Υποχλωρυδρία: Τι είναι και πώς συνδέεται με τα προβλήματα του πεπτικού

Το στομάχι παίζει τον βασικό ρόλο στη διαδικασία της πέψης, καθώς εκκρίνει οξέα που βοηθούν στη διάσπαση των τροφών σε θρεπτικά συστατικά, τα οποία χρησιμοποιεί το σώμα.

Προβλήματα όπως η καούρα, η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών ή η δυσπεψία, συχνά αποδίδονται σε περίσσεια στομαχικών οξέων.

Σε κάποιες περιπτώσεις όμως, δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Η υποχλωρυδρία, δηλαδή τα χαμηλά επίπεδα στομαχικών οξέων, ευθύνονται επίσης για προβλήματα του πεπτικού, διατροφικές ανεπάρκειες και γαστρεντερικές λοιμώξεις.

Γιατί είναι απαραίτητα τα στομαχικά οξέα

Τα στομαχικά οξέα είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος, επειδή εξοντώνουν τα επιβλαβή βακτήρια που μπορεί να περιέχουν οι τροφές και διασπούν τα τρόφιμα σε υγρό με θρεπτικά συστατικά που απορροφά το σώμα. Παράλληλα, αποτρέπουν την ανάπτυξη μυκήτων και ενεργοποιούν την πεψίνη, το ένζυμο που συμβάλλει στην απορρόφηση των πρωτεϊνών.

Τι συμβαίνει όταν τα στομαχικά οξέα είναι πολύ χαμηλά

Τα χαμηλά στομαχικά οξέα δεν προκαλούν μόνο παλινδρόμηση γαστρικών υγρών και καούρα. Μπορούν επίσης να συμβάλλουν στην εμφάνιση χρόνιων παθήσεων και ανισορροπιών σε πολλά άλλα μέρη του σώματος.

Επιπλέον, εμποδίζουν τη σωστή αφομοίωση των τροφών, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα. Τα τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση μπορεί να «σαπίσουν» στα έντερα, προκαλώντας φούσκωμα και αέρια. Ενδέχεται επίσης να σχηματιστούν έλκη, τα οποία βλάπτουν τα τοιχώματα του εντέρου.

Σε ένα υγιές πεπτικό σύστημα, το pH κάθε τροφίμου στο στομάχι μειώνεται μέχρι ένα σημείο που μπορεί να μετακινηθεί στο έντερο. Ένα ακατάλληλο pH μπορεί να διαταράξει αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε αργή πέψη και φούσκωμα μετά τα γεύματα.

Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η παλινδρόμηση γαστρικών υγρών συμβαίνει λόγω υπερβολικών οξέων στο στομάχι. Ωστόσο, συχνά συμβαίνει για τον αντίθετο λόγο, επειδή το στομάχι είναι ανεπαρκώς όξινο για να διασπάσει τα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα, το φαγητό παραμένει στο στομάχι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, πράγμα που σημαίνει ότι έχει περισσότερες πιθανότητες να επιστρέψει πίσω στον οισοφάγο.

Το χαμηλά οξέα του στομάχου μπορούν επίσης να προκαλέσουν βακτηριακές λοιμώξεις, ανάπτυξη candida, δυσπεψία και καούρα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.theepochtimes.com

Related Articles

Back to top button