Κρυολόγημα: 5 λόγοι που αργείτε να αναρρώσετε

Το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή του συγχρωτισμού με αρρώστους είναι βασικοί κανόνες πρόληψης του κρυολογήματος.

Όσο προσεκτικοί και αν είστε όμως, την περίοδο της έξαρσης των ιώσεων είναι πολύ πιθανό να κολλήσετε ένα .

Στα κλασικά συμπτώματα του κρυολογήματος περιλαμβάνονται ο βήχας, ο πονόλαιμος και η ρινική συμφόρηση, τα οποία συνήθως δεν διαρκούν περισσότερο από μία εβδομάδα.

Αν οι ενοχλήσεις επιμένουν για αρκετές εβδομάδες ή η κατάστασή σας επιδεινώνεται αντί να βελτιώνεται, ίσως φταίει κάτι από τα παρακάτω.

Στρες: Η κορτιζόλη, γνωστή και ως ορμόνη του στρες, επιβαρύνει το ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο δυσκολεύεται να αντισταθεί στους παθογόνους μικροοργανισμούς ή να καθυστερεί να τους εξουδετερώσει. Δοκιμάστε τη γιόγκα, τον διαλογισμό ή κάποια ελαφριά μορφή γυμναστικής για να «εξουδετερώσετε» το στρες μέσω της μαζικής απελευθέρωσης ενδορφινών.

Έλλειψη ύπνου: Ο οργανισμός χρειάζεται επαρκή και ποιοτική ξεκούραση για να νικήσει μια λοίμωξη. Μία επιπλέον ώρα ύπνου κάθε βράδυ ίσως είναι αυτό που χρειάζεστε για να ανακάμψετε ταχύτερα. Οι ειδικοί συνιστούν επτά με εννέα ώρες ύπνου καθημερινά και πρέπει να τηρείτε αυτήν την οδηγία ιδίως όταν είστε άρρωστοι.

Το παρακάνατε στο γυμναστήριο: Η γυμναστική βοηθά στην ανάρρωση, μην το παρακάνετε όμως γιατί θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Μόλις κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα σημάδια κρυολογήματος ρίξτε λίγο τους ρυθμούς για να μην επιβαρύνετε τον οργανισμό σας ακόμη περισσότερο.

Πρόκειται για αλλεργία: Τόσο το κρυολόγημα όσο και οι αλλεργίες εκδηλώνονται με βήχα, πονόλαιμο, καταρροή ή μπούκωμα, επομένως είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσει κανείς. Μην ξεχνάτε ότι οι αλλεργίες δεν εμφανίζονται μόνο την άνοιξη αλλά μια κρίση μπορεί να προκληθεί οποιαδήποτε εποχή από αλλεργιογόνα που υπάρχουν σε εσωτερικούς χώρους, όπως η σκόνη ή το τρίχωμα των κατοικιδίων.

Είναι λοίμωξη και όχι κρυολόγημα: Η κόπωση, ο πυρετός, οι μυϊκοί πόνοι και το αίσθημα πίεσης στα ιγμόρεια δεν ανήκουν στα τυπικά συμπτώματα του κρυολογήματος. Πιθανές λοιμώξεις που εξηγούν αυτές τις ενοχλήσεις είναι η ιγμορίτιδα, η βρογχίτιδα, μια λοίμωξη στο αυτί ή ακόμη και η πνευμονία.

ΠΗΓΗ:Onmed.gr  ,  www.prevention.com

Related Articles

Back to top button