Καρκίνος δέρματος: Πότε είναι πιθανότερο να κάνει μετάσταση

Το είναι ο πιο επικίνδυνος τύπος καρκίνου του δέρματος, εξελίσσεται πολύ γρήγορα και γίνεται όλο και πιο γνωστός τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στους νεότερους ανθρώπους.

Από τη στιγμή που το κακόηθες μελάνωμα πλήττει βαθύτερα το δέρμα ή κάνει μεταστάσεις σε άλλα όργανα, είναι πολύ δύσκολο να θεραπευτεί και μπορεί να αποβεί θανατηφόρο.

Το μελάνωμα συνδέεται με μεταλλάξεις στο γονίδιο BRAF V600. Οι μεταλλάξεις αυτές επηρεάζουν την παραγωγή της πρωτεΐνης BRAF, με αποτέλεσμα τα κύτταρα να μεγαλώνουν γρηγορότερα.

Όταν ο καρκίνος του δέρματος αναπτύσσεται πάνω από το λαιμό έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εξάπλωσης συγκριτικά με τις περιπτώσεις που αυτό αναπτύσσεται κάτω από το λαιμό, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που παρουσιάστηκε στο 28ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας και Αφροδισιολογίας, στη Μαδρίτη, 45 νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα παρατηρήθηκαν για μία περίοδο έξι μηνών. Οι ασθενείς χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με το αν είχαν μελάνωμα πάνω ή κάτω από το λαιμό. Στόχος της έρευνας ήταν να διαπιστωθεί ποιος τύπος καρκίνου είχε μεγαλύτερες πιθανότητες να κάνει μετάσταση (δηλαδή να εξαπλωθεί και σε άλλα όργανα).

Οι μελετητές χρησιμοποίησαν τη μέθοδο της αξονικής τομογραφίας προκειμένου να ταυτοποιηθούν οι όγκοι. Εκείνοι που είχαν όγκο σταδίου Τ2α (μεγαλύτερος από 3 αλλά μικρότερος από 4 εκατοστά) υποβλήθηκαν επίσης σε βιοψία λεμφαδένων για να διερευνηθεί η έκταση της νόσου.

Διαπιστώθηκε ότι μόνο σε έναν από τους 37 ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα κάτω από το λαιμό ο καρκίνος είχε κάνει μετάσταση στους λεμφαδένες, αριθμός που ισοδυναμεί με ένα ποσοστό 2,7%. Από την άλλη, δύο από τους οχτώ (25%) ασθενείς με κακόηθες μελάνωμα πάνω από το λαιμό είχαν καρκίνο και στους λεμφαδένες. Επίσης, φάνηκε ότι αυτοί που είχαν κακόηθες μελάνωμα πάνω από το λαιμό διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο ο καρκίνος να εξαπλωθεί στο δέρμα τους συγκριτικά με εκείνους που είχαν κακόηθες μελάνωμα κάτω από το λαιμό.

Η επιβεβαίωση της σύνδεσης αυτής της γονιδιακής μετάλλαξης με το κακόηθες μελάνωμα συνέβαλε στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προσεγγίσεων.

«Η κατανόηση του ρόλου που παίζει η θέση του μελανώματος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη θεραπεία της νόσου», δήλωσε ο Μοχάμεντ Ελ Αμπάντι επικεφαλής συντάκτης της μελέτης από το Νοσοκομείο του Γούλβερχαμπτον της Βρετανίας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button