλινικό επίπεδο. Έχει όμως παραμεληθεί πολύ μια άλλη ομάδα ατόμων με σοβαρή οστική νόσο, αυτή των ανδρών.

Μερικά δεδομένα και στατιστικά

  • Περίπου 1 στους 4 άνδρες άνω των 50 ετών θα υποστεί κάταγμα από οστεοπόρωση
  • Άνδρες άνω των 50 ετών έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να εκδηλώσουν οστεοπόρωση, παρά να προσβληθούν από νεοπλασία του προστάτη.
  • Οι άνδρες βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο θανάτου εντός του έτους μετά από κάταγμα ισχίου από ότι οι γυναίκες. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα που σχετίζονται με το κάταγμα άμεσα και έμμεσα.
  • Οι άνδρες μπορούν να υποστούν κάταγμα στη σπονδυλική στήλη ή το ισχίο, όμως αυτό συμβαίνει συνήθως σε μεγαλύτερες ηλικίες από των γυναικών

Τι αυξάνει τον

Παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο των ανδρών για να εκδηλώσουν τη νόσο είναι το κληρονομικό ιστορικό, η χρήση κορτικοστεροειδών, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η έλλειψη αθλητικών δραστηριοτήτων, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, αλλά και οιστρογόνων. Επίσης ορισμένα νοσήματα, όπως η χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι χρόνιες πνευμονοπάθειες, η νεοπλασία του προστάτη αδένα και ακόμα νόσοι του γαστρεντερικού συστήματος (πχ κοιλιοκάκη, κολίτιδες) και του ανοσοποιητικού (πχ ρευματοειδής αρθρίτιδα), μπορούν να αυξήσουν την απώλεια οστικής μάζας και αποτελούν γόνιμο έδαφος για την εμφάνιση της νόσου. Και αυτοί οι λόγοι είναι μόνο μερικοί από τους πολλούς.

Εξερευνώντας την περίπτωση να έχετε οστεοπόρωση

Αν ανακαλύψετε ότι έχετε προδιαθεσικούς παράγοντες για να εκδηλώσετε οστεοπόρωση , ή αν δεν είστε σίγουρος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να απευθυνθείτε αρχικά στον προσωπικό σας ιατρό. Μία μέτρηση οστικής πυκνότητας θα σας υποδείξει αν έχετε προσβληθεί από οστεοπόρωση και με τη βοήθεια του ιατρού σας, αν θα πρέπει να λάβετε φαρμακευτική αγωγή και ποια. Αν έχετε υποστεί κάταγμα μετά από ένα ατύχημα που μοιάζει ασήμαντο, θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να εξεταστείτε για οστεοπόρωση. Αν έχετε οστεοαρθρίτιδα, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι η πάθηση αυτή μπορεί να δώσει ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα σε μια μέτρηση οστικής πυκνότητας, γι' αυτό πάντοτε θα πρέπει να απευθύνεστε για την αξιολόγηση της μέτρησης σε έναν ειδικό. Αν σας γνωστοποιηθεί ότι έχετε οστεοπόρωση, μη διστάσετε να ρωτήσετε για το αν θα πρέπει να υποβληθείτε σε περαιτέρω εξετάσεις, όπως τα επίπεδα ασβεστίου και βιταμίνης D στο αίμα, προκειμένου να αξιολογηθεί καλύτερα η περίπτωσή σας και να χορηγηθεί η καταλληλότερη θεραπεία.

Τι άλλο μπορείτε να κάνετε

Για να προστατεύσετε τα οστά σας, έχει μεγάλη σημασία η καθημερινή πρόσληψη επαρκούς ποσότητας ασβεστίου, βιταμίνης D, αλλά και άσκησης! Τρέξιμο, μπάσκετ, τένις είναι μερικές από τις αθλητικές δραστηριότητες που μπορείτε να ακολουθήσετε για να ισχυροποιήσετε τον σκελετό σας.

Οι ασκήσεις με βάρη μπορούν επίσης να βοηθήσουν αρκετά. Όμως όλα αυτά πρέπει να γίνονται με τον σωστό τρόπο και στη σωστή χρονική στιγμή. Αν έχετε εγκατεστημένη οστεοπόρωση, πρέπει να τροποποιήσετε ορισμένες κινήσεις σας προκειμένου να προστατεύσετε τα «ευάλωτα» και «εύθραυστα» οστά σας.

Πρέπει να αποφύγετε δραστηριότητες που υποβάλλουν τα οστά σας σε ισχυρές και μεγάλου εύρους στροφικές κινήσεις , όπως λόγου χάρη το τένις και το γκολφ και, φυσικά, αθλήματα με σοβαρή φυσική επαφή και βία, όπως οι πολεμικές τέχνες και η πυγμαχία. Μπορείτε ακόμα να ζητήσετε από τον ιατρό σας να σας συστήσει έναν Ιατρό Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (Φυσίατρο) ή φυσικοθεραπευτή. Αυτός μπορεί να σας κατατοπίσει και να σας υποδείξει ασκήσεις που βοηθούν την ανάκτηση οστικής πυκνότητας, ενώ ταυτόχρονα δεν υποβάλλουν τον σκελετό σας σε μεγάλες φορτίσεις δυνάμεων που ενέχουν κίνδυνο καταγμάτων.

.

Related Articles

Back to top button