Διακοπές: Πώς θα αποφύγετε λάθη που κάνουν όλοι

Όποια και αν είναι τα σχέδια διακοπών, υπάρχουν ορισμένα προληπτικά μέτρα που πρέπει να λάβετε προκειμένου να αποφύγετε τις «παγίδες» και να παραμείνετε ασφαλείς.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τη ναυτία, τα εγκαύματα και τα κρυολογήματα όταν ταξιδεύετε.

Δείτε στη gallery που ακολουθεί 7 σημεία που πρέπει να προσέξετε.

Επιλέξτε τη σωστή θέση: Υποφέρετε από ναυτίες; Όταν κάνετε online check- in, επιλέξτε τις θέσεις κοντά στα φτερά του αεροπλάνου ή δίπλα στα παράθυρα, οι οποίες σας επιτρέπουν να παρακολουθείτε τον ορίζοντα.

Εάν ταξιδεύετε με καράβι, προτιμήστε τις θέσεις στο κέντρο του καραβιού, όπου υπάρχει λιγότερη κίνηση, ενώ μέσα στο αυτοκίνητο διαλέξτε τη θέση του συνοδηγού.

Αφήστε το μυαλό σας να «αδειάσει»: Προτιμήστε να ακούσετε μουσική και όχι να διαβάζετε ή να κοιτάτε το κινητό. Προσπαθήστε να κρατάτε το κεφάλι σας σε μία ευθεία και εστιάστε στην αναπνοή, προκειμένου να αποφύγετε τις ζαλάδες.

Αποφύγετε το κρυολόγημα: Ο αέρας της καμπίνας του αεροσκάφους που δεν ανανεώνεται, η στενή επαφή με συνταξιδιώτες και τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα υγρασίας μπορούν να σας θέσουν σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσετε κάποια ασθένεια. Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι ένας άρρωστος επιβάτης μπορεί να μολύνει κατά μέσο όρο τέσσερις επιβάτες ανά πτήση, ενώ όποιος κάθεται στην ίδια σειρά μαζί του είχε 80% πιθανότητα να αρρωστήσει. Φροντίστε να τηρείτε τις αποστάσεις και να απολυμαίνετε τακτικά τα χέρια σας προκειμένου να αποφύγετε τη μετάδοση των ιών. Μην ξεχνάτε ότι οι ιοί που προκαλούν το κρυολόγημα και τη γρίπη μπορούν να επιβιώσουν για ώρες στο δέρμα σας ή στα αντικείμενα που αγγίζετε.

Ενυδατωθείτε: Βεβαιωθείτε ότι πίνετε άφθονο νερό όταν πετάτε, ειδικά εάν κάνετε ένα μακρινό ταξίδι.

«Όταν αποτυγχάνουμε να πίνουμε αρκετό νερό, η σύνθεση του αίματoς αλλάζει και υπάρχει μεγαλύτερη συγκέντρωση», εξηγεί ο καθηγητής Mark Whiteley. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με μία μακρά περίοδο αδράνειας, θα αυξήσουν τον κίνδυνο σχηματισμού θρόμβων. Επιπλέον, το άφθονο νερό θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τα συμπτώματα αφυδάτωσης, όπως ο πονοκέφαλος, η κόπωση και τα προβλήματα στο στομάχι. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι θα ενισχύσει τους ανοσοποιητικούς μηχανισμούς του οργανισμού.

Προσοχή στους φακούς επαφής: Υπάρχει κίνδυνος σοβαρής μόλυνσης εάν φοράτε φακούς επαφής ενώ κολυμπάτε, στην πισίνα ή τη θάλασσα. Η χρήση φακών σε ντους, υδρομασάζ και λίμνες, συνεπάγεται τον κίνδυνο έκθεσης σε μικροοργανισμούς που μπορούν να προκαλέσουν λοιμώξεις.

Μην καθυστερείτε να βάλετε αντηλιακό: Οκτώ στους 10 ανθρώπους αποτυγχάνουν να εφαρμόσουν επαρκώς τα αντηλιακό προτού εκτεθούν στον ήλιο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της Βρετανικής Ένωσης Δερματολόγων. Το αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται μισή ώρα πριν εκτεθείτε στον ήλιο, προκειμένου το δέρμα να έχει χρόνο να το απορροφήσει.

Παραμείνετε δραστήριοι: Προκειμένου να αποφύγετε τα περιττά κιλά των διακοπών φροντίστε να παραμείνετε δραστήριοι, κολυμπώντας στη θάλασσα ή εξερευνώντας τον προορισμό σας περπατώντας.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr

Related Articles

Back to top button